Дата и час: 16 Яну 2026, 20:34

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Пунктуационни правила при цитиране на лирика и проза
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2012, 22:05 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Здравейте, ако може някой да помогне по този въпрос ще бъда адски благодарен! Как точно се цитира строфа, стих, част от строфа и част от стих, каква пунктуация се използва и какви са правилата в тези случаи, мога ли да изнасям на нов ред цитиране на част от строфа (два стиха) и съответно мога ли да изнасям само 1 стих, как става, има ли две точки преди изнасянето на нов ред... дано разбрахте какво ме интересува. :) Тези правила са изключително важни, тъй като ще ги използвам на изпита по БЕЛ след няколко дни. Спомням си, че може да се цитира строфа и без да се изнася на нов ред с използването на // или ||, не се смейте моля Ви! :)

Благодаря предварително на отзовалите се!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Пунктуационни правила при цитиране на лирика и проза
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2012, 22:40 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
С една наклонена черта /. По принцип обаче не ти препоръчвам да пускаш прекалено дълги цитати, по-важни са разсъжденията върху самата лирика, не е толкова важно дали я знаеш наизисут. Още повече, че имаш ограничения в обема (8-10 страници).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Пунктуационни правила при цитиране на лирика и проза
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2012, 23:39 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Ето малко информация, но не достатъчна:

Пунктуационни норми при цитиране

Код:
Цитиране на откъс от лирическо произведение:

а) При цитиране на дума или кратко словосъчетание не се използва нов ред.
Цитатът се разграничава от разсъжденията в съчинението чрез кавички, а в някои случаи и чрез тире:

*Определението “юнашка” може да се приеме и като характеристика на жената, която има сила да застане редом със своите чеда.
С любов определя родната граница бунтовникът чрез името на реката, а епитетите “тиха бяла” внушават представа за светлата победа. Либето във всеки момент живее със страх в сърцето, разкрит чрез оригиналното по звучене определение “тиха усмивка”.

б) При цитиране на един стих може да се използва нов ред.
В този случай в  края на разсъждението се поставя двоеточие, а цитатът не се огражда в  кавички:

*Любовта към родината ги прави физически и духовно несломими:
                         не сещат ни жега, ни жажда, ни труд

в) Възможно е цитираният стих да не се обособи на нов ред, а да се  разграничи чрез кавички, както и чрез двоеточие или тире:

*В унисон с окрупняването на образа на онези, които се нуждаят от закрилата му – целия народ, се явява и обобщението, назоваващо противника – “срещу врагът си безверни”. Горчивината от “срама” и “теглото” достига своята най-силна изява при най-жестокото за народа ни обвинение, което лирическият говорител отново приема с достойнство, с привидно смирение:“нека таз свобода да ни бъде дар!”.

г) При цитиране на два или повече стиха се предпочита използването на нов ред. Цитатът е след двоеточие и без кавички:

*Във втората смислова част на встъплението доводите на лирическия говорител са градирани във възходяща посока и достигат своя емоционален изблик в категоричната оценка:
едно име ново, голямо, антично,
като Термопили славно, безгранично...
*В заръката до тях бунтовникът отново повтаря един от основните мотиви:
                                              затуй, че клетник не трая
                                             пред турци глава да скланя,
                                             сюрмашко тегло да гледа!

д) Ако в стихотворението има израз в кавички, те се запазват при цитиране:

*Единствено хиперболата може да служи като похват, когато трябва да се
изрази възторг пред героизма:
                                    “Грабвайте телата!” - някой си изкряска
                                     и трупове мъртви фръкнаха завчаска...

е) Цитираните стихове може и да не се разграничават чрез нов ред от разсъжденията. В този случай цитатът се записва след двоеточие, огражда се в кавички и стиховете се отделят чрез наклонени черти. Необходимо е да се прилага единен принцип на цитиране: или само чрез обособяване на нов ред, или само чрез наклонени черти без използване на нов ред.

Цитиране на откъс от белетристично произведение (разказ,повест, роман):

а) Цитатът се огражда в кавички и не се отделя на нов ред, точката се поставя след кавичките, но ако е необходимо да се постави удивителен или въпросителен знак, той се поставя преди кавичките, а след тях, се поставя точка. При цитиране на отделни думи или кратки изрази обикновено не се пише двоеточие:

*Тя гальовно ще го нарече “синко”. За нея той е едно момче, тръгнало “курбан да става”, беззащитно.

б) Когато се цитират реплики на героите, изречения от вътрешен монолог или от авторовата реч, се пише двоеточие. Цитатът не е на нов ред и е в кавички:

*Трудно можем да забравим искреността, с която звучат думите на героя, приковал вниманието на другарите си с прочувствената си реч:“Ние трябва пак да сме готови – аз със старите си кости пак ще взема байрака...”.
*Майчиното  й сърце се свива, прилив на нежност и любов я обзема, когато наблюдава отдалечаващия се младеж:“И тя го видя как той се изгуби в гората, като куцаше. Очите й се наляха със сълзи”.
*Възрастната жена откликва на душевната му тревога с думите: “Как къде? Ами у дома!”.

Текст на разсъждението:

Беше ден,
свалих аз маската му и пред мен
въздъхна нощ, и вече се не съмна...

или

Текст на разсъждението:

Беше ден,
свалих аз маската му и пред мен
въздъхна нощ, и вече се не съмна.

в оригинал цитата свършва с три точки, но срещам на много места да завършва по този начин, само с една точка, как е по правилно? Светльо кога мислиш да велзеш в скайп, че съм те добавил от 100 години, за да те питам точно по тези въпроси? :) fen_na_anelia ти имам аз, не си влизал от близо 20 дни. Както и да е, ще ти бъда благодарен, ако ми обърнеш 5 минутки за помощ на един кандидат студент за 2-ри път в живота. :)

Така да се върнем на темата ако цитирам два стиха (част от строфа), която започва с малка буква, като част от художественото изречение, трябва ли да се започва цитата с три точки, съответно ако втория стих на цитираното двустишие завършва със запетайка трябва ли да я пиша или може да напиша точка, която да затвори разсъждението ми, пример:

Текст на разсъждението:
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът. (в стихотворението след думата "срамът" има запетая, а не точка)

веднага изниква следния въпрос, ако пък го напиша по начина със запетая и искам цитата да завърши изречението ми, не е ли малко в противоречие с базовата пунктуационна норма изречение да НЕ завършва със запетая. :)) пример:

Текст на разсъждението:
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът, (кое по-точно слага край на разсъжението ми, двете точки преи започването на цитата отделяйки моят текст от цитирания или в случая запетайката?

Съжалявам, че задавама тези може би глупави въпроси, но вярвам съзнавате важността на тези правила и колко деликатно може да загубите няколко стотни, в следствие от неспазването им.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 3 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Проза VS. лирика?

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Литература и Книги

rueva

36

2326

09 Май 2012, 21:52

Das Erste Преглежда последните мнения