Дата и час: 16 Яну 2026, 17:03

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: МСЮЕ - прием 2011
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 23:45 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 77 пъти.
Добре дошли при нас, колеги! :) Надявам се, че активно ще се включите. Ако имате някакви въпроси, задавайте! Другите колеги и аз ще се постараем да Ви отговорим възможно най-бързо и изчерпателно! :)

And not the words of one who kneels.
The record shows I took the blows
And did it my way.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: МСЮЕ - прием 2011
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 17:19 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 210 пъти.
Какви, според теб, са най-големите плюсове и минуси на специалността?

П.П. Сестра ми е приета на първо класиране МСЮЕ и доста се чуди дали да подаде документи за участие във второ, или да се запише направо. Така че всяко нещо, което кажеш ( стремейки се към обективизъм, надявам се) би било полезно :)
Благодаря :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 18:05 
The Sound of Victory
Аватар

Благодарил (а): 29 пъти.
Главният минус е, че всяка година им се сменя програмата.

Иначе - много обща култура. :)

The names of the future are stamping of impatience.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 20:41 
Inis Mona
Аватар

Благодарил (а): 130 пъти.
Не смятам горното за вярно. Учебният план, по който работим, е от 2008 г., а имайки предвид, че специалността като такава съществува, ако не се лъжа, от 2006, ми се струва нормално да се налагат промени. Не смятам, че МСЮЕ е специалност за обща култура - оттук си излизат специалисти по балканска история и балкански отношения, а езиците, които се изучават, според мен са в голям плюс.

_sonrisa_, какви са интересите на сестра ти? Ако има афинитет към история и езици, това е нейното място.

за себе си

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 21:51 
Пишете, о, братя
Аватар

Не знам, дали мога да съм много обективна,защото съм първа година, но и доста си харесвам специалността. Ако има интерес ,както казаха и колегите, към историята и изучаването на чужди езици , това е специалността за нея. Балканските езици се преподават на високо ниво (аз лично уча турски и съм повече от доволна от доцентката- тя е просто страхотна;знам,че и другите колеги са на същото мнение за турския, румънския и гръцкия). Имахме известни проблеми с някои западни езици , но вярвам,че ще се разрешат. Лекциите са интересни и ученето е много. От сега казвам ,че учебници няма- има висене в библиотеката и издирване на книги, статии и т.н. За голям (дори огромен) плюс смятам изучаването на "Практически български език". Тази дисциплина се занимава с правопис, пунктуация и правоговор. Асистентът обяснява много добре, а и имаме занимания в НС. Тази година бяхме и на пресконференция в БТА. Лошото е,че нямаме достатъчно зали в Ректората, където са ни основните лекции, и се налага да обикаляме като пчелички от факултет на факултет- упражненията в Биологическия, западните езици на 4-ти километър, но пък търчането наляво-надясно сплотява колектива и опознаваме другите сгради. Най-хубавото е ,че ще има възможността да общува с интелигентни, широкоскроени хора и ще изучава много и различни дисциплини. Освен това всяка година има учебни екскурзии до някои от балканските страни- тази година беше Турция. Освен това ще има възможност да бъде и на лекции на някои от посланиците на страни от Балканския полуостров- тази година присъствах на среща с кипърския и с хърватския.
Изборът е изцяло неин! Знам,че не е много ясно какво ще работим. Програмите се сменят често, което намирам за плюс ,защото така от ръководството се опитват да изчистят "грешките". Много ще се радвам, ако избере МСЮЕ. Но и да не го направи, желая й късмет и да я приемат това, което иска! :)

П.С. Надявам се и други колеги да си кажат мнението! :mrgreen:

And did it my way.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 22:36 
Флъдзила
Аватар

Много благодаря за мненията!
Иначе, ако трябва да говоря от нейно име, не смятам, че Историята й е любима. Но за сметка на това има голям афинитет към езиците, които изучавате - именно заради тях посочи МСЮЕ доста напред в списъка със специалности :)

@_kikito_ - Би ли ми обяснила по-подробно какво представляват учебните екскурзии? И ежегодни ли са наистина?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 23:13 
Пишете, о, братя
Аватар

