Дата и час: 16 Яну 2026, 21:06

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Да спрем шпионирането на интернет!
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 21:16 
:) !
Аватар

Благодарил (а): 148 пъти.
За какво се използва подслушването!

Често, когато заговоря за подслушването в Интернет, ми казват, че то няма как да засегне обикновените хора, защото ще бъдат следени само типовете от организираната престъпност. Разни наркотрафиканти, похитители на деца и други отрепки. Че информацията на обикновените хора изобщо няма да се пипа. Така че целият този шум против подслушването не е много необходим.
Преди няколко дни се проведе протест в Стара Загора против обгазяването на града. Както можете да видите от линка, протестиращи са мятали яйца по двама министри.
Полицията очевидно е решила да вземе мерки и да направи разследване за случилото се в Стара Загора.
Момент. Да не би да решихте, че са направили разследване на газовете, които тровят населението не от вчера?
Помните ли за разказа на Мишел Бозгунов от 13 юли 2007 г. „Странджа – да мълча или не?“. А именно за привикването му в полицията за това, че е писал в блога си за неразрешените екопротести.
Е, историята е с продължение. Блогърът Генади е имал неразумността да разпространява по форуми призиви за протеста в Стара Загора. Затова се оказва привикан в полицията, където както можете да прочетете в поста му е разпитван надълго и нашироко негова ли е идеята да се хвърлят яйца по министри, той хвърлял ли е яйца и познава ли някой от хвърлялите яйца. В негово присъствие полицаят отваря папка на име „Яйца“, съдържаща негови (на Генади) купонджийски снимки, нямащи нищо общо с цялото събитие.
Проблемът с обгазяването на Стара Загора очевидно не е достатъчно значителен, че да се вземат мерки и да се направи разследване. Но ужасният терористичен акт на мятане на яйца по министри моментално мобилизира полицията да бърка в информацията на всеки, за когото намери, че е писал за даден протест, участието му по форуми, сайтове, личните му снимки. И да го привиква. И това не е цитат от Оруел, нито теория на конспирацията, а прясна случка. И нашите управници приемат закони за все по-голямо следене, защото знаят – това следене няма да бъде ползвано, за да се ловят престъпниците, а за да се ловят тези, които си позволят да надигнат глас срещу престъпленията им. Тия дни новото правителство догласува и друг законопроект на Тройната коалиция – забраната за протестирането пред институциите. Весело изкарване в градинките, драги протестиращи!
И така, да пожелаем приятно обгазяване на замърсяващите Стара Загора, приятно подслушване на полицаите и приятно висене на недоволните по градинки и РПУ-та.
За тия, които толкова се чудеха за какво ще послужат новите правомощия на МВР – видя се за какво…
~из~

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 02:46 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Шепотче, случайно знаеш ли, че мятането на яйца по министри е престъпление? Аз ако съм министър, естествено, че ако ми мятат яйца, първия ми приоритет ще е да ги хвана и съдя. Щом закона го позволява, какъв е проблема? Тва е нормална човешка реакция, всеки би реагирал така - да мисли първо за себе си, що е станало така, да го замерят и за сигурността си. И чак после за другите. Така сме устроени хората. А тва което казваш за следенето - те могат да те следят дори и в закона да пише, че е забранено да следят който и да е. Ако искат, мога да те арестуват дори и да нямаш достъп до интернет.

Мисълта ми е, че шпионирането по интернет ще е проблем, ако криете нещо. Аз например нямам какво да крия, който иска да си ме следи. Ше ми теглят песните от нета или ше ми четат стиховете? Или Бойко ше ме вика да ме пита, кви са тези снимки в банята ми? И що го нямам у фейсбук...

От следенето ги е страх, тези които имат какво да крият...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 23:44 
Танцуващия с клавиатури

Благодарил (а): 5 пъти.
Kristo написа:
Мисълта ми е, че шпионирането по интернет ще е проблем, ако криете нещо. Аз например нямам какво да крия, който иска да си ме следи. Ше ми теглят песните от нета или ше ми четат стиховете? Или Бойко ше ме вика да ме пита, кви са тези снимки в банята ми? И що го нямам у фейсбук...

От следенето ги е страх, тези които имат какво да крият...

Изобщо не е така.

Първо абсолютно всеки човек има нещо, което да крие или поне да е в много лична сфера, и да не смята било за нужно, било за допустимо да разкрива пред други хора. И тук не става въпрос за криминални престъпления, а за съвсем естествени човешки действия, които не са предназначени за "всеки"... това че нямам пистолет в джоба си, не означава че трябва да ходя постоянно гол, за да доказвам някому че не нося пистолет ( не за друго, срам ме е...). По същия начин и със следенето ми...Човек е невинен до доказване на противното, не обратното....Не ми се вярва и ти да нямаш нищо против да те следят, в такъв случай може да постнеш цялата си кореспонденция за да я видят всички във форума...Примерен случай...изказал си се пред един приятел в скайп лошо за друг човек, но все пак също твой приятел...Съвсем естествена история, всички хора говорят лошо за приятелите си най вече зад гърба им и пред други приятели...Ха, сега представи си че въпросният приятел, който си обидил разбере...трудно ще се оправиш, макар и да не си искал изобщо да го обидиш. Защо е трябвало някой да казва на приятеля ти, и защо изобщо е нужно да се знае всичко?

За разлика от историята с приятеля, който евентуално най-много да загубиш ако постнеш цялата си кореспонденция във форума...замислял ли си се какво би направил някой бюрократ, ченге, или политик (и трите прослойки не са известни със стабилни морални устои) с тва че може да знае всичко за теб? Единия вариант /идеалистичния/ е да я ползва за благото и справедливостта...което става най-вече по американските филми. Другият вариант /обективния/ е да се изкуши, понеже е жалък човек, каквито сме и ние, и да използва информацията за своя/или на който му наредят угода...Дори в американските филми има по някакъв такъв гадняр, който прецаква нещата, пък после някой трябва да ги оправя...

Пример, включваш се в политиката, ти си чист като момина сълза, но не щеш ли бабата на не знам кой си твой приятел садила не трева, а Трева...После заглавие във вестника...еди кой си свързан с наркотици...Същото ако си препивал, пушил, и т.н....тва едва ли означава че си алкохолик, наркоман и прочее, но нещата мн лесно се изкривяват...

Оттук смятам , че никое зло и жалко човешко същество няма право (а целта е да няма и възможност) да разполага с повече власт от друго такова същество, пък било то също зло...А че лозунгите под които се извършва концентрирането на толкова власт са добри и полезни (борба с престъпления, атентати и прочее), никак не се и учудвам...То за истина, свобода и мир най-много кръв се е ляло...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 23:48 
Танцуващия с клавиатури

Благодарил (а): 5 пъти.
Цитат:
Тва е нормална човешка реакция, всеки би реагирал така - да мисли първо за себе си, що е станало така, да го замерят и за сигурността си. И чак после за другите. Така сме устроени хората.

Чак сега забелязах тази част от поста ти, с която съм съгласен, но която не разбирам как се съвместява с втората част от същия твой пост, т.е. ако всеки се грижи първо за себе си, как приемаш така безпроблемно друг да се грижи за теб, при тва без да бъде контролиран?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2010, 06:20 
Abraxis Kraxx
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Бе, те следят за израз на престъпни намерения. Никой не обръща внимание на това, че си постнал снимка на кучето си или на това как си пиеш кафето сутрин. Никой не го интересува кой си и какъв си, освен ако не се намери нещо, което би могло да те уличи в престъпление.

into this deep saddened sea
and will suffer the death's fright.
Under these waves emotions lay,
still never they'll return
as they are laid to rest.
Into this one lonely life,
which is growing painfully.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2010, 19:59 
очарователен тормозник
Аватар

Аз бях забравил за тази тема, леле... (ще съм кратък, обещавам)

Цитат:
замислял ли си се какво би направил някой бюрократ, ченге, или политик (и трите прослойки не са известни със стабилни морални устои) с тва че може да знае всичко за теб?

Ами нека видим, какво могат да знаят за мен посредством интернет:
- С кого си пиша, за какво си пиша, за кой какви глупости приказвам и с кого се наговаряме да бягаме от лекции или тем подобно глупости
- в кои сайтове имам профили, каква ми е дейността там, колко често влизам, с кого общувам
- торент-сайтове, дата.бг, пиратски простотиии и прочее.
- вкл. и тези ми постове във форума на су, също са им на разположение.

Така, приемаме, че тези горните точки могат да ги следят. ОБАЧЕ - с каква цел?
Материална? Трудно ше изкарат някой лев от мен, като сигурно знаят, че не работя и нямам доходи и не притежавам ценни ресурси
Политическа? Няма как да ме накарат да гласувам за тях.
Информативна? Баш за мен, на МВР му е през оная работа, кви ги върша из нета. Дори и да свалям на ден по 100 торента и да ги сийдвам. Не си представям, че седи назначен Сержант Х и денонощно следи кво пиша и на кого пиша и си води записки.

