|
Мажоритарната система по принцип е подходяща за страни с крайноограничен брой партии и висока степен на развитие на демокрацията. Например САЩ - там можем да говорим за избор на личности. Но там законодателната им власт е поделена между 2 партии, които почти винаги са на кантар и рядко някоя води убедително години наред.
Ще дам конкретен пример със сената - 100 души - по 2 от всеки щат. За да те пусне партията да я представляваш на тия избори, трябва да спечелиш нейните вътрешни избори в конкретния щат, срещу други 2-3 кандидата. Чак тогава евентуално те пускат срещу кандидатът на другите. Изборите не се водят за 2те места едновременно, обаче (избираш сенатор за 6 години, но на всеки 2 сменят 1/3 от всички, т.е. двете места от твоя щат не се разиграват в една година, а се разиграват поотделно понякога между 4год). В момента демократите имат 53 от 100 места, републиканците 45 и още 2 независими, които са в съюз с демократите. Има избори на всеки 2год и се сменят по 1/3 от тях, партиите са максимум 2.
Сега, как си представяте това в България? Първо, къде ще намерите над 100.. не... над 20 личности, които искате да видите в парламента? Аз не мога 1 да кажа, дето да брани моите лични интереси (студент, дясно-ориентиран, интелектуалец, безработен, средна класа). Няма никакъв проблем някоя партия да издигне 2-3 мафиота, друга да издигне мутри, трета да пусне наркодилъри, 4та да пусне платени съмнителни бизнесмени, а вие казвате на баба Радка - ей ти ги тия, избери си 5ма да са ти депутати. Кво правим? Бабата пак ще проучи кои са от БСП и с чиста съвест ще гласува. Това не е демокрация. Дори и да спрем платеното участие и издигане (което съществува дори в САЩ, дъъъ) - как ще гарантираме, че навсякъде всички кандидати ще са добри хора, почтени, неосъждани и прочее? Ние сега не можем, да, факт. Но това да гласуваме за личности, няма да ги направи светци.
Второ, чувството за равенство. Броят депутати се определя от броя население в даден район, за Видин са 2 плюс 1 мажоритарен сега, за Бургас са общо 13. Тук изниква проблемът - видинчани си избират 3 честни и добри хора, но техния вот в парламента се обезличава от 5-6 платени мафиота от Бургас, защото няма как всичките 13 да са избрани като във Видин. Ок, слагаме равни гласове на всеки район. Тогава изниква другия проблем - София има равен брой депутати със Смолян, при голяма разлика от население? Да не говорим, че изравнявайки Бургас и Видин (втория най-богат град с последния по богатство) - се постига друга несправедливост - област, която внася голям дял данъци и такси има равни права с такава, която има 50% безработица и не внася почти нищо, при все, че граничи с 2 държави. Когато гласуваш за партия, вместо за личност, ти не усещаш това поради 1 важна причина - ти гласуваш партията да те представлява, а не дадените хора. Защото на тия хора можеш да им държиш сметка, ако не сторят нищо за града. Защото си ги избирал надпартийно едва ли не (тва, че членуват в партии е друг въпрос). Аз лично не знам кои са депутатите от Бургас. То няма и за кога да ги уча, де. Но знам всяка партия колко бройки има и в чие ръце е бъдещето. Знам кой да държа отговорен, не като личност (сетете се в Перник какви отмъщения ще има), а като платформа на партията му и какъв вот е получила тя от града. Знам, само мажоритарния - Божидар Димитров и той си свърши работата, да подпомага туризма и наливането на пари в него в нашия район. Той е родом от Созопол, но пак се брои, всички в района печелим. Но другите?
Други доводи, освен вече дадените в темата, както и очевидния факт, че от 240 най-много 60-70 да са избрани качествени хора, останалите да са пълнеж - всеки може да се сети за доводи Против.
Но остава въпроса: каква система тогава? Пропорционалната се оказа, че не е баш най-добрата. А пък смесената излъчи 1 правителство, което не си дочака края на мандата, както видяхме?
Та, предложения?
Моето, което щях да пиша, издиша поради факта, че прави системата много сложна, а и че е скъпо. Демек е двукамерен парламент, сенат + НС или както там си ги наречем.
Ще ви дам прост пример: всяка община (общо 264, мисля София има 3 вътрешни общини, Варна и Пловдив - 2) си избира 1 представител. Демек партиите се борят за 1 място във всяка община, и то с конкретно име. Хората могат да избират или конкретна личност, или ако никоя не ги кефи - партията. Един вид няма значение дали гласуваш за личност или партия - двете се размиват и резултатът е еднакъв. По същия принцип, по който се избират кметовете в момента - вкл. и балотаж между двата най-силни от първия тур. А горната камера ще се избира по области - всяка област ще има между 2 и 7 сенатора, според населението, но общо около 100-120. Това ще доведе до 1 важен проблем (ако сте гледали резултатите от местните избори, сигурно ще се сетите какъв) - ако 1 община в цялата страна избере депутат от Партия Х и той е единствен депутат от партия Х в парламента, как минава 4% бариера? Решението е - той да си седи независим, но да си избере по-голяма група, към която да е асоцииран. Тогава изниква нуждата неговия глас да е мега-важен, ако не достигат на партия да направи правителство - и той може да си го даде в замяна на бонус за неговата община, която го е пратила. Например правителството да се ангажира в тая конкретна община да намери работа на всички или да построи нова болница. Така избирателите ако се случи единствени в страната да са избрали "правилната партия", поне ще изкярат нещо от ситуацията и ще са доволни. Дори и да са против правителството като цяло.
Но другата идея, която видях у фейсбук - депутатите общо да са 120, демек наполовина - тя какво променя? По-малко разходи за заплати? Глупости на търкалета. Отзоваване на депутати от народа е още по-голяма глупост - ако всеки депутат трепери за мястото си, той ще разчита на популизъм за да грабне народа. Демек всеки един от тия 120/240 души ще се показва всеки ден по телевизиите, медиите и ще грачи срещу някого, нещо или ей така срещу луната. И така 4 год. Всеки депутат ще се държи като Яне или Волен за да не го отзоват местните му. Сещате се какъв цирк ще стане и дали ще върши работа...
И какво да добавя? На 90% от населението им липсва всякаква политическа/юридическа или дори конституционна култура. Те искат да променят неща от които не разбират, които в крайна сметка са против техните интереси. Проблемът е, че те нямат доверие на можещите и знаещите, защото те не са бедни и гладни (верно ли? аз съм беден и гладен!) - и нямат същите интереси. Тогава какво правим?
_________________ Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes... ...and this chaos, it defies imagination! Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives - you've arrived at panic station!
|