Дата и час: 16 Яну 2026, 20:54

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Искания и предложения за реформи в СУ "Св. Климент Охридски"
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 16:06 
Да живей словото
Аватар

Благодарил (а): 29 пъти.
Уважаеми колеги, искаме да Ви уведомим, че Студентски съвет на СУ "Св. Климент Охридски" представя искания и предложения за реформи в Университета, защото положението от ден на ден все повече се влошава! - можете да го видите тук.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Искания и предложения за реформи в СУ "Св. Климент Охрид
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 16:49 
Пишеща машина
Аватар

Благодарил (а): 40 пъти.
Кога се очаква да извикате студентите (които представлявате) на дискусия и обсъждане за тези мерки и изпълнението им ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 16:55 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Не знам за вас, ама на мен това ми звучи като някаква утопия... :lol: Like, too good to be true. Със сигурност ще е напредък, ако дори само първата точка се реализира.

В тази връзка, искам да отбележа, че Студентски съвет определено се е активизирал. Няма да засягам темата с ефективността на дейстивията, защото тя категорично не зависи само от съвета, но подобна ангажираност с проблемите на университета създава добро впечатление.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 17:01 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 485 пъти.
уау .. а дано ама надали :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 17:07 
Staring at the world through my rearview
Аватар

Благодарил (а): 122 пъти.
доста мазно от тяхна страна...
исканията наистина са добри, но ЗАЩО го правят сега, след като обявиха, че не подкрепят демонстрацията на 1-ви октомври, след като бяха наясно с исканията на студентите, които направиха демонстрацията (искания, които направо да си кажем, че са същите като тези обявени от СС)...

активизира се СС, но само на листчета
аз искам нещо повече!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 17:40 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 12 пъти.
СУСИ си работи отдавна. Не е перфектна, но това се дължи на хората поддържащи я.

Хич не одобрявам идеята студенти да вършат тази дейност. Данните в СУСИ са защитени от Закона за защита на личните данни, и за да може студент да работи с нея, той трябва да е администратор на лични данни. За целта се минава обучение и се получава сертификат. Отделно - смятам студентите за изключително немарливи и се опасявам от още повече грешки, отколкото има в момента.
Да работи студент в друг факултет, а не в своя изобщо не е разширяване на възможността за почасова работа
Сградите на СУ са на майната си една от друга и е къде къде по-удачно да работи в своя си факутет отколкото да ходи някъде другаде си и после да бърза да не закъснеее за лекции.
Против съм тези в платена форма на обучение да работят. Имат пари да си платят да влязат - ок. Останалите са се конкурирали, влизат само част от тях.
Щом едните могат да пратят хиледарка за нещо, за което останалите плащат 200 лева, мисля, че първите си имат доходи и не трябва да заемат работното място на по-нуждаещите се.
Другите изисквания са общи, без реална ползва за студентите, писани за пълнеж. И най-важното - какво ако тези неща не се изпълнят? В момента това са само някакви "искания" на СС, и какво от това? Какви са тия келеши да държат такъв тон и да искат тези неща? Какво ще направят после? Ще плачат на рамото на мама и тати?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 17:44 
Пишеща машина
Аватар

@midwintersun, @invisible
Става с желание, а не със скептицизъм, както вие подхождате ;)
Изразете по 1 мнение, няма да ви заболи.

@george.merlin СУСИ не работи за университета. ==> Не работи като цяло.

А и не знам за какво обучение става на въпрос - да администрираш нещо. Има студенти, за които това е шега.

А това студентите да работят в различни факултети от техните - и аз не намирам логиката.

А това кой ще работи ще се определя по критерии за работата, а не дали си платено или редовно. Моля без глупави изказвания тук :)

Като цяло СС се активизираха, защото бяха потърсени.
Аз все още очаквам публичната дискусия за тези мерки.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 17:48 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 12 пъти.
Пич, СУСИ работи. Ако нещо не ти харесва или не е въведено, дължи се на хората, които не са си свършили работата. СУСИ е свързана директно с МОНМ и от СУСИ се взимат данните за осигурителния и студентския ни статус, какво и за оценките ни. СУСИ работи.

