|
Е, колега Капитан, благодаря за хубавия поздрав. Преди година и аз говорех така, но за гърците. Е, за разлика от теб аз не ги мразех, а по-скоро не ги харесвах поради лични причини.Сега също не са ми любимци, но не си позволявам да им лепкам разни етикети. Много бих желала да посетя Гърция, все още не съм убедена,че искам да уча езика, защото не ми е мелодичен, но бих желала да опозная по-добре бита и културата им, а това става най-добре, когато си в среда, на място. Смятам го като част от израстването ми като възрастен да приемам другите такива, каквито са. С Десчейн често водим спорове на различни теми, но той ми е колега и аз го уважавам,защото е невероятно интелигентен и поради куп други негови качества. Ти имаш своите основания да мразиш турците, но ако искаш приеми един съвет от мен, ако искаш недей- то си е твоя работа- не употребявай думи като "омраза", "ненавиждам" и причини като "ами `щото така"- звучат детински, а ти вече си студент. Още повече в специалност като нашата никога не знаеш в каква среда ще попаднеш- среща с посланик, официално посещение и т.н. Освен това не е изключено да имаш и колеги, които да са турци. Имам странното усещане, че с "истински" турци от Турция не си имал досег. Има една поговорка :"Дръж приятелите си близо, враговете още по-близо". Не знам с какво искаш да се занимаваш, но ако наистина решиш да се специализираш в балканските проблеми, ще трябва да опознаеш историята, порядките и нрава ако не на всички, то поне на най-близките ни съседни страни. За твое съжаление и на много други Турция ни е съседка и няма изгледи да се премести. И да, ние от МСЮЕ сме широкоскроени, защото умеем да се търпим, защото защитаваме тезите си с доводи и защото сме толерантни. Освен това проблемът с турците в страната ни не идва само от самите тях, но и от слабата, дори липсваща, държавна политика в България за интеграция на малцинствата. Аз вярвам,че един ден това ще се промени.Кога ще дойде този ден - не знам, защото той зависи изцяло от нас. Ние инспирираме и инициираме промените. Последна поговорка от мен и ти пожелавам :"Лека нощ!" : "Dum spiro spero" (Докато дишам, се надявам)- та и аз така.
_________________ For what is a man? What has he got? If not himself - Then he has naught. To say the things he truly feels And not the words of one who kneels. The record shows I took the blows And did it my way.
Последна промяна _kikito_ на 21 Авг 2011, 01:11, променена общо 1 път
|