Не възнамерявам да коментирам нито статията като цяло, нито отделни черти от личността на автора, които прозират между редовете. Оправданието ми е, че ще мога да кажа съвсем малко добри неща и за двете.
Напълно съм съгласен с alter ego, че се цели единствено внушение на подсъзнателно ниво за неща, които авторът не може да анализира и аргументира. Не е ясно и дали ги разбира.
Не мога обче да не възразя на непрекъснатото натрапване, че хората тогава са биле простовати, без идеи, "че можеш да си осигуриш храна за стомаха, но не и такава за душата…".
Няма такова нещо! Както сега, така и тогава имаше всякакви хора. Страхувам се дори, че едно сравнение в това отношение със съвремието може да бъде доста обезкуражаващо. Тогава също имаше много интелигентни хора, които добре разбираха неща, знаеха как да се съхранят, умееха да намерят и създават духовната наслада, имаха идеали и им оставаха верни, следваха ги въпреки обстоятелствата. Във всичко това те влагаха толкова фантазия и изобретателност, че би си струвало да се поговори дори само за това.
Конкретно на въпроса: "Вярно ли е, че периодът на социализма в действителност ни оказва днес толкова силно влияние?".
Да влияе! Много или малко - трудно ми е да преценя. Сигурно обаче е друго. Въпросното влияние далече не е само отрицателно, напротив, то в много случаи оказва и положително въздействие върху съвремието.