Дата и час: 16 Яну 2026, 12:07

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Инженерна физика
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 13:24 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте.

След няколко месеца ще кандидатствам и ми е интересна специалността "Инженерна Физика".

Хвърлих едно око на това какво се изучава, но бих искал да чуя мнение от някой, който следва това или има такива приятели - доволен ли е от обучението, преподавателите, какви са възможностите за професионална реализация и тн. и въобще заслужава ли си да се учи ?

Благодаря предварително :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 13:32 
От дъжд на вятър
Аватар

KarmaPolice един съвет от мен..ориентирай се към това, което ти харесва най-много и това, което ти се отдава. Не трябва да позволяваш чуждото мнение да ти влияе, защото ще стане много по-лошо ако запишеш нещо, за което някой ти каже, че е елитна специалност и в това е бъдещето на България от колкото да учиш специалността, която ти самия искаш :wink: Не забравяй, че говорим за СУ - за мен това е единствения престижен университет в България и въпроса за качеството на обучение е излишен..А колкото до професионалната реализация, всичко е адски относително, ако си добър ще стане човек от теб :!: :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 14:16 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодаря ти за отговора, но за това да избера нещо, което ще ми е интересно - точно това правя. В момента съм първа година Финанси & Търговия и виждам, че това едва ли бих станал особено добър в тези среди, защото ми липсва ентусиазъм и заинтересованост.

Обичам физиката, в училище винаги ми е бил любимият предмет от всичките естествени науки. Също така дядо ми е много добър електро-инженер, учил ме е на това-онова и мога да кажа, че ми е доста интересно. Както казах, вече съм се запознал с това, което се изучава и бих кандидатствал без да се замислям много.
Просто ме интересува най-общо какви възможности за работа по професията има след завършване (стига наистина да се справяш добре с нещата и да си амбициран)

Другото, което ще кандидатствам е скандинавистика (с англ. език), която ми е не по-малко интересна като специалност, но все пак е доста по-тясна специалност и възможностите за професионална реализация ми се струват доста по-ограничени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 17:36 
Писаружяк
Аватар

Цитат:
Другото, което ще кандидатствам е скандинавистика (с англ. език), която ми е не по-малко интересна като специалност, но все пак е доста по-тясна специалност и възможностите за професионална реализация ми се струват доста по-ограничени.

Точно обратното.Тъй като има малко специалисти в тази област,те са доста търсени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 12:50 
Да живей словото
Аватар

KarmaPolice, какво по-точно очакваш от обучението по инженерна физика? Не искам да те отчайвам предварително, но ако споделиш какво смяташ, че ще те научат в специалността ИФ, то ще мога да ти кажа кои очаквания няма да ти се оправдаят.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 18:20 
Пишете, о, братя
Аватар

Най-общо казано, надявам се обучението по "Инженерна физика" да дава достатъчно знания по физика, които да са приложими в различни области като електротехниката, инженерния дизайн и подобни. Тоест знания, които да имат добро практическо приложение в професия с подобни изисквания :)
Бих могъл да кандидаствам някаква по-тясна инженерна специалност в ТУ, но мисля, че СУ просто е по-доброто учебно заведение и средата е някак по-"академична". :wink:

Малко ми е трудно да отговоря по-конкретно на въпроса ти и затова просто искам да те питам - какви възможности за работа би има човек, завършил тази специалност (не просто взел диплома, ами и разбиращ от материята) и какви интереси, амбиции и нагласа трябва да има, за да остане доволен от специалността ?

Ще съм ти адски благодарен ако ми отговориш малко по-подробно и извинявай, ако звуча неадекватно :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2006, 11:19 
Да живей словото
Аватар

Честно казано не знам какви са ти перспективите, но в програмата по ИФ има твърде малко кадърни преподаватели. То не, че в другите програми има много повече такива, но ИФ е уникум.
  1. Ако се не лъжа, ФзФ все още няма акредитация за въпросната програма, поради което не може законово да издава звания "инж." на завършилите.
  2. Голяма част от математическата подготовка се претупва, а физиката се разглежда на не особено високо ниво. За сметка на това, инженерните дисциплини като техническо чертане, сапромат и др. са почти половината от обучението.
  3. Обстановката в СУ можеш да наречеш по-академична, ако под "академична" разбираш празни зали, пълна незаинтересованост от двете страни, киснене по барчета на по кафе и/или биричка, влачене на изпити с години... В ТУ има заверки, и ако не-друго, поне студентите ходят и през семестъра там.
  4. Най-добрите амбиции и нагласа в този факултет са липсата на такива. Иначе ще останеш разочарован.
  5. Единствената инженерна специалност, която си стува във ФзФ, е ЯТЕ (ядрена техника и енергетика). Там и преподавателите са професионалисти, и реализацията ти е в кърпа вързана, поне докато не закрият АЕЦ-а.
  6. Може би и КЕЛТ (Квантова електроника и лазерна техника) е добра специалност, но там има само един или двама, отдадени на науката преподаватели, които в повечето време не са в страната. Един мой съученик завърши инженерния КЕЛТ и после работи за малко в някаква фирма, където проектираха комуникационна система с червена светлина, която да се използва за изграждане на евтини мрежи в градски условия, или нещо подобно.

Както виждаш - само общи приказки. Иначе аз самият съм завършил чиста физика, модул теоретична физика, и докато тече докторантурата ми по Физика на атомите и молекулите си изкарвам хляба с разработка на WEB приложения. :roll: Не съжалявам за времето, което прекарах (и продължавам да прекарвам) във факултета, но примерно химиците имат много по-добра професионална реализация в България.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2006, 18:48 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодаря ти страшно много за мнението, беше доста важно за мен.

Явно ще трябва да се откажа от тази възможност :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 8 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Издирват се колеги от специалност "Инженерна физика" 2010

в ФзФ

fimnli

13

1337

25 Сеп 2010, 13:30

hakama Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Инженерна физика 2012

в ФзФ

alextomov

0

427

13 Сеп 2012, 08:57

alextomov Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Инженерна физика...

в Студенти - общ форум

mazda

2

574

10 Сеп 2007, 19:09

mazda Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Инженерна физика

в КСК 2007-08

Gdragon

3

694

09 Авг 2006, 19:19