Дата и час: 16 Яну 2026, 19:44

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Местата за прием на студенти
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 22:38 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
Здравейте на всички! Ще помоля всеки, който може, да даде разяснения по следния въпрос: какво означават следните данни от страницата на СУ - "Места за прием на студенти":

Европеистика с английски език - места за мъже - 3 при редовно обучение
Международни отношения - места за мъже - 25 при редовно обучение

Да разбирам ли, че от всички момчета, кандидатстващи през тази година с история и чужд език, само 3-ма, примерно, ще бъдат приети със специалност Европеистика с английски език? Извинявам се, ако въпросът е риторичен, но тази статистика направо ме смая.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Местата за прием на студенти
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 22:39 
gatekeeper
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
ти да не мислиш, че всичко се е юрнало да следва Европеистика?
да не говорим, че ако ми кажеш какво точно се работи като завършиш Европеистика, ще ти дължа не една, ами десет бири.

едит: в държава, която е вече евроинтегрирана и има има-няма 6 милиона и половина население, колко европеисти ни трябват?

те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет), камо ли всичко друго. радвай се, че все още са трима. като започнат да бълват по 2.5 висшисти на ден, ще седим и ще се радваме как всички сме хиперобразовани и ще има конкуренция между 50 юристи, 26 лекари , 30 международни и 6ма политолози за престижното място продавач на сладолед на тротоара на главната на Слънчев бряг.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 22:43 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
Какво значение има точно колко ще бъдат тия, дето се били "юрнали"? Нали и аз може да съм един от тези, а местата са само 3. Освен това не става дума само за Европеистика и международни отношения, а и за други специалности като Право например - специалности, които са все желани и търсени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2008, 00:25 
В началото бе словото

radja написа:
ти да не мислиш, че всичко се е юрнало да следва Европеистика?
да не говорим, че ако ми кажеш какво точно се работи като завършиш Европеистика, ще ти дължа не една, ами десет бири.

едит: в държава, която е вече евроинтегрирана и има има-няма 6 милиона и половина население, колко европеисти ни трябват?

те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет), камо ли всичко друго. радвай се, че все още са трима. като започнат да бълват по 2.5 висшисти на ден, ще седим и ще се радваме как всички сме хиперобразовани и ще има конкуренция между 50 юристи, 26 лекари , 30 международни и 6ма политолози за престижното място продавач на сладолед на тротоара на главната на Слънчев бряг.

А колко от тях ще бъдат лапнати в други държави, понеже всеки търси светсни кадри? :) :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2008, 08:47 
падна Маца в каца
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
radja написа:

:D Мнооого добре казано :D
:shock: на мен ми е забавно обаче отношението m/f в информатиката от една страна и филологиите :shock: от друга... Общо взето съм си избрал доста "нежен" университет :wink: Добре де, балът за жени е несравним с нашия, засужавате го :drunken:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2008, 15:46 
В началото бе словото

night_lover написа:
А колко от тях ще бъдат лапнати в други държави, понеже всеки търси светсни кадри? :) :roll:

Не съм чул в Европа да има голямо търсене на хора завършили европеистика. Сериозното търсене е към други специалности.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2008, 20:32 
От дъжд на вятър
Аватар

Европеистиката е тема за непрекъснати спорове от доста време насам. Имах съмнения, че може да съжалявам за избора си, но ето, една година мина и започвам да му виждам смисъла.

Европеистиката не е точна наука. Тя не ти дава "инж." пред името, не те прави евтоматично специалист по каквото и да било. Тя предполага самостоятелна работа, целенасоченост, мисъл в главата. Да следваш Европеистика не е достатъчно. Но ако намериш твоята ниша, своето призвание дори, Европеистиката може много да ти помогне да стигнеш до него.

Който иска да поспорим - да ми пише. Не твърдя, че съм много навътре в материята, но съм оптимист и смятам, че специалността ми е още млада и се развива.

"Да де, ама ние сме СУ, ние сме академичната общност, ние имаме познание, съзнание, морал и хигиена." - Добромир Добрев

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008, 15:36 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Някъде има ли статистика от изпитите миналата година ?
Аз много се чудя кое да пиша по-напред Европеистиа или Политология :>

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008, 17:45 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Не съм ти конкуренция. И все пак някой знае ли нещо за статистиките от миналата година ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008, 21:39 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Това учудва ли те, че са толкова места при положение, че специалностите са желани? В източните филологии (без арабистика и тюркология) се приемат до 4момчета максимум на специалност. И това са все желани специалности. Тъй че не виждам какво се чудиш толкова.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2008, 02:26 
Outta Time
Аватар

[quote="radja"]

те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет),/quote]
шанса да срещнеш сервитьорка завършила право е уникално голям

остават често неосъществени."
Of Mice and Men

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2008, 06:06 
В началото бе словото

Footman написа:
night_lover написа:

Не съм чул в Европа да има голямо търсене на хора завършили европеистика. Сериозното търсене е към други специалности.

аз говорех за правото и други, европеистиката я изключвам :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2009, 18:30 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 15 пъти.
Здравейте, не знам дали тук му е мястото да питам, но дали вече е станало ясно колко души ще приемат през КСК 2009/2009? Има разни слухове, че тази година ще се увеличава броят на местата за прием, макар че кандидат-студентите ще са по-малко.... Защото аз не можах да намеря инфо в сайта.... По-специално се интересувам от филологиите :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2009, 14:55 
В началото бе словото
Аватар

Arsena написа:
Здравейте, не знам дали тук му е мястото да питам, но дали вече е станало ясно колко души ще приемат през КСК 2009/2009? Има разни слухове, че тази година ще се увеличава броят на местата за прием, макар че кандидат-студентите ще са по-малко.... Защото аз не можах да намеря инфо в сайта.... По-специално се интересувам от филологиите :)

Принципно ТУК би трябвало да излезе информацията, но все още явно се обсъжда. Тъй че проверявай от време на време.
Иначе колкото и да ги увеличават, все пак за най-исканите специалности пак ще трябва висок бал, особено ако си се ориентирала към скандинавискита или японистика.
Успех! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 14 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпрос - кога ще разберем местата за прием в СУ

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2009-2010

jolly_f

23

1837

25 Юни 2008, 18:36

ShadeOfShane Преглежда последните мнения