Дата и час: 16 Яну 2026, 12:41

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Второ висше, Право, държавна поръчка - законно или не?
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 13:46 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте, пускам тази тема на второ място във форума, с надеждата някой учещ второ висше Право да я види и да помогне.
Завършила съм бакалавър в друг университет, държавна поръчка. Сега ще кандидатствам право в СУ, задочно обучение. Според чл. 91, ал. 5, т.2 от Закона за ВО:
"(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Средствата по ал. 1, т. 1 не се предоставят за издръжка на обучението на:
...
2. студенти и докторанти, които се обучават за придобиване на същата или по-ниска образователно-квалификационна степен;"
Правото в СУ се води магистърска програма, но все пак е доста дълга магистърска програма (6 години за задочно обучение), не е както повечето магистърски програми - 1 или 2 години. Въпросът, който ме вълнуваше, когато прочетох това беше дали само няколко от тези години мога да се обучавам държавна поръчка, при положение, че вече имам завършен бакалавър или мога да запиша спокойно право държ. поръчка, защото е по-висока квалификационна степен? Това попитах в сектор "Магистърски програми" и ми отговориха, че Право няма платено обучение, да си кандидатствам пак на общо основание и да си плащам таксата като за държавно обучение. Отговор, който се различава от тази дискусия (затова и пуснах темата) -
viewtopic.php?f=158&t=19869 . Това е логичен отговор, предвид че в Правилника на СУ пише:
1.1. Лицата, завършили висше образование, субсидирано от държавата, и придобили образователно-квалификационна степен „магистър”, не могат да кандидатстват за второ висше образование, субсидирано от държавата, а само за обучение срещу заплащане.
Но по тази логика, с която ми отговориха по телефона от администрацията на СУ, хората завършили магистратура, не могат никога да у4ат право в СУ, защото Право няма обучение срещу заплащане.!? Тъй като, аз съм само бакалавър, до тук добре, но питайки в други университети, ми отговориха, че ако искам да уча Право след завършен бакалавър, задължително трябва да съм обучение срещу заплащане (визирам ПУ и ВТУ), защото иначе съм щяла да наруша закона! Подчертавам закона, а не Правилника на Университета. Добре, сега какво излиза, че в СУ ми казаха, че ако подам документи за държавна поръчка не нарушавам закона, а в ПУ и ВТУ, че го нарушавам ....
В крайна сметка, дали ПУ и ВТУ не го нарушават като искат от мен да се запиша платено обучение, а не държавна поръчка или аз рискувам да го наруша, ако направя както ме посъветваха в СУ? Или просто служителката се е объркала?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Второ висше, Право, държавна поръчка - законно или не?
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2012, 09:05 
Пенсиониран модератор
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Здравейте!
Аз уча право в момента задочно и съм 6ти курс. Изявих желание да запиша второ висше бакалавър в съвсем друг факултет пак в СУ ( става дума за педагогика ). От Отдел Студенти ми обясниха следното:
Държавна субсидия ( или по-известно като образование държавна поръчка ) се отпуска само веднъж на 1 лице. Това означава, че бакалавър в СУ може да се следва само веднъж държавна поръчка. До тук добре. Оказва се обаче, че в СУ няма платен бакалавър. Това оставя единствената възможност за втора специалност - магистратура. Т.е. това Ви оставя с единствената опция да кандидатствате с приемен изпит през следващата КСК и ако Ви приемат да се помъчите 6 години. Евентуално биха могли да Ви признаят за взети някои изпити, не знам какъв бакалавър сте завършила. Най-добре отново се консултирайте с отдел студенти - Ректората, 1ви етаж, срещу Отдел студенти на ЮФ. Но на място, по телефона няма да Ви обърнат много внимание. За съжаление в ЮФ със студентите се дръжат като с пропаднали наркоманчета, без бъдеще и амбиция, въпреки противостоящата действителност.
Пожелавам Ви успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2012, 12:34 
Tick Tick Tick
Аватар

Благодарил (а): 423 пъти.
Как така няма опция за платен бакалавър, чужденците как записват и следват? Не държат приемни изпити или поне не ги държат на общо основание с всички други.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2012, 16:20 
Пенсиониран модератор
Аватар

Това ми обясниха от отдел студенти, не съм запозната с положението на чужденците, може би са по програми за обмен на кадри, имайки предвид колко малко са в СУ за разлика от чужденците в ТУ например.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2012, 11:16 
Tick Tick Tick
Аватар

Благодарил (а): 423 пъти.
Хахахахха сега си те спомних, ти не пишеше ли тук преди сто години, и нямаше ли аватар с мацка в гръб с татуировка по цялата дължина на гърба, и не те ли бяха избрали за модератор на нещо :scratch:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2012, 11:35 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Тру дат, и беше мод именно на този раздел :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2012, 12:46 
В началото бе словото
Аватар

А ако от МО вляза право задочно като втора специалност, някои знае ли колко е таксата? :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2012, 10:37 
В началото бе словото

Limelight, след като няма платено обучение би трябвало таксата ти да е като на всички други. Имам друг въпрос, аз вече влязох. Но ако искам да ми признаят някои изпити към кого трябва да се обърна като почне годината? Към отдел 'Студенти' или към преподавателя по конкретния предмет? Учила съм МО, но в друг университет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 20:21 
Пенсиониран модератор
Аватар

Плазмодий написа:
Хахахахха сега си те спомних, ти не пишеше ли тук преди сто години, и нямаше ли аватар с мацка в гръб с татуировка по цялата дължина на гърба, и не те ли бяха избрали за модератор на нещо :scratch:

Ъъъ, да аз съм :)

П.П. People remembered me, I must have been either really helpful or truly disturbing. Either way tears of pride are ruining my make-up right now!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Специалност - Право - платена поръчка

в КСК 2011-2012

Dazzle

3

1029

16 Юни 2011, 23:04

MidwinterSun Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Специалност История -изпити,второ висше (25.05.2005)

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Студенти - АРХИВ

TheMarto

44

5276

03 Окт 2006, 22:08

ARAHNE Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Втора специалност - второ висше при ХИМИЯ

в Студенти - общ форум

strahotniq

2

524

13 Сеп 2010, 07:21

strahotniq Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. философия - задочно, второ висше (23.08.2005)

в Студенти - АРХИВ

mischle

1

764

23 Авг 2005, 22:18

got Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Втора специаланост vs Второ висше

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Студенти - общ форум

mystic

32

2472