Ralie написа:
Хм, с оценка 5.63 по история от предварителен и две шестици от дипломата, колко според вас ми трябва по езика, за да не се налага да ходя на редовен и да ме приемат МО?

(Не че не мога да си сметна по минималния бал от миналата година, но все още не ми е ясно този, който е даден от кое класиране е и дали изобщо за тая специалност се стига до повече от 2ро класиране в най-лошия случай...)
Честито!

До второ класиране не се стига, почти всички ги приемат на първо. Около 4 ти трябва по езика, ако е английски.
МО е интересна специалност и дава широка обща култура, но помисли какво ще правиш, като го завършиш, защото дава възможност за работа в неправителствена организация / което си е почти доброволчество/, държавния сектор /който все още е значително по-ниско платен/ и международна организация /където почти не се влиза, без да имаш стаж и тясна специализация/.
Освен това организацията на учебния процес е ужасна, а и сама трябва да наблягаш на обучението по езиците, което е задължително да имаш два езика на високо ниво, защото професионални знания може да се придобият и в други сродни специалности, а без тази комбинация от езици и знания в областта на МО, няма нито дипломация, нито никаква кариерна служба. Без да те отчайвам, само посещаването на лекции и получаването на диплома, не те прави конкурентноспособен и не те пращат в някое посолство.
И за да не предизвиквам коментари дали МО е престижна специалност или не и дали пиша от радост или от завист - да, МО е престижна специалост и съм на път да завърша МО и казвам как виждам практическото и приложения в държавата на връзките. От колегите ми има само двама, които работят във външно, а там работят и юристи, и икономисти, и журналисти, и хора, завършили технически специалости, които знаят езици и са специализирали после в областта на външната политика, или са с връзки там.
Успех. Добра специалност си си избрала и се забавлявайте в изучаването и.