Дата и час: 16 Яну 2026, 22:28

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпроси относно специалност "Квантова физика"
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2013, 20:19 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте,

Предстои ми кандидатстване и съм се ориентирала към специалност "Квантова и космическа теоретична физика”.

Бих искала да задам няколко въпроса:

1. Знаете ли дали има достатъчно желаещи за тази специалност, тъй като не е много популярна в България?

2. Ако през 2013 година не се сформира група за изучаването й, мога ли да запиша друга специалност в СУ (например "Приложна Математика") и на втората година да уча квантова физика със студенти от по-висок курс, при положение, че наваксам материала за тази една година и се явя на необходимите изпити?

3. В България областта на квантовата физика не е много развита, но предлага ли Вашият университет възможност за евентуално прехвърляне в друга страна, например за завършване на магистърска степен и придобиване на подходяща изследователска професия? Ако да, как става това?

4. С каква база разполага университетът за изучаването на специалността?

5. Провеждат ли се проекти и научни изследвания, които спомагат за развитието на тази област в България и чужбина?

6. Сериозна ли е подготовката и получават ли студентите стабилна основа?

Много бих се радвала, ако получа отговори, защото имам интерес в тази специалност и искам да проуча как стоят нещата.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпроси относно специалност "Квантова физика"
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2013, 21:20 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Здравейте vimana,

vimana написа:
...
1. Знаете ли дали има достатъчно желаещи за тази специалност, тъй като не е много популярна в България?...

Има много желаещи, а миналата година беше приет един студент повече от държвната поръчка.

vimana написа:
...
2. Ако през 2013 година не се сформира група за изучаването й, мога ли да запиша друга специалност в СУ (например "Приложна Математика") и на втората година да уча квантова физика със студенти от по-висок курс, при положение, че наваксам материала за тази една година и се явя на необходимите изпити? ...

Ще се формира група. Прехвърлянето ще зависи от ФМИ. При нас ще трябва да вземете два курса по обща физика, "Механика" и "Молекулна физика" заедно с практикумите. Последното няма да е много лесно, защото изисква доста време работа в лабораториите.

vimana написа:
...
3. В България областта на квантовата физика не е много развита, но предлага ли Вашият университет възможност за евентуално прехвърляне в друга страна, например за завършване на магистърска степен и придобиване на подходяща изследователска професия? Ако да, как става това? ...

В България квантовата физика е доста развита. Във факултета има поне двама професори, от различни катедри, които са световни светила. Единият от тях поддържа голяма група от сътрудници.
Няма такова нещо като прехвърляне от бакалавърска в магистърска степен. Завършва се първото и после се кандидатства за второто.
Във фкултета има и са подготвени мнооого изследователи, които работят или непрекъснато са канени в чужбина.

vimana написа:
...
4. С каква база разполага университетът за изучаването на специалността? ...

Точно за тази специалност не е нужна особена база. Има на разположение суперкомпютър.

vimana написа:
...
5. Провеждат ли се проекти и научни изследвания, които спомагат за развитието на тази област в България и чужбина? ...

Да, доста.

vimana написа:
...
6. Сериозна ли е подготовката и получават ли студентите стабилна основа? ...

Да, стига да пожелаят. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2013, 06:44 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
А на мен ми казаха, че даже приемни изпити по физика вече не провеждат, не знам дали е вярно, но аз ще кандидатствам с математика. Това добре ли е?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2013, 21:00 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
vimana написа:
А на мен ми казаха, че даже приемни изпити по физика вече не провеждат, не знам дали е вярно, но аз ще кандидатствам с математика. Това добре ли е?

До колкото видях на предварителния по физика тази година ще се явяват 41 човека. Миналата година бяхме около 50. По принцип с каквото и да кандидатстваш ще те приемат. Коеф. за математика при сформиране на състезателен бал обаче е 2.5! тоест няма да можеш да събереш максимален бал. Може и да се пробваш на матурата по физика(коеф. на изпит и матура по физика е еднакъв(*3)) там 6–та ти е в кърпа вързана. Аз така миналата година изкарах на изпита по физика 5.25, на матурата 6.00(97, 5 точки от 100). Естествено кандидатствах с матура и ми се събра бал 29.75! Ти си решаваш. Целта оправдава средствата!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2013, 22:19 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Тук е точната информация за формирането на бала за всички специалности.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпроси относно втората специалност от неотложно естество

в Студенти - АРХИВ

Sempronia

4

1148

18 Сеп 2006, 17:14

Търговецът на кристал Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпроси относно специалност Политология

в Предложения за форума и правила

Gewitter

1

436

10 Авг 2006, 00:01

Gewitter Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпрос за Квантова и Теоретична Косм. Физика и др.

в КСК 2011-2012

Darkbound

14

668

05 Май 2011, 00:35

thegirl Преглежда последните мнения