|
Вярвам в Живота, в смисъла на неоспоримо съществуване. Вярвам, че съм еднакво важна и незначителна част от Всичко, което някога, някъде, някак си съществува, може да- и/или ще съществува, е можело да- или е съществувало. Вярвам, че въпросът "Колко разстояние има от мен до Сатурн?" е безсмислен, защото Аз, Сатурн и пространството между нас са просто наименования на някак организирани атоми, които не могат да бъдат оценявани в своята организация, защото е ненужо и безпредметно. Вярвам, че разумните същества са сетивата и мозъкът на Вселената и чрез тях Тя осъзнава себе си. Вярвам, че всичко във Вселената е свързано, защото няма как иначе да бъде. Дали ще го наричаме Космос, само Ред, хармония, висши сили, свръхенергия, Бог, Господ, Отец, Майка Природа или Пешо е все тая. Така или иначе Вселената се подчинява на закони. Те са "създадани" от самата Нея за самата Нея, защото Тя е Всичко. Безумно смешно е да се говори и чуди какво е имало "преди нея", защото думата "преди" предполага наличие на време. Време извън Вселената няма, защото там няма и наличие. Няма как да се каже какво няма извън Вселената, защото там просто няма. Думата "извън" също не е подходяща, защото изисква представа за пространство, което е немислимо, ако не си част от Вселената - и пространството, и представата за него. Няма как да си представим друго, освен Вселената, защото ако се опитаме да си представим нещо, ние веднага тръгваме по грешен път - във Вселената има неща. Другаде няма. Защото няма другаде.
И така, Животът и Вселената са безкрайни и няма как да бъдат разбрани от човешки организъм. Никой отговор за Вселената, произходът й или законите в нея, дори и най-изчерпателният и логичен, не би бил достатъчен и удовлетворяващ за разума, с който разполагаме. Затова мисля, че да задаваме въпроси е безсмислено и грешно. Вместо това трябва да усетим Вселената и себе си като част от нея. "Аз" трябва или да изчезне, или да бъде употребявано единствено в смисъла на "всичко съществуващо". Едва след това ще можем да разберем. Затова ни има. Вероятно.
_________________ The truth.
|