|
| Eгоцентричен и самовлюбен... |
 |
Регистриран на: 28 Яну 2009, 22:38 Местоположение: 272 аудитория Благодарил (а): 844 пъти. Поблагодарили: 1020 пъти.
|
Kristo написа: Тва става забавно, ще се включа и аз за да съм trendy
Към светльо (и всички други, които смятат да се кандидатират)
1. Каква е визията ти за СС за тази календарна година като цели, като приоритети, като схема на работа и като динамичност в изразяване на тяхната обществена позиция по теми, които пряко засягат управлението на СУ?
2. Къде е мястото на СС относно организирането, участието и оправдаването на студентски протести, бунтове, митинги, революции?
3. В кои пера от бюджата на СС искаш да се наливат повече средства и в кои по-малко? И обясни защо!
4. Каква система за взимане на решения в СС е по-подходяща? Има ли нужда от нова или трябва да се запази старата? Какви евентуални проблеми виждаш в съществуващата такава?
5. На какво се дължи липсата на достатъчно доверие от студентите спрямо СС - дали е защото членовете му са неспособни да ръководят и да вземат достатъчно добри управленски решения, начина на ръководене, правата на самата структура или нещо друго?
6. Каква е оптималната бройка членове на СС, според вас? По каква схема трябва да се избират тези представители, в случай че приемаме, че сегашната не е достатъчно добра?
7. До каква степен СС трябва да се съобразява с решенията, мненията, волята и идеите на ръководството на СУ и от къде започва границата на независимотото мнение на СС по проблеми засягащи студентите?
8. Как един член на СС би трябвало да дава отчет за свършената от него работа в това му качество и на какви периоди трябва да запознава избирателите си със същата? Каква форма на отчет предпочитате - електронен бюлетин, блог, среща с заинтересовани студенти, тема във този форум, пращане на мейли или просто бележка у фейсбук?
9. Как един кандидат за СС разбира какви проблеми и въпроси вълнуват евентуални негови избиратели - под каква форма протича запознаването с техните мнения и идеи? До каква степен се съобразява кандидат с тях, когато очертава своите възгледи за СС?
10. И накрая - на какво разчита един кандидат за СС, за да бъде избран - неговите качества, неговата известност, неговата честност или просто неговата способност да говори по проблеми на студентите?
Благодаря ви! Кристо, ти си правист-човек, много добре си наясно с някои неща. За какво ги задаваш тези въпроси, тестваш ли ме нещо?
1. и 2. Това са чатични избори. Приличат на общите избори, но имат няколко съществени различия от тях. Ще бъдат избрани ограничен брой студенти само от някои факултети. След провеждането на изборите няма да се избира наново ръководство на СС, както това се прави след общите избори. Има разлика между СС и ръководство на СС. Управленските решения се изработват и вземат от ръководството и само се валидират от общото събрание на СС. Възможността на опозицията в СС да влияе върху управленската политика е също толкова голяма, колкото и в парламента срещу Ректората. И преди, и след изборите ръковдството на СС ще си остане същото. Изборите в момента се правят с единствената цел СС да повиши легитимността си след злощастните за тях събития в последно време - напускането или изключването на огромна част от членовете на СС, но не и на мнозинството от тях, спонтанния протест срещу СС на 16 ноември, подписката за оставката на ръкводството на СС (председателката беше обещала, че ако бъдат събрани 2801 подписа за нейната оставка, ще я подаде; бяха събрани над 3000, а тя не го направи), фактът, че не реагираха адекватно на събитията около проетстите през последните месеци (надявам се, това да бъде задоволителен отговор и на 5 точка относно липсата на доверие в СС). Всеки, който влезе в СС в момента, ще бъде опозиция, пък дори и Студентски глас да спечели всички мандати от всички факултети. При това положение, за да се влезе в ръководството на СС, трябва да възприемеш следвания от тях и от подкрепящите ги членове курс, което аз не смятам да направя.
