Chernozemski написа:
Аз не съм казвал, че се твърди че не трябва да се изучава, не мога да разбера защо така ми се изопачават думите.
Казвам, че считам за абсолютна перверзия някой да говори, че творчеството на патриарха на българската литература, на най-великия български писател Иван Вазов трябва да се редактира или ако не - то да "необходимия коментар" към текста.
Ти май пак не си разбрал,а? Кой е казал, че трябва да се редактира
творчеството на Вазов? А? С риск да те обидя, но препрочитайки постовете ти, ми прави впечатления, че са просто заучени фрази от прочетени статии и анализи. Не е важно много да си чел по въпроса, важно е да имаш собствена позиция. Ти започна със статията "Готвят се да изхвърлят Ботев от учебниците", мина се през "защо изобщо се прокрадват тези идеи", "аз съм патриот", "всеки българин трябва да е чел "Под игото", ако счита себе си за родолюбец", "да уволнят КЗД", "гавра с българските национални светини". Все общи фрази и клишета. Какво всъщност искаш да кажеш? Какво е ТВОЕТО мнение? Не разбирам. Съжалявам, но аз така ги виждам нещата.
Хайде сега, за да ти се изясни какво точно сме имали предвид аз, другите форумци и тези от комисията, ще ти задам един въпрос:
Какво трябва да е основното, да не кажа единствено, внушение на произведенията, свързани с Освобождението:
а) желанието на българите да отхвърлят игото, силният дух, който демонстрират и жертвоготовността, с която те се хвърлят в битка с турците, целокупното обединение около идеята за собствена държава и героизмът, който проявяват след това;
или
б) какви маскари са били турците, как са издевателствали над нас в продължение на стотици години и безчинствата, които са извършвали без да подбират мъж, жена, дете, старец.
Как мислиш? Ако отговориш а), чудесно, значи трябва да разбираш заключението на Комисията. Ако отговориш б) - съжалявам, загубена кауза си.
Chernozemski написа:
Не знам за такива идиоти ли смятат учениците тези в КЗД, а и ти щом ги подкрепяш.
В интерес на истината - да, смятам ги. Децата са жестоки. Сети се в училище как по-"силните" са се гаврели с "различните" - дребните, слабите, дебелите, срамежливите, "зубърите", "циганите". Трябва им много малко, за да превърнат своята антипатия в агресия или омраза.
Chernozemski написа:
Точно за това говоря и точно против тази кретения съм аз. Щом като и ти мислиш така, не мога да разбера защо по-нагоре в написаното от теб, изразяваш абсолютно противоположна позиция?!
Моето лично мнение в случая не е меродавно. Както и личното мнение на всеки един от Комисията, изготвяла докладите. Откриват дискриминационен израз или отношение - посочват ги, без да се водят от личното си отношение към текста.
Ако не ти харесват тия догми, не обвинявай Kомисията, ами разните пацифисти и световни организации, които са наложили цензурата.
Това е.