phoebe написа:
Мерси. Поне ми стана ясно, че нямам желание да водя разговор с теб.
Няма защо.
Don Horhe написа:
А войниците какво търсят на кораба, докато е все още в международни води и плава под чужд флаг? С какво право решават, ей така, да слязат на него? Май на пилота наистина му се е ходило спешно до тоалетната...

Далеч съм от мисълта да правя от израелските командоси невинни жертви на провокация (мисля, че го написах още в началото, ама ще трябва явно да се повторя). Всъщност, въпреки, че корабът е бил на път да наруши блокадата, още не го е бил направил. Той все пак още въобще не е бил на израелска територия. Така проверката е един вид нарушение.
Не е ли обаче също и нарушение нападането на командосите? Особено от хуманитари. От какво са се плашили, което е провокирало такава реакция, защото е явно, че войниците не слязоха, за да се стрелят? Защото преди да се стигне до какъвто и да е ответен удар, те изядоха доста бой, а и един го изхвърлиха през борда. Съмнявам се, че това щеше да стане, ако още поначало си бяха разчистили пътя със стрелба, която явно не са и искали да правят.
Ако приемем, че Израел са искали да направят проверка на кораба (да, без да имат това право все още в международни води), то тогава пътниците на кораба не могат да се оплакват, че са станали жертва, тъй като те не само са отказали да я позволят, ами както се вижда, не са си и поплюли да размахат винкелите, по начин, който аз трудно бих описал като самозащита (просто, защото никой не ги е нападнал). Тоест, те, с употребата на сила, сами са предизвикали ответната агресия.