|
Оф, ти пък не знаеш - "простак" всъщност е комплимент. Както и да е, да не изместваме темата. Ако много държиш, пусни отделна - да видим кой какво разбира под интелектуалец. Аз ти говоря за а/хората от всички сфери на интелектуалния труд и б/онзи образ, за който всички се сещаме - много чел, обграден от също такива хора, с интереси в областта на изкуството (и с претенции за познания във всички изкуства), с мнение по всички въпроси, с претенции за авторитет (с или без покритие)... не ме карай да споменавам имена, че са ми били преподаватели. Но веднага се сещам за две имена на подобни интелектуални бръмчилки в българското пространство... то не ми се и говори - забавни са, ако не им се връзваш. Разбира се, знам, че има и трета група - на истинските интелектуалци. Те обаче не са се юрнали по клубове, нямат нужда от сдружения и не умират от желание да се изтъкват. Някои от познатите ми такива са откровени простаци (оттам и онова, което ти казах по-горе).
Дай да си дойдем на думата - ако искаш, пиши тук, ако искаш, отвори тема - но не можеш да ме излъжеш, че като ти кажат "интелектуалец", не се сещаш първо за клиширания образ на измъчения поет от определен творчески кръг (или просто заобиколен от себеподобни), който живее в мансарда (примерно), пуши като комин и гледа тъжно, философствайки върху драмите на битието. Обикновено умира я от цироза, я от сифилис. Оттам насетне - да, разлики има; има и интелектуалци, които не са такива. Но кажи ми - къде започва и къде свършва позата?
Безкрайно трудно ми е да говоря, без да мога да ти цитирам имената, за които си мисля. Но вярвам, че се сещаш кой типаж имам предвид.
Дайте да се върнем на темата и нека обсъждаме интелектуалците, само доколкото имат връзка с нея.
_________________ "Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..." В края на ноември
|