Дата и час: 16 Яну 2026, 15:29

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Публичен дебат: Еволюция срещу сътворение
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:30 
Proud and Noble Man
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Ноктис, точно пък историята е първа сред науките. И така ще бъде завинаги.
Както и да е.

Исус е символ на придаването на човешки облик на вярата във Висшата сила.
Която Висша сила може и да е сътворила всичко. Теорията за Големия Взрив издиша в точката за мотивацията на пустата сингуларност да избухне. Ми тя така хубаво си е висяла в безвремието и нищото, защо й е било да се разпада и да даде началото на времето и пространството? Няма логика.

Според обясненията на самия Хокинг - колкото по-елегантен и прост (с малко променливи) е един модел за нещо, толкова по-приемлив е. От тази гледна точка моделът за сингуларността е перфектен - няма променливи и от него по-просто няма (освен вероятно Димитър Пенев, ама той си е вселена сам по себе си). Та защо му е на този перфектен модел да се съсипе сам? Дали пък нещо не го е накарало?

Ерго - както даден физик може да каже "Ми в един момент частицата избухнала и започнало всичко.", така и аз мога да кажа първия абзац на Библията. И и двамата ще сме прави в известен смисъл.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:31 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
Noctis написа:
Факт е обаче, че въпросните дела, които го олицетворяват.. никой не ги описва нали ?! :shock: Или може би пак не съм прав :?: Относно The big bang theory.. има доста научни писания по проблема.. не от историци и мечтатели.. а хора на науката.. които не си измислят факти след приемането на опиати :idea:

--------
Исус не е най-известен с това, че прави от вода вино и храни цял народ с една риба. Много си смешен. Дори и децата знаят, че в Библията не всичко е истина. А тук се говори дали Исус е съществувал, а не дали е правил от водата вино и пр.
Исус е много по-известен с добродетелността си и честното си сърце, с любовта си към ближния и с учението си за добродетелност. Именно върху това стъпва християнската религия, а не върху разни приказни библейски сюжети.
И говорим за 1в.сл.Хр, какво означава "споменаване". Ти имаш ли идея, че личностите от това време са се стремели да обхващат цялостната история на човечеството, да опишат много и различни моменти и личности.
А случайно да имаш идея, че говорим за 20 века преди нас? Нали не смяташ, че всичко, което е било написано тогава е запазено?
И не говорим за отричане на еволюция или отричане на Големия взрив.

Ноктис, моето дете, щях да кажа, че смяташ, че всяка дума от Библията е вярна, но за съжаление, ти дори не си я чел.
----- Изтрито: лични нападки ----- Bagatur И с глупавите си коментари ми доказваш колко е пропаднало новото и "съвременно поколение", което "хейти" каквато и да е литература, щото не е готино да четеш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:41 
Staring at the world through my rearview
Аватар

Благодарил (а): 122 пъти.
Доста интересен спор сте подхванали.
Дали е имало личност Исус от Назарет, е равнозначно на това дали хората, несъвършени по свое му, вярват от край време, че има съвършено нещо - Бог.
Исус не е бил първият, не е и последният, който със своята обвивка покрива вътрешните първични желания на човешкия разум - да има Бог.

По важна тема от подхваната, според мен е по-скоро нашата вяра не в "обвивката" Исус, а дали изобщо съществува Бог, който е сътворил света.

ПП (След прочитане на новите мнения)

Запознат съм доста периферно с последните достижения на естествените науки, но едно нещо не е обяснено, според мен, ако не е така - поправете: Как се появява нещо от нищо? И ако има нещо, то със сигурност си има и начало?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:47 
Senza di te la mia vita non ha senso
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Енергията преминава от една форма в друга.. Няма такива неща като от нещо - нищо и обратното..
:idea:
Колкото до оная "лелка".. Вярвай в каквото си искаш.. само не си прокламирай простотиите - дразниш :idea:
Аз си имам мнение въз основа на факти намерени(прочетени) тук-там.. освен това притежавам едно умение нарича се "Критическо мислене", но на теб нищо не ти говори.. за мен си загубена кауза и смятам за ненужно да споря с теб :!: Още повече, че не си мериш приказките :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:48 
Proud and Noble Man
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Феникс, сингуларността не е нищо, тя е всичко, натъпкано в почти нищо насред останалото нищо. После избухва и замества нищото с всичко, обаче това всичко вероятно все още се разширява в нищото, което означава, че нито всичкото, нито нищото имат начало и край. Просто флуктуират в... ами едно в друго. Явно е, че човешкият мозък, като нещо с ясно определими граници, не може да обхване напълно подобна идея. Тоест - за да осъзнае човек безкрайността на вселената и теорията за сингуларната частица, се налага чисто и просто да вярва в тях със сляпата вяра на... религията. Много поетичен омагьосан кръг, не смятате ли? :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:49 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 233 пъти.
Съвсем реална е възможността и тази тема да се превърне в бойно поле. Отстоявайте каквито си искате позиции, но не отправяйте обиди към други потребители.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:52 
Staring at the world through my rearview
Аватар

Благодарил (а): 122 пъти.
Като няма как да го изпитаме, остава поле само за сляпата вяра.

ПП
Благодаря за пояснението.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 19:10 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
Noctis написа:
Енергията преминава от една форма в друга.. Няма такива неща като от нещо - нищо и обратното..
:idea:
Колкото до оная "лелка".. Вярвай в каквото си искаш.. само не си прокламирай простотиите - дразниш :idea:
Аз си имам мнение въз основа на факти намерени(прочетени) тук-там.. освен това притежавам едно умение нарича се "Критическо мислене", но на теб нищо не ти говори.. за мен си загубена кауза и смятам за ненужно да споря с теб :!: Още повече, че не си мериш приказките :idea:

Е, като видя, че не можеш да ме забиеш с въпросите си, естествено, че така ще кажеш! :)
Разбира се, че енергията преминава от една в друга форма, това защо го намесваш?
"Критическото" ти мислене е хубаво да го развиваш с малко четене и повече познания и по двата въпроса. А не да обясниш "тоя лольо Исус", това критическо мнение ли е?
Симпатяга.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 19:14 
Senza di te la mia vita non ha senso
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Ами критическо е да .. все пак говоря за имагинерна фигура (поне за мен и доста други хора) .. сладурано :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 20:08 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Всъщност тук във форума сме далеч по-имагинерни? ВЪОБРАЖАЕМИ! от Иисус.
Дотук доста ясно обяснихте за Големия взрив и сингуларната частица преди него, а какво става след като нещото изпълни нищото? Започва да се свива или пуква нищото, или се разпада и превръща в нова сингуларна частица?
Според мен идва Страшният съд! :shock:
Ето и два материала за разсъждение:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4006804,00.html - отвъд Атлантика
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14801227,00.html - съвсем наблизо
почти еднакво, нали? :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Публичен дебат: Научност и ефективност на НЛП

в Други

PsychologyClubNBU

1

693

09 Мар 2011, 20:13

alter ego Преглежда последните мнения