Дата и час: 16 Яну 2026, 13:30

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Линчуването на Студентски съвет от студентите на СУ (16.XI.)
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 01:50 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.

Линчуването на СС part 2: Цвета Георгиева иска 2801 подписа, за да си подаде оставката и да бъде разпуснат настоящият състав на Студентски съвет.

До този момент са събрани над 3000 подписа за оставката на СС.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Радио Реакция, Справедлив взрив, 28 януари 2011 г. В студито дискусия за адекватността на действията на Студентски съвет на СУ с участието на Цвета Георгиева.
Водещ: Цвета, казвала ли си, че ако се съберат 2800 подписа ще си подадеш оставката и заедно с теб всички останали членове на Студентски съвет?
Цвета Георгиева: Казах, че ако се съберат 2800 подписа, ще говорим за оставки, но НЕ СЪМ КАЗВАЛА, ЧЕ АЗ ЛИЧНО ЩЕ СИ ПОДАМ ОСТАВКАТА. А и плюс това аз няма как да си подам оставката, защото това означава аз сама да си подам оставката пред мене и аз да си я одобря, което е абсурдно."

Малко по-късно в предаването беше пуснат запис с думите на председателя на СС:

В момента тече проверка на автентичността на събраната подписка за свалянето на СС.От момента на предаването на подписката в СС на 25 ноември 2010 г. до сега, СС са успели да проверят 600 подписа. Проверката на подписката продължава. В предаването членовете на ръководството на СС казаха, че не могат да се ангажират с някакви срокове, в които да завършат проверката на цялата подписка.

Освен това по думите на Ц. Георгиева, студентите магистратура и задочно обучение нямат право да изразяват мнение и да участват в подписката за свалянето на СС, тъй като те не участват в изборите. Представителите на Студентски глас в студиото отговориха цитирайки собствения правилник на СС, в който пише, че "Пасивно и активно избирателно право имат всички студенти на Софийски унивеситет „Св. Климент Охридски” , независимо от формата, степента и вида на обучение, в която са приети в унивеситета." (чл. 4, ал. 2).

Записът от цялото предаване е обект на авторски права, но ще направим всичко възможно в следващите дни да го качим в интернет, ако достигнем до съгласие с екипа на Радио Реакция.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Радио Реакция, 28 януари 2011. Темата на предаването е "Студентски съвет - успешен или не".
I част

II част

Последна промяна svetlio.varna на 13 Фев 2011, 15:25, променена общо 1 път

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: [FLOOD] Какво ви вбеси днес?
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 04:07 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Не бих казал "вбеси", но пък доста ме подразни и разочарова...

Става дума за култовата тема с "нахлуването в СС" и подписката за 2801 гласа за свалянето на СС... Светльо хитро е заключил темата, защото знае/подозира какво ще напиша там по тоя повод. Но ще си изплача болката тука и без тва...

Какво да ви кажа - разочарован съм от глупостта на протестиращите. Наглостта им и безочието им. И донякъде от липсата им на досетливост, ама то тва не е болка за умиране. Казуса е следният - нашите герои искат да махнат СС изцяло, а не частично, както беше на предните избори, ако си спомняте (макар че знам, че не ви пука) - и получават числото 2800 като бройка подписи, които да съберат. И тук идва малкия проблем, че тия подписи, които те ще съберат, до голяма степен ще покриват будните-ангажирани студенти, които МИЛЕЯТ за СУ. Същите пък са гласували на предните избори за същия този СС. И кво излиза - 2800 души избират съвета, после същите правят подписка да го свалят, доста лицемерно от тяхна страна. Помните ли кога избраха настоящия СС? Аз лично се дразня много на такива хора-фурнаджийски лопати, които забравиха, че сами са сложили членовете на СС вътре, и сега с подписка ще ги махат. И мисля, че тия подписи, които са събрали за свалянето на СС могат спокойно да си ги... защото голям брой от подписалите се, са гласували за СС. Тогава не се брои, хитреци мои...Глупостта, колеги, глупостта...

И другия тънък момент - обещанието на Ц.Георгиева не е обвързващо. Дори и да го запишат със 100 камери и в 200 клипчета, дори и да си го татуира на бузата, пак едно такова обещание си остава само популистки ход и нищо повече. Дори и да съберат 100000 подписа. Но нашите герои не знаят това. Няма сила, която да накара човек да си подаде оставката, ако не иска. Ако не друго - подписка от типа "аре съберем 3000 души, па ше стане" няма да го накара. Но глупавите хора не знаят това. Те вярват сляпо, че председателката ще си подаде оставката, защото така им е казала. Вярват на човек, срещу кого казват, че нямат вяра в него. Доста глупаво от тяхна страна. И се жалват насам-натам, когато накрая се оказват излъгани. Кой е виновен? Глупостта, колеги, глупостта...

