Моят скромен опит:
Исландия - добре си живеят там. Стига да не валеше непрекъснато един ситен-ситен дъжд и в полунощ през лятото да не печеше слънце. Живот има само по бреговете на острова, а вътрешността е ледник. И водата им не става за пиене - трябва да си купуваш минерална

Като бях малък много исках да отида там, а като отидах ми се искаше да се върна в миналото, да намеря себе си и ...
Италия - все едно си в България, но всички говорят на джангатайски. И не знам какво толкова харесват на каналите във Венеция - през лятото СМЪРДЯТ, та пушек се вдига :puke_r: На път за там и обратно кацахме във Виена, но това предполагам не се брои като ходене до Австрия
Гърция - в Атина - адска жега, мръсен въздух, ресторанти на улицата и кофти хора. Добре, че бях сред българи.
Шотландия (UK) - уредена страна. Единбург малко смуче заради туристите, но хората са сравнително мили, пък и имат много забавен акцент. "Bloody baasta'd" Бирата е по много (600 мл халби) и все хубава. Бая бира се изпи там...
Дания - богата и уредена северна страна. Въпреки, че и там има мизерия навсякъде. Рай за хората, които си падат по симпатични руси девойки

Всички говорят английски. Ако повечето страни в ЕС ни водят с 40-50 години, то датчаните са векове напред.
Белгия - приятна страна, както и следва да се очаква за страната, претендираща да е сърцето на ЕС. А Брюксел, абстрахирайки се от архитектурната катастрофа, е типичен стар европейски град - точно както са описани в романите. Освен в Брюксел по другите места трудно говорят английски, а и пишат всички официални надписи по два пъти - веднъж на френски и веднъж на фламандски. Така им се пада - да не са се цепили! Бири - да ти се завие главата от броя различни марки, повечето от които не стават за пиене от редовия пияч
Остават ми още само 43 държави от Европа, като някои от тях изобщо не държа да посетя.