Смятам, че членството ми в Студентски съвет ще ми бъде полезно относно нещата, с които се занимавам и в момента през форума и социалните мрежи - да помагам на колегите в борбата им с бюрократичната машина, наречена университетска админситрация, да намирам информация, която би трябвало да бъде общодостъпна за всички студенти, а е написана с молив на гърба на пожълтяла хартийка, закачена на някое от 100-те информационни табла и покрита с рекламни плакати за разни събития и промоции на книжарници и дискотеки. Като член на СС ще имам доста повече възможности да достигам до тази информация бързо и навреме. Освен това СС има и доста инициативи, които според мен са супер добри и като идея, и като реализация, в които бих искал да се включа по-активно: говоря за различните мероприятия, отчет за които имаше на сайта на СС. С две думи, мисля, че ще имам малко повече възможности да помагам, отколкото сега. Представителите на ЮФ в момента в СС имат доста сериозно влияние в ръководството, самият председател е от ЮФ, така че смятам, че нямам с какво много повече от тях да допринеса от позицията си на опозиция си опозиция за факултета като структира на СУ. Мога да помагам на студентите в решаването на индивидуалните им проблеми по посочените вече начини. Все пак кандидатствам за член на СС, не за папа.
8. Във връзка с казаното по-горе от мен... Какъв точно отчет мислиш, че трябва да давам. На колко хора съм помогнал, на кого какво съм обяснил, в коя инициатива на СС съм участвал. Не отивам в СС, за да събирам точки за рая. Отчет трябва да дават тези, които вземат решения и изпълняват бюджета на СС - ръководството. Къде по света опозицията дава отчет за свършеното от нея... Това, с което бих се занимавал, е да правя достояние на по-широк кръг от хора непопулярните решения на СС, когато те не се правят скрито от общото събрание. Примери: СС не подкрепят протестите на студентите на СУ; председателят на СС не желае да даде отчет за дейността си; СС са отчели еди колко си стотин лева пари за минерална вода. Това според мен тярбва да парвя публично достояние, а не на колко въпроса съм отговорил днес във форума, колко във фейсбук и колко в скайп.
3. Понеже повдигна въпроса с бюджета на СС... Ти знаеш ли в момента за кое колко пари се харчат? Аз не знам... и не знам някой извън СС да е наясно с действителните разходи на СС по една проста причина - както каза Цвета Георгиева "Аз съм председател на СС и не съм длъжна да давам отчет на никого". Та имам леки съмнения относно това дали всички членове в СС имат представа действтелно колко и за какво е похарчено или това остава записано единствено в тефтерчетата на членовете на ръководството. Разбира се, има доста случаи, в които се прави частичен публичен отчет - например за финансираните от СС проекти, но мисля, че не за това говорим.
4. и 6. Решенията се вземат от ръководството и се валидират от общото събрание на СС. Така е структриран целият процес по вземането на управленски решения навсякъде по света, където правиетлството се избира от парламента. Структурата на СС копира много близко модела на рационализиран парламентаризъм, възприет в България и в редица други европейски и неевропейски държави. За да промениш системата на вземане на решение, трябва да промениш самото устройство на СС, начина на избор на общото събрание и на ръководството, което да става независимо едно от друго и ръководството (или поне председателят) да се избира също пряко от студентите. Тогава можем да променим начина на вземане на решение, което обаче не би донесло кой знае какви ползи, по мое мнение. Затова и смятам да съсредоточа усилията си в друга посока. Аналогично ми е мнението и по шеста точка.
7. СС в момента изълнява част от фукнциите на администрацията - занимава се с приемане на документи за общежития, приемане на документи за стипендии, това е част от стратегията на ръководството на СУ да държи СС в орбитата на своята политика. Според мен ролята на СС е да защитава интересите на студентите, като се опита да промени самите процедурни капани, заложени от нормативната уредба, а не просто да я привежда в действие. В момента СС е превърнат в част от админситарцията на СУ и дефакто няма друг избор, освен да следва курса на ръководството. Това положение ще се запази най-малко до края на мандата на този СС, тъй като не виждам възможност за промени в ръководството на СС, нито в неговата визия относно функциите на СС.
9. и 10. Тук не знам какво искаш - есе ли да пиша на общотеоретична тематика. Аз разчитам на това, че колегите биха избрали човек, който наистина помага с нещо, а не човек, който иска да реформира СУ, да преразпредели бюджета на СС, да промени структирата и състава на СС, да съкрати сесията или да направи по-дълга зимна ваканция - с две думи, нищо, което реално зависи от него или пък би донесло някаква полза за студентите. А относно контактите ми с колегите относно техните проблеми, смятам да ги осъществявам по същия начин, по който и досега.
Купуването и продаването на гласове е престъпление.
_________________ Facebook Skype: fen_na_anelia
Последна промяна svetlio.varna на 09 Яну 2011, 23:44, променена общо 1 път
|
|