А клипчетата с нахлуванията ми напомниха на нещо. На провинциални мачове, където домакините и тяхната агитка обкръжава автобуса на гостуващия отбор с единствената цел да го разруши, да извади играчите и да ги изнасили групово-публично. Жалка гледка. Искаме европейско образование, а показваме селянията си в клипчета и се гордеем с нея като постижение? Какво европейско образование заслужават тези хора? С възгласите, които чух, ми се прииска, първо някои да им даде първите 7г от живота ПАК. После образование, после! Глупостта, колеги, глупостта...

Но да не бъда твърде строг - тълпата на студентите, а и на българите като цяло е лесноконтролируема - като в онзи виц за блондинките в асансьора - дето щели да викат заедно и почнали "Заедно! Заедно!" - тази тълпа ще вика, каквото и да и кажете. Няма да се учудя, ако някой беше изкряскал "Тутанкамон за президент" и тълпата да повтаря като стадо блеещи овце. Тя за това е тълпа по принцип. Защо си слушат ръководителите си в искането за цялостни избори. Ами за да може да свали "Режима", да се тупа по гърдите с идеята "че прави нещо". Без да знае, какво прави всъщност. Защо ръководителите на протестиращите искат цялостни избори баш сега? Толкова скоро след предишните? Елементарно - защото до следващите няма да са студенти и няма да има кой да ги избере. Те искат властта сега. Искат да капитализират "славата си на водачи". Да изкарат 2г. в които ще правят същото. Претекстът им е, че СС не одобрило техните протести. Що да го прави всъщност? Тия хора там нямат ли свободна воля? А да не говорим, че при цялостни избори, водачите на протестите ще влязат в СС и ще играят същата роля - ще си правят техни протести, а няма да одобряват протестите на другите. И съответно имат подписка на хора, които им вярват... защо ли?

В заключение ще кажа, че съм оскърбен, че в СУ учат толкова много глупави хора. Приемам го лично, да! То бива наглост, бива простотия, бива селяния, бива глупост, бива идиотизъм... Повдига ми се, като видя как първосигнално и необмислено реагират и се държат хората. Те акъл имат ли? И ако да - що не го носят навънка? Искат да вдигнат на пиедестали техните ценности и идеали, но това не ги прави хора, на които мога да кажа "Евала, брат" - всичко е до манталитета, но начина на постигана на целите. До обмислянето и до поне прикриването на реалните амбиции. Аз не искам да уча в СУ който е един голям цирк и игри на протести, подписки всяка седмица и игри на политика. Смешно е, жалко е, тъжно е. Ама тя глупостта, колеги... глупостта...

мнението и следващите няколко са преместени в съответната тема
Pisobella

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 10:00 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Абе, на кого всъщност изобщо му дреме за СС? ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 13:54 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 155 пъти.
На Кристо и на дисидентите

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 14:34 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
ники написа:
Абе, на кого всъщност изобщо му дреме за СС? ;)

На Светльо и на мен - двамата стожери на политико-социалния напредък на СУ...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Линчуването на Студентски съвет от студентите на СУ (16.
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2011, 15:34 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
Кристо, официално си вземам бележка - темата е отключена за коментари, виждам, че думите и емоциите напират у теб :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 19:56 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 22 пъти.
Kristo, доста проницателен анализ на "глупостта" на колегите ти :) Ако приемем, че това е глупост, както ти казваш - тогава кое би било мъдро в случая? Т.е. ако тази реакция е била неправилна, коя е правилната според теб?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 20:10 
Staring at the world through my rearview
Аватар

Благодарил (а): 122 пъти.
Има едни определени хора, които могат единствено да критикуват, да се оплакват и да порицават действията на другите.
Тези хора според Бенджамин Франклин са глупаци. Аз не бих ги определил толкова рязко, тъй като всяка критика, макар и критикарска, е полезна, дотолкова, че тя те подсеща за някои твои действия, на които не си обърнал внимание, подсещате за някои грешки, които не си забелязал. Поглеждайки по-навътре критикарството/критикара е винаги опозиция и именно точно тази му определеност е полезна за действащия човек, към когото са отправени критиките. Тъй че към самото критикарство и към критикарите нямам толкова силно изразени отрицателни чувства и намерения, но смятам, че критикарът, под псевдонима Кристо, отдавна е изчерпал своите критикарски възможности спрямо темата, което личи от повтаряемостта и баналността на изказа му. Ще се радвам и смятам, че ще бъде полезно, ако той си вземе бележка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 20:39 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
За подписката Кристо си е много прав - тя по никакъв начин не може да задължи никого да си подаде оставката.

За джангъра, дето го вдигнахте в СС, също не мисля, че е повод за гордост - вувузели, врява и т.н. не е никак подходящ начин за изразяване на каквато и да е позиция.

Айде обявете ме и мен за ретрограден сега.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 20:45 
Аз - ок, ти - Слабеев.
Аватар

Благодарил (а): 45 пъти.
Наскоро нямаше ли избори за СС, или се бъркам много сериозно?

