Дата и час: 16 Яну 2026, 22:09

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Размисли и Страсти '12: Dr Dulcamara
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 21:25 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Ти пък! Разбира се, че няма проблем - аз си знам, че тия въпроси бяха малко по-странни. Ако не ти се занимава (че и бая те измъчиха с другите), спокойно ги прескочи. Може някой път да си говорим за тях.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 21:39 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
menina.do.mar

Интересни отговори. :)
Благодаря!

Склонна съм да се съглася за южния темперамент. Между другото, с приятели скоро планираме да ходим на балета "Кармен".
Това с южния темперамент беше малко изстрел в мрака. Основанието бе начина Ви на коментиране в различните теми: остро, рязко, категорично (всичко в добрия смисъл на думата) и ясно, без увъртания.
Първите ме впечатления, получени преди доста време, бяха обаче от португалското Ви име във форума, свързващо Ви с морето и от предишния Ви аватар. Те повлияха, разбира се, съвсем без формално основание на емоционалната ми реакция.

И още нещо...
Патриот ли сте? В какво се изразява за вас патриотизмът?

На себе си гледам като на патриот. Същността на моето разбиране се състои в съхраняване на българското и упражняване, утвърждаване и развиване на добрите му страни изобщо и в ежедневието. Съпротивявам се на налагането на несвойствени за нашия бит и култура чужди модели на поведение, възприятие и оценка на света, които носят явно и натрапчиво белезите на чуждата култура.
В същото време съвсен не съм затворен, любознателен съм и дори изпитвам добронамерено любопитство към "външния свят" и култури. Мого пъти съм изпитвал удоволствие и удовлетворние от запознаването с и участието в обичаи на други народи.
Не знам как ще бъде възприето написаното, но стоя зад него.
Като илюстрация на казаното бих дал пример с езика:
- не понасям излишните чуждици: мениджър вместо управител, борд вместо съвет или коквото е по-подходящо в случая и т.н.;
- подскачам, когато чуя обръщението "колега", отправено към жена – не съм фундаменталист и никога не назовавам жените професори "професорка" и т.н.;
- държа на употребата на звателния падеж, когато е уместен и не се обръщам, когато някой ми каже "Тодор" вместо "Тодоре" (не се казвам Тодор) .

Имал ли сте желание да емигрирате и ако отговорът е положителен, кои са нещата, задържали Ви тук?
Желание е силно казано, но сериозно съм го обмислял. "За" са биле желанието и стремежа да живея в по-уредена държава, казано най-общо. "Против" е имало много доводи от най-различен характер и не смятам да ги излагам, защото ще стане много дълго, а и голяма част са от савсем личен характер.
Добре или зле, резултатът от това наистина сериозно обмисляне е, че не съм предприемал нито един опит да напусна България в смисъл на емигригане.

Благодаря. :D
Пак запавядайте. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 21:48 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
Поздравявам Ви за смелостта да се присъедините към тази нетипична за Вашето положение група, както и за липсата на високомерие, което отчитам като положително качество.

искам да Ви задам няколко въпроса - Какво мислите, че е (или би било, ако не знаят) мнението на колегите Ви относно виртуалното Ви пребиваване в това (твърди се) независимо студентско форумно пространство?
- Комфортно ли се чувствате тук?
- Влюбен ли сте?

Благодаря за сравнението с операта. по принцип не съм фен, но клипа, който поставихте до името ми, го изслушах с кеф.

Последна промяна fak на 27 Яну 2012, 23:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 22:34 
Постоянно присъствие
Аватар

Pisobella

Честито на Dr Dulcamara за темата ;)
Благодаря, да ти се връща! :D

Аз се чудя какво да задам.
Може би защо точно физика?

Ако колебанието е вече минало, започвам :D. Вече писах, "как стана така". Защо остана физика ли? Винаги ми е бил интересен неживият свят около мен, "под" мен, "над" мен. Още по-интересно ми е било (сега също) да използвам тези свои знания при създаването на различни неща. Не съм сигурен дали успявам да се изразя достатъно добре. Физиката ми дава разбирането за света и възможността да се чувствам част от него. Това създава у мен чувсво на удовлетвореност. С други думи чувствам се добре. :lol: :lol: :lol: Съвсем го оплесках, но това е.

И какво би искал да постигнеш в тази сфера? Научно откритие, разработка върху нещо, ей такива работи.
Искам всичко! :) От работота си не очаквам и не се стремя към научно откритие в смисъл на съвсем ново и непознато природно явление. Усилията ми са насочени по-скоро към опознаването на нови и различните прояви на вече известното и на разумното и рационалното им използване в практиката. Да, разработка на нови практически неща, основани на съвременното състояние на знанията в съответната област. Дано не съм те разочаровал!