До колкото знам- да. Ежегодни са. Тази година бях за първи път на такава. Както казах по-рано, беше в Турция. Бяхме 5 дни в западната част (Одрин, Чанаккале, Пергам, Кушадъсъ), като основната ни цел беше да посетим празненствата по повод операцията "Анзак" от 1915г. в Чанаккале. Имахме осигурени специални екскурзоводи за всеки град, област или забележителност (като Троя и Ефес). Посетихме различни музеи, имахме културна вечер с турска музика, малко свободно време за разходки. Всичко си беше по график. Незабравимо приключение. Особено колегите,които бяхме с турски, се забавлявахме много в опитите си да общуваме с турците на турски. Е, и за околните си беше гледка... Миналата година са били но о.Корфу и всички са били много доволни. Тази академична година се говори,че ще се ходи ,мисля, не съм сигурна, в Босна или в Сърбия, или и двете. Общо взето тези екскурзии са за по-добро опознаване на културата, традициите и манталитета на съответния народ отблизо, а и за сплотяване на колектива! :)

Моят съвет е сестра ти да разгледа хубаво учебните планове и да прецени какво точно й се учи. Колкото до историята- първата година всичките ми бяха много интересни, въпреки че древната не ми беше много по вкуса, но това си беше от мен- от години не се харесваме с нея :( ... :D Късмет!

And did it my way.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2011, 18:55 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 279 пъти.
За съжаление обаче екскурзиите са платени. Имало е идея да бъдат безплатни за студентите, но както всички знаем кризата здраво удари некадърното ни ръководство. Отделно е трябвало да имаме и практика в съседна балканска страна, но поради същата причина май практиките ще се провеждат някъде в Родопите.
Истината е че постоянно има актуализиране на учебния план, тази година пак ще има. Но според мен това е изключително хубаво, защото се прави в интерес на студентите и за по-доброто им обучение. Специалността е сравнително нова, нормално е все още някой неща да се напасват.
Аз съм изключително доволен от избора си. Преподавателите и предметите са изключително интересни, въобще цялостната атмосфера е страхотна. Колегите..., не могат да се опишат с думи, изключително интелигентни млади хора с голямо желание за развитие. Не знам за друга специалност, в която отношенията между студентите да са на такова ниво.
Специалността е широкообхватна, което също е голям плюс. Възможностите след завършването и са много, въпреки негативното мнение на колегите от по-профилираните специалности. Обучението по балканските езици е на високо ниво, преподавателите са страхотни. При Западните езици имахме проблеми, но за тях сме си виновни ние самите.
Не знам, аз не бих си представил да уча друго и с други хора, страхотно е! Нямам търпение да започне новият семестър!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 23:33 
Пишете, о, братя
Аватар

Колега, нямам думи просто! Поклон! Аз Ви казах вече какво мисля за поста Ви! Така... Поствам групата на МСЮЕ във ФБ, който иска да се присъедини ,за да се запознае с колегите си по-рано. Ние поне миналата година нямахме търпение да го направим. :bounce: http://www.facebook.com/search.php?q=%D ... 9251806524

And did it my way.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 17:14 
Флъдзила
Аватар

Благодаря отново за отговорите!

А за протокола - сестра ми избра МСЮЕ :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 21:36 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 279 пъти.
Браво! Кажи й да драсне няколко реда тук или във Фейса!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 13:33 
Флъдзила
Аватар

Каза, 1е във фейсбук се е джойнала :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 20:46 
Пишете, о, братя
Аватар

Поздравления за сестра ти. Много се радвам,че избра нашата специалност. Скъпи колеги, в групата не се изписват новоприетите членове.Затова ,ако искате, може да ми изпратите имената си във ФБ/скайп на ЛС, за да се свържем, ако имате някакви въпроси. Или просто да ги зададете във въпросната група на МСЮЕ във ФБ. :) Лека вечер от мен! :)

And did it my way.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 16:52 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Вече съм Ви колега ;)
Първо желание ;)

Има ли други хора от Варна?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 01:02 
Писаружяк

Благодарил (а): 8 пъти.
Здравей, колега ! В тази тема сме предимно второкурсници. :D Ако имаш въпроси за специалността, питай ! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Прием 2011-2012

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в КСК 2011-2012

shayne

40

11100

02 Яну 2011, 23:15

The_Soldier Преглежда последните мнения