Обучение в работа с лични данни. Ако искаш да научиш повече, проучи си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 17:52 
Пишеща машина
Аватар

george.merlin написа:
Пич, СУСИ работи. Ако нещо не ти харесва или не е въведено, дължи се на хората, които не са си свършили работата. СУСИ е свързана директно с МОНМ и от СУСИ се взимат данните за осигурителния и студентския ни статус, какво и за оценките ни. СУСИ работи.

Обучение в работа с лични данни. Ако искаш да научиш повече, проучи си.

Пич, нека го кажа така :
СУСИ е конюнкция. Ако не работи за един факултет, не работи за целия университет.

Няма да влизам в излишни спорове с теб, защото си крайно предубеден. Няма нищо конструктивно в твоите думи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 18:05 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Ми то и аз се активизирах тези дни със социални дейности, редица проекти, стачки, прочее, ама то резултатите не зависят от мене, щото толкова ми е властта и правомощията...

Мен кой ше ме подкрепи?

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 19:30 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
george.merlin написа:
Пич, СУСИ работи.

Това можеш да ми го кажеш отново, когато АЗ успея да влезна в СВОЯ профил със СВОИТЕ име и парола, с които по принцип разполагам. Докато аз НЕ мога да направя това, нито някой от целия ми факултет може, СУСИ определено има нужда да бъде интегрирана в ЦЕЛИЯ университет.

Радо, аз в интерес на истината не съм скептична. Да съм скептична би означавало да не вярвам, че тези неща могат да се случат, докато аз го вярвам, просто осъзнавам колко ще е трудно. Неща като усъвършенстване на кредитната система в университета са наложителни, защото биха били огромна стъпка за подобряването на образованието ни. И всъщност това, което трябва да се случи, е да отпаднат някои от ограниченията, които съществуват за студентите в процеса на тяхното образование. А това някак не го виждам да се случи с едно щракване на пръстите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 19:46 
:) !
Аватар

Благодарил (а): 148 пъти.
Значи ако човек не се съгласи с нещо, автоматично е неконструктивен и предубеден. Ако ви каже защо нещо не е наред според него, вместо да се вслушате, ще го оплюете и заклеймите. Радо, ако така възнамеряваш да подбуждаш студентска активност, не знам. :(
А иначе, много ми хареса предложението държава директно да превежда парите на Топлофикация и др. без те да минават през СУ. Но това студентите да работят с личните ни данни наистина не е добра идея.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 20:19 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 20 пъти.
Защо ли тези искания ми приличат на едни други искания, на едни други хора...

Поредната хартийка на СС.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 23:52 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Хора - нека да протестираме, да, нека протестираме:
1) да идват всички преподаватели в лекциите си, и ако се изтърве нещо, то да се заучи в друг ден, в подходящ час
2) да има реални оценки - особено в някои факултети успехът е нещо като даденост, докога? - когато има реални оценки ще има и реални стипендии - съгласни ли сте стипендиите да се намалят още повече - да кажем 10 на факултет, но по 2000 лв на месец! Стиска ли ви, да се види кой наистина заслужава?
3) да има реална атестация на преподавателите - чуждо атестиране, може би
4) да има реална визия, тоз университет ще бълва ли камари от философчета, психолозчета, културолозчета, журналя и пишман педагози, и не е ли по-добре да се злаожи на математика, химия, физика, медицина - нещо, коеот прави пари, нещо което се продава
5) да има ректор по стопанската част, а не пишман историци да ми управляват бюджет за по 40 млн. лева
6) ректорската позиция да е за 1 година, та дано се преборим с това връзкарство, въй то не бяха страхове да не се объркат връзките с тоя, оня, брата, свата, кума и и т.н.
6)* да се закрият или намалят до минимум бройките за специалности без осигурен стаж - тук се изключват специалностите, които не предполагат стаж - т.е. ЧИСТО теоретичните
7) Университета да си извоюва много пари от МОН, но само ако направи тези реформи
8) да се осовободим от секретарки, които едва пишат по клавиатурите - жал не жал, трябва да се реже до кокал, доматите на село да ходят да си поливат като не са се преквалифицирали
9) да направим всичко в този университет колкото се може по-компютъризирано - по-малко хора - повече пари спестени от заплати
10) да се продадат или дадат под наем на практика празни сгради като тази на Физически Факултет, Химически Факултет и ит.н. Като няма пари, та дано се сетят да не плащат сметки на тез големи коптори. За сведение на тези, които нищо не знаят за своя университет - тези сгради са били затвори навремето затова са толкова големи. Това не са сгради за учене!
11) да се спре кранчето на университетското издателство и да не се побликуват книги без научна стойност - само някой да си вземе хабилитацията
12) да се разделим с всички преподаватели работили в ДС. Нещо, което в бившите соц-републики направиха още през 1989! Това практически означава спестяване на мнооого пари от стажа им. Да не се съкращават дисциплините им - да се назначат млади на тяхно място.
12) да не се дава повече управлението на университета на историци, филолози и темподобни мрънкалници - на нас ни трябва здрава ръка, практическа, а не изкуфяло-дрънкаща
13) да се окрупнят звена в университета - една стая за секретарките на всички специалности в един факултет! Един-два-три телефона! Не повече!
14) работното време като в частния сектор, кви са ми тия почивки по 2 часа обедни. бахти умората наистина да клюкаш по цяла сутрин
15) в столовете да се монтират блокер-врати и да не се пущат чужди хора да ни ядат храната
16) да се готви по-добре в столовете, дори ако обядът трябва да струва 3 лв, но да си заслужава, да е хубав, питателен
17) да се дадат мноооого пари на библиотеките за набавяне на хилядите книги, които не са ни огряли в периода 1944-89
18) да се отреже договора на сградите с Топлофикация и да се направят парни инсталации на дизел в сградите!
19) да се върне престижа на университета чрез тържественост, святост - в ректората без прашки и мутро-тениски, хора прилично облечени, некрещящи, вежливи
20) да се закрие кафето в двора на Ректората - те просто спекулират като луди с цените там
21) Да не се пуши в сградата - важи предимно за милите ни профчета
22) да се закрие сегашната структура на СС - всяка година да има голямо събрание на всички студенти или техну представители и да се избира пряко студентски ректор! той да си назначава помощници по факултети - нека бъде като нашето правителство
23) ако правитлеството не дава пари за реформа да се обсади НС и да ги държим там под страх, да видят те кой е по-по-най - мирен протест, нека да видят 10000 гневни лица да пеят, да се радват - тогава ще ги дострашее, защо са радостни тези студенти, защо? - защото вярват в бъдещето и ,могат само да спечелят и се радват, ЗАЩОТО БЪДЕЩЕТО Е НАШЕ!
24) да се въведе специална награда за най-добър студент в СУ - наградата да е стипендия пълна в който и да е чуждестранен вуз по избор на студента - но с договор този студент да бъде накаран после да е върне за да преподава наученото в чужбина
25) да не се дават толкова пари за чистене на сградите, ами по-скоро да има инспектори, които следят кой мърси и цапа и да го изхвърлят от университета, включае и пушещите студенти, покровител на които беше ректорът Биолчев, божееее
....
...
Хора давайте идеи и стига вайкане, нека сами да си спасим кораба от крушение, кой мислите, че ще го спаси ако не ние? Повече действия, но точно премислени, родени в истински дискусии, без задръжки, без подмазни към преподаватели и ректори, реалните проблеми тук и сега!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 13:55 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Все пак наистина трябва да се похвали СС, че има някакво активиране, но това с поставянето на срокове е просто смешно. Сътворили са там няколко искания, но какво от това. То не е само да искат, но защо не направят и няколко реални предложения, които могат да подобрят положението в СУ. В тои ред на мисли да попрочетат мнението на AnkalagonBG. Има някоя друга добра идея, чието реализиране зависи напълно от унито и съм сигурен, че ще бъде много по полезна за всички ни отколкото няколко списани ред адресирани до арменския поп.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Дни на отворените врати в СУ "Св. Климент Охридски"

в КСК 2010-2011

agenta

2

788

03 Мар 2010, 21:25

agenta Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Откриха метростанция "Св. Климент Охридски"

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в Новини

blackout

45

2676

09 Окт 2009, 21:51

Norwegian Wood Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. предложения за протест и искания от правителството

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в България

balhara

30

1021

04 Мар 2009, 11:30

balhara Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Ще ви пука ли, ако от утре няма СУ “Св. Климент Охридски”?

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в Новини

Dobromir

57

6480

17 Фев 2008, 22:55

INTERFEN Преглежда последните мнения