Какви книги обичаш да четеш? Ако изобщо обичаш да четеш :lol:
Много обичам да чета. Вече писах, че почти не минава вечер без да съм прочел десетина страници. За останалото, свързано с четенето, май здравата се компрометирах.
Трудно ми е да кажа какви точно, защото много зависи от настройката ми – едно е, когато съм на почивка, друго е, когато търся в книгите отмора и откъсване от ежедневието. Във всички случаи искам да ме "лъжат приятно и достоверно", тогава аз сам се настройвам "да им вярвам".
Обичам приключенски книги, за отношенията между хората (но не лигави), фантастика и фантасмагории (но не прекалено отвлечени или пищни), хубавите исторически книги.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 23:26 
Постоянно присъствие
Аватар

O|OeHukc

Здравейте, Dr Dulcamara!
Здравейте!

Като видях темата, се сетих за едни разговори, които проведохме преди година. Вярвате ли, че тези неща ще се случат някога и дали се случват днес?
Да, вярвам. При някои специалности в "моя" факултет вече има неофициална, но установена практика определени работодатели да търсят студентите още преди завършването им и да им предлагат работа. Има също преподаватели, които работят интензивно по договори и привличат студенти за летни стажове, осигурявайки им известни суми за извършената по тематиката квалифицирана дейност. Мащабите са съвсем скромни, но като начало вдъхват оптимизъм.

* Между другото се постигна един малък успех, като тези дни ще бъдат назначени 5 студенти в ЦУБ и библиотеката в Студентски. Покрай този случай се разбра, че всъщност една от главните спънки в студентския труд в университета, е липсата на уреден студентски труд на по часово заплащане или каквото и да е, в Кодекса на Труда...
Поздравявям Ви за този успех! Струва ми се, че съвсем скоро бях дочул нещо за това.
Напълно съм съглсен, че в момента има огромни трудности от страна на законодателството. Кавам това съвсем неслучайно. Макар и като наблюдател отстрани, познавам отблизо както проблемите от законовата страна, така и отличната практика в една европейска страна.

Желая Ви още много подобни успехи!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 23:52 
Плиний Стари
Аватар

Благодарил (а): 98 пъти.
Отново изключително интересни отговори и поразително правилни изводи. :D

Искам просто да Ви поздравя с нещо много, много любимо от "Cavalleria Rusticana".

Saluti!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 00:13 
Постоянно присъствие
Аватар

fak

Поздравявам Ви за смелостта да се присъедините към тази нетипична за Вашето положение група, както и за липсата на високомерие, което отчитам като положително качество.
Благодаря Ви за поздрава! Не е кой знае каква смелост, дори почти никаква. Много по-трудно е да се отговаря на въпросите на студентите по време на лекции, когато се виждме. :D Що се отнася до високомерието, не са студентите хората, към които един преподавател може да го проявява.

искам да Ви задам няколко въпроса - Какво мислите, че е (или би било, ако не знаят) мнението на колегите Ви относно виртуалното Ви пребиваване в това (твърди се) независимо студентско форумно пространство?
На някои от най-близките си колеги съм споменавал, други пък са ме разпознвали и са ми казвали. Не съм забелязал някаква промяна в отношението им към мен. Какво си мислят за "пребиваването" ми във форума, нямам представа.

Да, в повечето случаи. Неудобно се чувствам в някоя тема, когато започне размяната на невъздържани обиди и ругателства между участниците. Тогава най-често спирам да пиша там.

- Влюбен ли сте?
Е, :D в извстен смисъл да.

Благодаря за сравнението с операта. по принцип не съм фен, но клипът, който поставихте до името ми, го изслушах с кеф.
Радвам се, че Ви е харесало сравнението и самата музика! :D Никога не е късно човек да открие още едно ново и приятно развлечение. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 00:43 
Постоянно присъствие
Аватар

menina.do.mar

Искам просто да Ви поздравя с нещо много, много любимо от "Cavalleria Rusticana".
Благодаря Ви, menina.do.mar! Много е хубаво Интермецото! Аз също го харесвам и напоследък често си го пускам.

В опит да се реванширам с нещо по-близо до Португалия :D
http://www.youtube.com/watch?v=Urfjyj4FnUc

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 01:24 
Плиний Стари
Аватар

Благодаря, винаги ми е харесвало това "Болеро". А Италия ми е по-голяма страст от Португалия. :D

Сега се сетих нещо: кой е любимият Ви български град, кой - любимият Ви чужд и какво в тях ви впечатлява?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 14:36 
Постоянно присъствие
Аватар

Търговецът на кристал

И - за да допълня същия този въпрос - би ли описал и близките си хора/семейството ти с опери (или с герои от опери)?
За близките е доста по-трудно в сравнение с непознати хора, защото семейството си познавам много по-добре и никак не е лесно да се открие достатъчно пълна прилика.

Я да те питам и друго - знам, че не се вълнуваш толкова от сюжетите, но все пак... кой е любимият ти оперен сюжет?
Любим ми е трудно да кажа, но впечатляващ е на “Риголето”.

А коя е любимата ти опера в музикален аспект?
”Лучия ди Ламермур”, “Мария Стюарт”, “Кармен”, “Риголето”, “Тоска”.

Хм... знаеш ли какво ми хрумна? Можеш ли да опишеш форумци с оперни герои от противоположния им пол? Не знам доколко има смисъл и доколко можеш да си го представиш - ако ти се стори глупаво, те освобождавам от въпроса. Просто сега ми хрумна, че 90% от любимите ми персонажи са мъже и се отъждествявам до някаква степен с всеки един от тях, та.
Всъщност се намесих отново, само за да изясня малко въпроса си от по-горе - ако все пак решиш да пробваш това с форумците и оперните герои от противоположния пол, включи и себе си в списъка, моля.
Не ми се ще да оприличавам хора от форума на герои от другия пол, защото се страхувам, че някой може да се обиди.
Тебе специално не мога да те отъждествя с някой баритон. :lol: По-скоро с Неморино: поредица от възторг и униние, а накрая нещата се нареждат или ще се нредят.
Себе бих видял така:
- да “разкажа играта на някого” - Норма - (6:40)
http://www.youtube.com/watch?v=oqqkAXyO6Nc
- да наругая някого - Елизабета 1:06:20, Мария 1:09:20 -
http://www.youtube.com/watch?v=Y_d2uXiFFnc
Май не е, каквото искаше, но ... Съжалявам!

Познаваш ли човек като Родриго от "Дон Карлос"? А като Ренато от "Бал с маски"?
Извън музиката, която е изключително приятна, Родриго от "Дон Карлос" ми е доста непонятен образ. :? Споделям идеята за мъжкото приятелство и дори бих посочил такъв човек, но при Родриго нещата са прекалени, което не е естествено за мен.
За Ренато от "Бал с маски" бих казал, извинявай :? , трагично-наивен образ/герой.

Какво се случва с тях, как протичча животът им? Винаги съм се питала какво би станало с тях в реалния живот.
Както те познавам, разбирам, колко интересна би била за теб такава иронична игра на съдбата. Съжалявам, но не мога да открия достатъчно близко сходство със свои познати. Известни са ми подобни истории, но би било твърде пресилено да ги посоча като сходни.

П.П.
- Промених препратката за dimo с много по-добра – стр. 2., (1/3)
http://www.youtube.com/watch?v=4qbzFi6vU_k
- Отговорих на изоставения въпрос на MidwinterSun - стр. 2, “--- допълвам ---”

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 16:28 
Постоянно присъствие
Аватар

menina.do.mar

Благодаря, винаги ми е харесвало това "Болеро". А Италия ми е по-голяма страст от Португалия. :D
Тук съм сбъркал! Как не съм разпознал собствената си любов!
http://www.youtube.com/watch?v=Q7CYeSaLZDM

Сега се сетих нещо: кой е любимият Ви български град, кой - любимият Ви чужд и какво в тях ви впечатлява?
В Българя, като изключим родния ми град, който е най-хубавият :D , са ми любими Пловдив и Варна. Пловдив - заради изключителната собствена атмосфера. Варна познавам от детството си и съм свързан с нея.
Преди около две години много силно и неочаквано впечатление ми направи Елена. Какъв живот е кипял там!
По стечение на обстоятелствата никога не съм ходил в Русе :oops: , а там има какво да се види.

В чужбина не познавам добре повече от десетина града. Въпреки това най-самоуверено и нахално заявявам: Флоренция! http://www.primaxtravel.com/tours/firenze.jpg
Красота, атмосфера, запазена традиция, миналото живее сега.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 18:11 
Плиний Стари
Аватар

О, как ще е самоуверено и нахално - Флоренция е един от най-приказните градове, люлката на Ренесанса.
Колкото до българските градове - напълно споделям мнението Ви, особено за Варна.

И mille grazie за синьор Павароти!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 15:06 
Белодробна маниачка..
Аватар

Благодарил (а): 738 пъти.
Как гледате на хомосексуализма?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 17:31 
Постоянно присъствие
Аватар

FloWersOfEviL

Как гледате на хомосексуализма?
Като на част от личния живот и вътрешния свят на човек.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 18:13 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 364 пъти.
Здравейте :)
И аз ще се включа към края на разпита.

1. Какво е чувството да те разпитват по време на сесия :Р
2. Изненада ли се, че си на разпит и имаше ли момент на колебание дали да отговаряш в темата?
2. Липсва ли ти морето?
3. Ако не физика, то...?
4. Обичаш баница. А каква?
5. А любимо ястие?
6. Ако ти предложат безплатен едномесечен престой в 3 произволни страни по света, кои ще избереш?
7. Любим/и български филм/и.
8. Ако можеш да избираш, в коя епоха би живял и защо?
9. Сподели нещо, което не знаем за теб?
10. Кой теми от форума следиш, но не пишеш в тях?

Dr Dulcamara написа:
fak...
Да, в повечето случаи.....

Тогава не се притеснявайте да пишете и да изказвате мнение и в други теми. ;)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Размисли и Страсти '13: Dr Dulcamara

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Размисли и страсти

FloWersOfEviL

30

1294

08 Май 2013, 07:41

FloWersOfEviL Преглежда последните мнения