Дата и час: 16 Яну 2026, 12:10

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Защо?
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 17:58 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Днес ходих до факултета по работа и случайно срещнах лекторката ми по ОНХСИ от 1-ви курс.Реших да попитам какво ново и интересно около факултета и отговора беше:Все по-малко хора избират ХФ! :cry: Нека обсъдим причините. :?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Защо?
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 18:40 
Форумен екстремист
Аватар

Благодарил (а): 55 пъти.
еми как няма като в България човек да се реализира като химик (имам предвид технолог, а не някъв комплексиран лаборант ) е много малка. Повечето избират медицина, защото веднага след завършване на 7те години си намират работа. И това е причината в нашия факултет да е пълно с недоразумения, които дори не знаят проста аритметика да не говорим, че не са и чували за половината неща от първи курс. И най-лошото е, че от тези същите недоразумения нивото на факултета ни пада и пада, и пада, и пада като една спирала надолу и надолу. Лоши студенти->лошо име->още по-лошо студенти->още по-лошо име. Това е причината и ние все пак сме добре. Виж ФзФ. Там приемат с 3 и горе-долу излизат с по толкова. Преподавателите вече едва ли не на колене ни се молят да учим !!! Дами и господа, които прочетете това, замислете се що за студенти сте !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 21:58 
В началото бе словото
Аватар

Напълно съм съгласна с necrozis. Никой не иска да учи химия. Аз дори се плаша, че ще съм единствената в специалността си. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 22:44 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Приятели, според мен проблемът е комплексен и започва още в училището. Рядко се срещат добри педагози, които да ни заинтригуват с предмета си. Другото което е - по-голяма част от учениците затъпяват прогресивно и страшно много ги мързи да мислят. Както знаем химията изисква мислене, тя не може да бъде зубрачески предмет, ако не я разбираш просто няма как да я научиш. Трябва да се вникне в същността й. Още нещо, в училищата няма лаборатории по химия за практически упражнения. Не говоря да се показват и правят някакви страховити опити в нея, но поне на основно и безопасно ниво да се смесват вещества да кажем. Това би било интересно на учениците и според мен би грабнало вниманието им. Трудно е да се учи само суха теория. Голяма част от хората, които се готвят да кандидастват медицина/стоматология/фармация могат да ви решат всички задачи от сборника за кандидатсване и могат да ви разкажат темите си от конспекта по химия, но само това е, до толкова могат. Ако ги питате за нещо различно от конспекта или ако им дадете някаква изчислителна задача, едва ли ще успеят да ви я решат. За това казвам, че в химията трябва да се вникне дълбоко, часовете и обясненията в училище със сигурност не са достатъчни.
Сега от друга страна стои въпросът с реализацията. Каквото и да си говорим, в България няма големи възможности за реализация. Разбира се, човек желае ли силно нещо, винаги може да го постигне. Но в нашите условия това би станало трудно. А и не знам дали сте забелязали, че когато се откроят добри химици, физици и математици, идват представители на фирми от САЩ и им предлагат работа с космическо заплащане и отлични условия. Как да останат при това положение в България (освен ако не са заклети патриоти).
Та според мен това са основните причини хората все по-малко да избират химическите специалности. И да, наистина е жалък този факт, защото всъщност химията е прекрасна ... :|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2009, 17:33 
Пишете, о, братя
Аватар

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: май ще се наложи да прекъсна,заради глупавите пари..... :cry: не искамм.......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2009, 21:54 
BELIEVER
Аватар

Благодарил (а): 19 пъти.
Определено има криза с химическите и физическите специалности и основната причина е липсата на реализация,а това си е голяма причина да се замисли човек дали има смисъл да троши пари ,време и нерви да учи нещо което няма да му влезе в употреба.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2009, 22:29 
В началото бе словото
Аватар

Добре де, с подходяща магистратура няма ли по-голяма реализация? Само с бакалавърска степен наистина е малък шансът за намиране на добре заплатена работа. Има магистърски програми като Медицинска химия, Изчислителна химия, Екохимия и т.н., които ми се струват перспективни. Ако съдя по това, което пише за тях в сайта на СУ, можеш да се развиваш в много области на химията. Ако не тук, в България, то поне в чужбина се търсят научни кадри и реализацията там е много по-успешна.
Сетих се за още защо няма желаещи да учат химия - почти не се срещат химици, нямаш наблюдение върху работата им, няма откъде да прочетеш за възможностите след като завършиш. Много е оскъдна информацията относно бакалавърските програми в сайта, и оттам по-малък интересът към тях.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2009, 21:45 
BELIEVER
Аватар

Благодарил (а): 19 пъти.
Ми имам двама близки познати единия е докторант по физика,пък тя е докторант по химия.И двамата не са оптимисти за бъдещата си реализация.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2009, 11:57 
Форумен екстремист
Аватар

Благодарил (а): 55 пъти.
на тъпата ни нация и дайте няк'ви гейски специалности

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат