Нещо ми стана скучно, та рекох да се разходя по каналите. Вкъщи сме на Булсатком от известно време насам вече и трябва да отбележа, че генерално сме доволни от тях (особено в сравнение с Близу, от които не бих могла да съм по-щастлива, че се отървахме). Каква беше изненадата ми, когато прескачайки от канал на канал попаднах на сив фон с вървящ текст от бели букви по него: "уважаеми абонати, извиняваме се за причиненото неудобство...".
Оказва се, че телевизиите от групата на бтв са спрени - до една. Официалното становище на Булсатком, което достигна до мен, гласи, че двете дружества водят преговори за подписване на нов договор за следващата година, но нещо не могат да се погодят - бтв искали тройно по-голяма сума пари, което било недопустимо, щяло да доведе до увеличаване на месечната такса, пък основна политика на Булсатком било да не повишават цените на базовите пакети. Бтв били в неизпълнение на договора си, който важал до края на годината. Yadda-yadda.
Влизам аз в интернет и започвам да ровя за информация. Както можеше да се очаква, от Бтв също са излезли със становище - булсатком не си плащат, на всичкото отгоре декларират по-малък от действителният брой абонати. Дискриминирали ги, защото не искали да подпишат договор с тях, пък на други канали плащали многократно повече (ами, да - въпросните други канали в голямата си част предоставят съдържание с качество в пъти по-високо от турските сапунки на бтв). Yadda-yadda. О, да - от булсатком ги цензурирали - замразявали им на два пъти новинарската емисия. Това не съм го видяла с очите си и не мога да го коментирам, ако някой е станал очевидец, моля да сподели.
В крайна сметка бтв се фръцват и спират подаването на сигнала баш за празниците. От Булсатком компенсират абонатите с безплатен НВО. По моето скромно мнение, това си е направо свръх-компенсация. Във всеки един ден и час ще предпочета да гледам НВО пред бтв. Ходът от страна на телевизията е умен, разбира се - нека абонатите на булсатком да им ревнат на главите защо не могат да си гледат Гюрай, Лейля и каквито още турски имена съществуват в сапунките. Или още по-зле - дублиран на български Хари (нали по бтв щяха да го излъчват за коледа? Да не се бъркам?). И принципно е така, аз, от позицията на абонат, който предплаща пакета си канали, откъде накъде ще бъда лишавана от 10% от тях (те общия им брой е малко над 70, бтв каналите са 7)? Защото аз НВО-то си го плащам принципно. Така че безплатното НВО за други абонати не е никаква компенсация за мен. Така че така или иначе мисля и аз да кажа едно "мрън" по посока на доставчика си на телевизия, колкото да видя как ще постъпят. Не че ми е приоритет.
До момента хубава статия по въпроса е тази от сайта на Крос -> http://www.cross.bg/1341949 Представили са нещата подробно, с аргументи и на двете страни. Тук юристът в мен вече започва да се блъска срещу вътрешната страна на черепа ми от любопитство, предвкусвайки заплетен казус, но така или иначе спорът надали ще стигне до съд на първо място...