|
Анкета-тайм...
В тази връзка, е и нормалната анкета "ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ" - почнал съм да правя и един друг проект: Да предскажа с голяма точност резултатите по избирателни райони от следващите избори. Методологията ми е следната: - взимам всяка община в даден район, в Бургаския са 13 общини. - гледам изборите за общински съвет от 2011 и коя партия колко гласа е взела (само за парламентарните партии, без местните движения) - сумирам им гласовете и ползвайки уикипедия прилагам избирателната ни система спрямо тия резултати. - и се получи, че Бургас дава за НС: 7 депутата от ГЕРБ, по 2 за БСП и ДПС и 1 от някакава дясна партия. Ще се опитам да направя за цялата страна ако не ме мързи по-нататък.
Представете си, че изборите са днес. Нарочно не съм дал опция "Няма да гласувам", за да може само гласуващите да определят резултатите. Ако няма да гласувате на изборите - не гласувате и в анкетата. Ако се появи нова партия или нещо такова, финалната опция ще остане за нея...
Като бонус-въпрос е и избирателната система - не е перфектна, защото в някои райони втората по гласова партия взима повече депутати. Всичко идва от това, че гласовете се разпределят по супер-усложнона схема - всеки район (по 1 за всяка област, още 1 бонус за Пловдив-град, както и София-град са 3 райони, плюс 1 район "чужбина") - дава по 1 мажоритарен депутат без чужбина, която участва не в конкретен район от нашите, а в общата бройка национални гласове, които помагат да се разпределят места, които са на кантар в определени области. Преди месец имаше преразпределение на местата от някои области, защото населението намалява (трите Софийски, Пловдив-град, Варна, СтаЗа и Бургас пък си увеличиха местата в парламента с общо около 15 депутати някъде, не помня точно) - кашата е пълна! Интересно ми е, какво ще се получи накрая - не е трудно да се сметне де, но е адски забатачено и трябва да си експерт, че да усетиш тънкотите. Но ще се стигне до едно американско "урудче" - политиците да правят супер-кампании в големи области и да не се бъхтят за по-малките. Видин с неговите 3 пропорционални места едва ли е решаваща област, за разлика от Пловдив-град и Пловдив-област, които общо дават 20 депутата без да броим мажоритарните. Т.е. 10% от целия парламент. Сетете се къде ще има агитации и кебапчета....
_________________ Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes... ...and this chaos, it defies imagination! Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives - you've arrived at panic station!
|