Съдейки по общата незаинтеросованост, с която хората във ФМИ минаваха покрай една мадама зад едно чинче на входа на факултета, баш на избори за СС си мязаше :Д.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 21:03 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 22 пъти.
Scorpion, няма причина да мислиш, че някой ще те обяви за ретрограден :) Искам да прочета едно градивно мнение просто (доколкото разбирам и на Феникса това му е идеята) :) Ама явно има някаква тенденция всичко, което е различно, да е анти - поне това личи от последните постове. Ако някой си позволява да определя друг като "глупак", значи той е с претенции, че е "интелигентен". А интелигентните хора не се занимават с това да обясняват какво не трябва да бъде едно нещо, а какво трябва да бъде и как. Така си мисля аз. Затова наистина вярвам, че хората като вас - тези, които разсъждават зряло и мъдро, ще споделят кое е правилното, ключът на загадката, интелигентното, неглупавото или както ви е по-удобно да се нарече. Иначе се въртим в омагьосан кръг - критика на критиката на критиката... :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 21:05 
Аватар

Scorpion написа:
За подписката Кристо си е много прав - тя по никакъв начин не може да задължи никого да си подаде оставката.

За джангъра, дето го вдигнахте в СС, също не мисля, че е повод за гордост - вувузели, врява и т.н. не е никак подходящ начин за изразяване на каквато и да е позиция.

Айде обявете ме и мен за ретрограден сега.

Пламене, не съм обявил Кристо за ретрограден. В мнението, което написах по-горе изразих виждането си, а именно, че смятам и критиката и критикарството за полезни, но също и че Кристо е започнал да повтаря едни и същи неща.

Иначе за точките, които засегна бих казал само, че това е твоето лично виждане за случилото се, като към него бих добавил елементи преди "джънгъра" и подписката: срещи със СС е имало, и то по наша инициатива, там сме изразявали нашата позиция, но когато след двумесечни опити не се стигна до резултат, който нас ни удовлетворява, а точно противоположния. Тогава единственият начин, по който можехме да изразим позицията си на студенти, спрямо избраният от студентите Студентски съвет, бе чрез видимо несъгласие на голяма част от студентите - "джънгъра" и подписката, която легитимира тяхното недоволство в писмен вид. Ако ти би дал идея за изразяване на позицията на една група студенти, спрямо Студентски съвет, ще съм ти благодарен, защото хиляди пъти е бил задаван този въпрос и отговорите са били именно тези: подписка, протест ;--) и именно поради това те се случиха, а и най-вероятно ще прецениш, че те са правилни като израз на позиция, студентска позиция.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 21:10 
Аватар

Armin^^ написа:
Наскоро нямаше ли избори за СС, или се бъркам много сериозно?

Съдейки по общата незаинтеросованост, с която хората във ФМИ минаваха покрай една мадама зад едно чинче на входа на факултета, баш на избори за СС си мязаше :Д.

Да, проведоха се частични избори за СС, като във ФМИ имаше 5 свободни места.
Активността в един от най-големите факултети на Университета е наистина главоломно ниска. Ето и резултатите, както и имената на избраните:
Факултет по математика и информатика – 5 мандата

Гергана Мандиева – Приложна математика – 1 курс – 15 гласа
Венцислав Иванов – Математика – 3 курс – 8 гласа
Боян Бойдев – Информатика – 3 курс – 8 гласа
Илиана Петрова – Компютърни науки – 3 курс – 7 гласа
Борислав Вълков – Приложна математика – 2 курс – 5 гласа
Будимир Евтимов – Приложна математика – 1 курс – 1 глас

* както виждаш последният, който е влезнал е със 5 гласа :D:D:D

(информацията е от сайта на СС)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 21:13 
Аз - ок, ти - Слабеев.
Аватар

Благодарил (а): 45 пъти.
Мда, за това говорех. 44 гласа... от приблизително 1200 възможни. Просто на хората в СУ не им пука много за СС, да не говорим, че много пъти сме споменавали почти изцяло декоративната роля на този орган.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 21:23 
Аватар

Armin^^ написа:
Мда, за това говорех. 44 гласа... от приблизително 1200 възможни. Просто на хората в СУ не им пука много за СС, да не говорим, че много пъти сме споменавали почти изцяло декоративната роля на този орган.

За Бойко Борисов образованието е представлявано от Сергей Игнатов, за Игнатов Софийски университет е Иван Илчев, за ректора студентите са Студентски съвет.

Проблем е, че студентите не се интересуват от представляващите ги пред ръководните органи, като Академически съвет, ректорско ръководство, а и отскоро пред министри.
Когато обществото обърне гръб на легитимно избраните от него представители, това означава делегитимиране на институциите... Отговорите на тази обръч от дефекти, обществени и локализирани, според мен са еволюционни и революционни, ние се опитваме по втория начин, засега, тъй като първият начин изисква огромно време, което ние няма как да си осигурим - все пак сме 4 години студенти :-)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Станков, излъга ли Студентски съвет и СТУДЕНТИТЕ?

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Студенти - АРХИВ

The_Guide_Of_The_Student

27

4957

05 Дек 2009, 20:07

Росен.Тимчев Преглежда последните мнения