Приятели, според мен проблемът е комплексен и започва още в училището. Рядко се срещат добри педагози, които да ни заинтригуват с предмета си. Другото което е - по-голяма част от учениците затъпяват прогресивно и страшно много ги мързи да мислят. Както знаем химията изисква мислене, тя не може да бъде зубрачески предмет, ако не я разбираш просто няма как да я научиш. Трябва да се вникне в същността й. Още нещо, в училищата няма лаборатории по химия за практически упражнения. Не говоря да се показват и правят някакви страховити опити в нея, но поне на основно и безопасно ниво да се смесват вещества да кажем. Това би било интересно на учениците и според мен би грабнало вниманието им. Трудно е да се учи само суха теория. Голяма част от хората, които се готвят да кандидастват медицина/стоматология/фармация могат да ви решат всички задачи от сборника за кандидатсване и могат да ви разкажат темите си от конспекта по химия, но само това е, до толкова могат. Ако ги питате за нещо различно от конспекта или ако им дадете някаква изчислителна задача, едва ли ще успеят да ви я решат. За това казвам, че в химията трябва да се вникне дълбоко, часовете и обясненията в училище със сигурност не са достатъчни.
Сега от друга страна стои въпросът с реализацията. Каквото и да си говорим, в България няма големи възможности за реализация. Разбира се, човек желае ли силно нещо, винаги може да го постигне. Но в нашите условия това би станало трудно. А и не знам дали сте забелязали, че когато се откроят добри химици, физици и математици, идват представители на фирми от САЩ и им предлагат работа с космическо заплащане и отлични условия. Как да останат при това положение в България (освен ако не са заклети патриоти).
Та според мен това са основните причини хората все по-малко да избират химическите специалности. И да, наистина е жалък този факт, защото всъщност химията е прекрасна ...