Дата и час: 16 Яну 2026, 13:32

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Политология - перспективи??
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 22:18 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте на всички въпросът ми е ясен... какви са преспективите за политология като работа и възможна ли е магистрартура в чужбина при завършен бакалавър политология, или тя е само за бг - може ли да се практикува другаде?? Мерси предварително поздрави аделина :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Политология - перспективи??
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 22:47 
Death Rattle
Аватар

Благодарил (а): 419 пъти.
Погледни тук, ако все още не си. Мисля че добра реклама на специалността са направили. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2011, 00:08 
В началото бе словото

БЛагодаря много! :) Само че тук не намерих отговор на въпроса.. възможно ли е да се практикува в чужбина и има ли шанс за магистратура там или се счита само за бг (както правото например)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2011, 00:11 
Death Rattle
Аватар

Благодарил (а): 419 пъти.
Ще почакаш какичките и батковците да ти кажат, те са по-запознати. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2011, 11:45 
В началото бе словото

Да, :) :) Дано някои ми отговори :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2011, 21:11 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Така.

След 2 години учене в специалността с почти изцяло отличен успех до момента, мога да ти кажа следното: Политологията е много хубава специалност с прекрасни колеги и, в по-голямата им част, много свестни преподаватели. Ако дойдеш да учиш тази специалност в СУ, със сигурност ще получиш сериозно разширяване на хоризонтите и много различни неща ще станат атрактивни за теб. Ще научиш такива неща, които не си предполагала, че можеш да научиш, както и ще срещнеш такива хора, каквито едва ли изобщо другаде ще можеш - говоря включително за известни публични личности, чиито имена няма да споменавам тук.

Бакалавърската степен от български университети се признава навсякъде в ЕС, така че няма да имаш проблем да учиш магистратура в чужбина - въпросът е към каква магистратура ще се насочиш. Ако накрая се окаже, че искаш нещо, ориентирано повече към икономика, може да не успееш да покриеш условията на програмата, защото например в нашата специалност няма предмети като статистика, публични финанси, микроикономика, каквито е обичайна практика да има в бакалавърските програми по политически науки в много западни университети.

Питаш за реализацията. Реализацията е такава, каквато сама си я направиш, колкото и тъпо да звучи това. Почти навсякъде в българските университети никой не се грижи за това студентите да получат адекватен стаж с реално свършена работа и реално получено практическо знание. Е, това е още по-вярно за политологията. Стажовете, които специалността осигурява, са, доколкото съм запознат от колеги в по-горен курс, в огромната им част фиктивни и формални. От друга страна, ако си добра студентка, в процеса на обучение през годините ще срещнеш много интересни личности, които е възможно да ти предложат допълнителни възможности като участие в проекти, летни училища, конференции, дори и партийна работа. В голяма степен зависи от теб какви възможни опции ще получиш.

Специалността е далеч от перфектна, има проблемни области, но се запознаваш с изключително качествени хора и като цяло научаваш неща, които просто никъде другаде няма откъде. Затова аз те съветвам да я запишеш, но само ако наистина се интересуваш от политическия живот и нещата, свързани с политиката. В този случай, ако се отнасяш сериозно към задълженията си на студент, бъди сигурна, че ще получиш добри възможности за развитие и потенциално една наистина добра реализация. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 12:10 
В началото бе словото

Страшно благодаря за пълния отговор. :) Ако не ти е проблем ще ти пиша на лично. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 15:29 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
Не искам да правя нова тема и ще задам въпроса си тук. Интересува ме каква е разликата между Европеистиката и Политологията, защото горе долу ми се струват много сходни. Исках също така да попитам някой в тази специалност относно лекциите и т.н. - доволни ли сте от обучението? Видях, че изборът между езиците, които се учат е голям по-специално ми направиха впечатление италианския и испанския, но не мога да разбера колко езика се учат през всичките години и дали ако запиша език, по който и бъкел не знам ще мога да го науча?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ]