Дата и час: 16 Яну 2026, 22:09

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Реализация след завършване на "Межуднародни отношения"
МнениеПубликувано на: 08 Май 2010, 17:10 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Що бе, Порче? :scratch: Гледам, от нашето МО вече има хора на работа във Вънкашното министерство. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2010, 21:02 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
phoebe написа:
А ти дет си знаеш, едно сериозно нещо не си казал в постовете си през целия форум :mrgreen:

Спорът от ползата на МО като реализация е съмнителен, ако искаш да се занимаваш с дипломация, по-скоро бих ти препоръчал някаква филологическа дисциплина свързана с държавата на интерес. Пък след това - конкурс, външно, 6 месеца, изпит за аташе и ако минеш всичко това - влизаш в системата. Там повишенията в длъжност са определени, общо взето до след 5 години (възможно е и да са по-малко) можеш да отидеш в чужбина, след 20тина мисля, че се ставаше посланик. Но това вече зависи и от партийните ти алегации ;) Пък и посланика не е най-интересната позиция, която може да заемеш в една дипломатическа мисия ;)

Позволете ми да направя малка поправка. На конкурс за стажант-аташе във външно можеш да се явиш само след като си завършил магистратура. Това първо. Второ-няма значение какво си завършил, важно е да се справиш на изпитите, които са два и се провеждат много рядко. Говоря ви като човек, който до миналото лято работеше там.
Трето, ако нямаш нечии протекции, за съжаление, няма да се справиш на изпитите.
Четвърто, заплатата на стажант-аташе, мисля, нямаше 400 лева. Е да, има си и други предимства, учиш безплатно езици там, в работно време, после полагаш изпити за съответното ниво и така докато не стигнеш ниво владеене. Тогава малко ще ти се вдигне заплатата. След известно време пак полагаш изпити, за да станеш аташе и така бавно и полека вървиш по стълбицата. Събира се атестационна комисия, определя свободните места в различните посолства и консулства в чужбина, кандидатстваш..ако имаш подкрепата на директорът на дирекцията, в която работиш може и да заминеш в чужбина. Много хора живеят само за това, да дойдат ротациите и да заминат в чужбина, да завлекат семействата си там, да мизерстват и да събират пари. Децата се записват на училище, всичко в главите им се обърква, семействата често се развалят, защото половинката няма какво да работи и/или не знае езикът и така до следващата ротация, до следващият мандат.
Посланик под 50 години не познавам. :)

Абе, не е чак толкова зле...има и много други бенефити от работата там. Ако нещо конкретно ви интересува, питайте.

П.П. И няма ли модераторите да оправят грешката в заглавието на темата?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Май 2010, 23:35 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
В петък един от преподавателите от ИФ в МО разказваше как извадил в МВнР прословутата папка с ягодките и няколко човека на квалификационния курс за първия изпит се сбутали с лактите... :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Май 2010, 01:23 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Lil, а защо вече не работиш там?
Бил си само стажант или си намерил постоянна работа във външно и каква е причината да я напуснеш?

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Май 2010, 17:33 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
@ Lil - нещата дето викаш са си така, просто не сметнах за нужно да споменавам магистърската степен (която вече не се придобива веднага като завършиш МО) и другото. Виж за протекцията - само слухове съм чувал ;)

Разкажи повече за пребиваването си там, ще ни бъде интересно!

Аз лично се отказах от всякакви амбиции в тази насока, поради друга причина, но ще ми е интересно да прочета повече ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Май 2010, 20:25 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
HeyGod написа:
Lil, а защо вече не работиш там?
Бил си само стажант или си намерил постоянна работа във външно и каква е причината да я напуснеш?

Не, не съм била на стаж..при мен малко по обратен ред вървят нещата...
Чак сега записах магистратура..
Бях на граждански договор като много останали колеги...по принцип, по времето на Калфин, когато аз започнах работа там, имаше страшно много хора на граждански договори, ами какво да ви кажа..удобно им е, правят договори от по 6 месеца...ти работиш като всички останали, обаче нямаш право на отпуск, на болничен, не те осигуряват напълно...в началото на всяка година си подаваш декларация за доходите и така...най-тъпото беше когато им раздаваха "бонуси" към заплатите, а такива имаше само за щатните служители..за цифри няма да говоря..
Както казах, парите са малко, но колкото и странно да е, те не бяха определящи за желанието ми да работя там...действително научих много, работата ми беше специфична, но пък и разнообразна..харесваше ми...
Започнах там чрез познат, разбира се...няма друг начин!
Но..смени се правителството и моят граждански договор, както и на страшно много други хора, просто не бе продължен...това е...една година бях там.
Сега записах магистратура и после, евентуално, ще кандидатствам за стажант-аташе, ако не променя професионалните си желания..
Междувременно, мисля да подам документи за стаж там, и без това ще ми трябват кредити. :lol:
Доста стажанти са оставали след това на работа там, пак на граждански договори....иначе за конкурси за щатни бройки в администрацията...не съм чувала да провеждат такива.
Действително има знаещи и можещи хора там...но и се работи здраво!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2010, 23:16 
В началото бе словото

Благодарил (а): 3 пъти.
Вие ще откажете хората от висшето образование :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Реализация след Английска филология

в ФКНФ

angelapencheva

0

905

06 Дек 2012, 16:38

angelapencheva Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. РЕАЛИЗАЦИЯ СЛЕД ВИСШЕТО

[ Отиди на страница: 1 ... 4, 5, 6 ]

в КСК 2004-05-06

iiccoo