Baggins написа:
Добре, слушал си на лекциите по икономика и сега ни пееш нещата наизуст, браво. Само че не можеш да слагаш суха теория към всеки въпрос от живота и да го решаваш. (както се е опитал да направи брадатият, знаеш). В случая става дума за нещо много по-просто. Колко произвеждало обществото едва ли има значение за обикновения човек, на когото не му стигат парите. А такива хора са масата хора в България. Това е. И като им кажеш "ама взимате повече абсолютни пари от китайците и грузинците" хич не ги топлиш.
Нищо не ти пея наизуст. Да не говорим, че същите неща съм ги знаел далеч преди лекциите ми по икономика
Това, което ти твърдиш, просто не е логично.
Всяка теория се стреми да опише акуратно действителността. Никоя не го прави. Това не пречи например физичните теории да се приемат като адекватно описание на природните процеси. Ерго, точно тази "суха" теория следва да се прилага към живота. (Сега само ще те помоля да не ми обясняваш как икономиката не е физика, защото този спор вече съм го водил поне 2 пъти и не - в крайния резултат от прилагането на методите на двете науки няма нищо принципно различно.)
А това лично ме разбива:
Цитат:
Колко произвеждало обществото едва ли има значение за обикновения човек, на когото не му стигат парите.
Ами не му стигат. Да се откаже от 40-часовата си работна седмица и да премине на 60-часова. Ако пак не му стигат (или ако това е настоящата му ситуация), да се преквалифицира. Ако не може или не иска, да смени града - държавата дори, ако където и да е другаде са готови да го приемат. Да хленчи колко е беден в случай че няма сериозни здравословни проблеми обаче не мога да приема. Никой не е длъжен да плаща пряко или косвено разходите на който и да е друг, ако не желае да го прави.
По-интересно ми е обаче ти какво предлагаш. Комунизъм? Социалдемокрация? Някакъв изроден егалитарен капитализъм (в който ще видиш технологични иновации през крив макарон)?
От постовете ти в тази (и не само) тема откровено ми "лъха" на марксизъм. Ако смяташ, че това е решението - има 1 страна, която спазва принципите му, и още една, която уверено се е насочила натам. Тъй че имаш алтернативи за емиграция, ако смяташ това за по-добра алтернатива. Интересното обаче е, че точно страната, която се движи уверено към марксизма, отчита сериозен спад на БВП при принципно повишаващи се цени на международните пазари на основния й експортен продукт. Защо ли?