Тогава защо има шпиониране от страна на МВР към конкретни лица?
Ако те имат достъп до това, какво ВСИЧКИ правим в нета, не биха има ли ресурс Време и Кадри за да обработят информацията на милиони българи.
НО, ако почне разследване, ако прокурор поиска - веднага преглеждат какво съм писал аз, щото да речем ме разследват за отвличане, и тъй като МТЕЛ имат политика да съдействат на МВР, ние с тебе, примерно по скайп се уговаряме да отвлечем Президента. Ако МВР ни усети и провери какво сме писали, ще ни хване и ще ни опандизи за заговор, за държавна измяна и прочее... Ако тези им средства се забранят, МВР остава 1 крачка назад от технологиите, които престъпниците ползват. Убийства, трафик на дрога, на жени, на крадени коли, отвличания и какво ли още не - извършителите биха могли да ползват интернет за да устройват такава дейност. Що МВР да не ползва и тя подобно оръжие, за да я предотвратява?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2010, 10:40 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Kristo написа:
...

Ами нека видим, какво могат да знаят за мен посредством интернет:
- С кого си пиша, за какво си пиша, за кой какви глупости приказвам и с кого се наговаряме да бягаме от лекции или тем подобно глупости

Това не могат да го знаят.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 16:43 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Напълно ли си сигурен? :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 16:58 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Не схванах нещо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 17:23 
лейди британска котка
Аватар

Това беше по-скоро бъзик. Винаги има начин човек да се докопа до нужната информация, ако някой има интерес от нея, независимо дали действията му са законни или не. Няма как да сме сигурни.

Аз съм учудена, че темата продължи да се дискутира и след нанесената поправка в наредбата. Мислех, че поне сред недоволните среди промяната трябва да е имала достатъчно голям отзвук, нали все пак това се целеше от самото начало с всичките протести и глупости.

Но както и да е. Всичко това вече не е актуално...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2010, 05:27 
очарователен тормозник
Аватар

В политиката, както и в природата - нищо не се губи. Само се отлага.

Рано или късно, това ще влезе в сила. Да, може би не сме готови сега, или примерно няма да сме и през 2020г. Но все някога ще стигнем и до там. Може би защото не виждаме, как ще се развият нещата в бъдеще. Но аз мога да предположа, че ако оставим престъпниците да ползват интернет като средство за престъпления, а мвр - да не го ползва, заради група стачко-маниаци, тогава ще дойде истинския проблем. Не е по-добре да се изпатим и да въведем строг контрол, а напротив - да въведем строг контрол ПРЕДИ да се изпатим.

Не знам, как да го кажа, освен с банален пример: все едно да сме против полицаите да имат оръжие, защото - стават грешки, може да убият някой по грешка, или да го ползват да убиват некви, дето не ги кефят и т.н. Но без оръжие, тяхната борба с престъпниците СЪС оръжие, е неравностойна. Същото и със софтуера. Да не си мислите, че Лошите нямат достъп до доста мощен софтуер? И ако МВР няма такъв, как се очаква да ги бори? С водни пистолети и листовки по спирките?

Човешките права са хубаво нещо, но малцина знаят, че те са степенувани по важност. И че правото на живот и неприкосновеност на частната собственост са над правото на тайна коренспонденция и правото на свобода на словото. Всеки си има ценностна система и сигурно си ги степенува по различен начин. Но държавата, а бих казал - държавите, са избрали да ги степенуват така - на първо място е живота и материалните блага на хората, те се бранят с приоритет, понякога и пресичайки други техни права.

Не знам за вас, но аз не искам да ме оберат, отвлекат или убият, защото МВР не е следило месец преди тва разговорите на извършителите по скайп или в мейл-групата им, а им е спазвало конституционните права. Като ме опява попа, дали ше спомене, че ме опява в името на тези права? Не, не мисля. Като дойде вътрешния министър да даде изявление, ще почне ли с "Ние се справихме блестящо, зачетохме конституционни права, какво по-добро?" - не, не мисля. Ще оставя просто - следващите жертви да са на съвестта на любимите ми, скъпи на сърцето - вечнонедоволни стачко-маниаци и техните паранои.... Докато ги има тях, ще има и престъпления...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2010, 02:55 
Да живей словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
само не разбирам как ще следят какво правят толкова много хора трябва да го записват на места с много памет и то ще се трупа... ии трупа докато накрая няма къде да се складира тази информация а да не говорим че после трябва да се търси в нея това е абсолютна глупост...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2010, 12:33 
лейди британска котка
Аватар

1. Всеки интернет доставчик съхранява информацията за собствените си потребители.
2. Информацията се пази за период от една година, след това се изтрива.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2010, 13:19 
Пишеща машина
Аватар

Благодарил (а): 40 пъти.
MidwinterSun написа:
1. Всеки интернет доставчик съхранява информацията за собствените си потребители.
2. Информацията се пази за период от една година, след това се изтрива.

Колко литра кръв залагаш ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2010, 13:48 
лейди британска котка
Аватар

Така е по наредба, която транспонира директивата на ЕС по съответния въпрос.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща