Аз също съм против диктуването, дори когато няма учебник. А за четенето... хм... Някой може да си каже: "Абе, тоя вместо да чете, що не ни прати лекциите си на файл, пък ние сами ще си ги прочетем вкъщи на компютъра, докато чакаме бавен даунлод на ейджди филм от чуждестранен фрийсървър". Уви, не е толкова просто. За 45 минути се изчита средно между 10 и 15 страници (А4/таймс/12/1.5). Най-малкият възможен хорариум лекции по един предмет (спецкурс, примерно) е 30 учебни часа. Това означава, че най-малкият възможен обем лекционно съдържание е над 300 стр. Това съдържание обаче, е интелектуален продукт на съответния преподавател и той има права върху него. Ако го предоставя на всеки, утре някой може да издаде лекциите като книга или монография и после съдебни дела, разправии... Но аз съм противник и на това, да се чете през цялото време. От чисто мнемонична гледна точка е лошо, защото така трудно се задържа вниманието на студентите за по-дълго време. Аз лично, на такива лекции започвах да си рисувам нещо по средата на часа. Попадал съм на преподаватели, които никога не четат, а говорят, при това доста експресивно и така не усещаш, кога е минала лекцията. Тук обаче, има опасност да се получат отклонения от темата.
alter ego написа:
Топ-специалисти ти показват как се работи по техните теми, как се търсят извори, как се прави библиография, за историографски проблеми и т.н. Според мен точно тази форма трябва да се засили.
Ха! Абе, то и аз така смятам, ама съм бил свидетел на изказвания (на студенти) от типа: "Господине, аз не мога да чета на английски" или "Господине, ама тази книга е много дебела"?!?!?

Ясно е, че това не се отнася за всички студенти, но все пак има много, които не могат/не искат да работят с чуждестранни източници, а за някои дисциплини това е направо гибелно.
По въпроса с въпросите

смятам, че когато се работи с по-малка аудитория (аз не знам дали в друга страна по света се правят масовки като в 65-та и 272) е редно, накрая на всяка лекция, да се оставя време за въпроси. Лошото е, когато никой не иска да зададе въпрос... доста конфузна ситуация се получава тогава...
ники написа:
А когато някой каже "днес ще слеем часовете и няма да правим почивка"...
Първо: това е много лошо от мнемонична гледна точка. Часовете не случайно са по 45 минути и не случайно има почивка между тях. Второ: това е доста уморително и за самия преподавател, но хора всякакви...