michelle.supertramp написа:
Еми то шофирането не се ли изразява точно в това - спиране, потегляне, сменяне на предавки.. останалото са маневри, но усвояването им вече изисква повече опит, придобит чрез години шофиране.
Ами не, по-опитните шофьори определят описаните от теб действия като "въртене на геврека"
Шофирането е далеч, далеч над това. Шофирането е да предвиждаш какво ще стане на пътя - дали някой няма да те засече, дали някой няма да изпревари, навлизайки в твоята (насрещна) лента, дали някой въобще те вижда в огледалата, когато сменя ленти, дали някой въобще знае какво е предимство и как се прилага то... Шофиране е да знаеш в големия град какво е нещото, което най-малко очакваш от един пешеходец да направи - очаквай буквално да се хвърлят пред колата баби, деца, лелки, разсеяни хора с телефон в ръка, пияници, наркомани, депресирани, самоубийци... Ти си този, който трябва да МОЖЕШ да спреш при всяко обстоятелство на всяка цена. Това е нещото, което в курса не те учат. Нито те учи първата година, нито втората, нито петата. Това се придобива с години каране, много внимание в първите 10 хиляди километра и "попиване" на съвети от добри опитни шофьори.
Мога да ти препоръчам да караш първите 15-20 излизания в града с някой от семейството ти, който кара от години и е добър в това - баща ти или майка ти. Аз пропуснах тази стъпка и се учех на своя глава - и в някои пътни ситуации съм благодарил на Господ или както се нарича, че съм здрав и не в затвора
И горе главата - шофирането е много приятно нещо, щом свикнеш да съблюдаваш всичко това