Не че съм най-големият разбирач или разбирач изобщо, но мога да кажа нещо по темата, защото съм първи курс скандинавистика.

Учим норвежки и всички преподаватели ни казват, че е голямо предимство да се започне именно с този скандинавски език по няколко причини:
1/ Съвременната книжовна норма на норвежкия представлява норвегизиран датски, т.е. писмено двата езика са изключително подобни помежду си. На мен примерно ми отнема известно време да различа текст на датски от текст на норвежки - не че това е много важно, защото съм начинаеща... При всички случаи обаче можеш да четеш на датски без проблеми, ако знаеш норвежки.
2/ Звученето на датския обаче е доста различно от това на норвежкия. Това, което прави изучаването на първия език значително по-трудно от това на втория, е произношението. Датският има много сложна фонетика, за чието усвояване е нужно много време, или поне това чуваме от преподавателите средно два пъти седмично, подкрепено с примери.

Така че прецени кое е по-важно за теб - да говориш или да пишеш на съответния език.
3/ Що се отнася до шведския, от собствен опит знам само, че ако знаеш норвежки, разбираш говорим шведски /е, в моя случай става дума за поназнайване на норвежки, но основната мисъл е ясна.

/. по отношение на граматиката и фонетиката шведският е по-сложен от норвежкия.
4/ Който и от трите изброени езика да избереш, знаенето на немски ще ти е от огромна полза.
5/ За финския не знам... за какво ти е да си мъчиш душата.

Е, ако ти е на сърце, няма лошо, но не знам колко добре би го научил/а в сравнение с някой от скандинавските за същото време. Тук има хора, които са ходили на лекторат по фински, може би могат да споделят малко опит.
Mай усети, че вятърът духа в полза на норвежкия... Вярно, че съм пристрастна, но е факт, че е сравнително лесен за усвояване и че базата, която имаш от немския, е голямо предимство. /Това се отнася само за лексиката, граматиката е в пъти по-лесна от немската/ Освен това, знаейки норвежки, ще можеш да разбираш датска писмена и шведска устна реч, а това е... приятна мисъл.
Успех!