Дата и час: 16 Яну 2026, 22:31

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Opera Contest 12 - "Cortigiani vil razza dannata"
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2008, 14:41 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Както се казва - ако щете. След снощи обаче не можах да пренебрегна тааааази ария. Нямаше как да не й дойде редът, признавам. И ме е яд, че едно изпълнение липсва в нета, но... пълно щастие няма - затова и са махнали записа на Аполо Гранфорте.

Ето обаче останалите красавци. Записите са длъжки, но ако това не сте чували, значи не може да кажете, че сте слушали опера. А точно тази опера е "Риголето". Какво се случва в момента - дъщерята на шута е отвлечена от придворните, които смятат, че му е любовница и решават да си отмъстят за гаврите, които той си прави с тях. Тя, разбира се, попада в покоите на Херцога, който, както можете да се досетите, не прощава. Риголето търси дъщеря си и разбира, че те са я отвлекли, както и какво (вероятно) й се е случило (познавайки господаря си). И... еми... не е особено доволен, така да се каже.

Капучили
Брузон
Тадеи
Бастианинието тук можете да чуете и началото на сцената в негово изпълнение - не можах да избера между двата записа, признавам. А днес може да има много barihunks, но той е бил изумителен мъж!)
Брускантини
Уорън (безумно темпо!)
Херлеа
Виксел (откъсът е от спектакъл с Павароти и Груберова, която, за мое огромно щастие, не се появява във въпросната сцена). Казвам "за щастие" не защото не може да пее.
Фишер-Дискау
Хворостовски (качеството е лошо, иска се волумето на мах)

Е, толкова - доста са, няма спор, а сцената си е доволно голяма.
Приятно слушане на онези, които се престрашат. :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Opera Contest 12 - "Cortigiani vil razza dannata"
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2008, 16:15 
SentineL
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
1. Тадеи
2. Херлеа
3. Брузон
4. Хворостовски
5. Уорън

От 1 слушане толкова. Сега отивам да гледам мач.
:mrgreen:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2008, 23:34 
My kinda heaven
Аватар

Надах се аз на Жо, Боромир, Барб - тц, нЕма.
Затова и аз ще опитам да не съм смешно обстоятелствена тоя път. Първо, пропуснала съм Гоби - без умисъл, заклевам се - и усещам, че ще бъда плесната през ръчичките, ако не го добавя спешно, затова, ето го и него и моля да го чуете, защото мнозина го сочат за най-добрия Риголето в оперната история, а аз съм идиот от световна величина, задето съм го пропуснала. Поднасям извинения на онзи, който би се почувствал особено засегнат от липсата му. Барб, не ми се карай твърде, моля!
Тито Гоби

После - моите хора в тая ария. Признавам, беше трудно, защото от единадесетте, 7-8 са повече от добри. Ако трябва да сведа бройката до 5, ще го сторя с мъка и избраните ще бъдат: Бастианини, Капучили, Херлеа, Тадеи и Гоби - с огромни извинения към Брузон.
Никакви изненади, нали?
Тук - ще изпреваря Барб - се иска драма, щото случващото се я носи. Обаче трябва и сила, защото музиката я иска. И аз я искам, което е най-важното! И става сложно за баритоните - да не говорим, че не е лесно да се изпее чисто музикално, пък не е и кратка. :pale: А и след това бедния Риголето го чака толкова пеене до края на картината и заветната "Вендета", че не може да прегори още тук. Мъка е - затова и много уважавам баритоните, които се справят с цяяяялата тая картина.

На Дискау трябва да му се забрани да пее и записва Верди ка-те-го-рич-но. Особено по-ранните му неща. Слушам и не разбирам какво му харесват, честно. Същото важи и за Хворостовски, макар че го приказват като наследник на Бастианини. Сииигурно. Той по принцип идея няма какво пее и, ако и тук да е по-добре, пак трудно би намерил място в петицата. Много исках да харесам Брускантини, но тук звучи стар, немощен и без дъх, което не е хубаво за ролята. Риголето не е такъв.

Ако имам повод, утре може да пиша пак.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2009, 20:51 
Resurrected
Аватар

Благодарил (а): 39 пъти.
Да видиииим:
1. Dieskau (о, Прекрасни! Изображение :oops: ). Освен очевидните му външни дадености, личащи от снимката, по мое скромно мнение притежава изключително топъл, дълбок и силен глас, който гали слуха и въздейства неповторимо силно. Ето това означава да разгърнеш гласа си - не като този на Капучили, който сякаш бе заседнал в гърлото, а арията се изпълняваше като че ли от стомаха му :shock: . Изпълнението на Дискау бе поднесено с лекота и финес, които не забелязах при нито едно от останалите (естествено, мнението ми не претендира за външна валидност, тъй като съм абсолютен музикален лаик).
2. Hvorostovsky
3. Wixell
4. Herlea
5. Bruson

Давайте новия контест! :twisted:

Edit: Ей сега видях горното мнение на Ели и как е оплюла двамата ми фаворити :lol: !!

I swear I'm not the devil though you think I am...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2009, 04:35 
Легендарен флуудър

Благодарил (а): 0 пъти.
Мммм, да видим!
1. Херлеа
2. Тадеи
3. Хворостовски
4. Бастианини
5. да кажем Брузон... или Виксел? :roll:
Как изненадващо потръгна този контест... :drunken:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Мар 2009, 19:27 
Resurrected
Аватар

Joker написа:
Как изненадващо потръгна този контест... :drunken:

Добре, че е кака ви Блъди, за да възкресява тези летални теми :mrgreen: .

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Мар 2009, 23:50 
Легендарен флуудър

Така си е... :cheers:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 13:46 
My kinda heaven
Аватар

Бе аз да ви нАбия не искате ли? :lol:
Сетихте се кога...

А тия дни колко съм се разправяла на тема Дел Монако и Корели - не е истина. Накрая отстъпих по съвсем субективни причини.
Нов контест ще има само при желание, ааааа! Ш'си играя аз...

Не, сериозно - ако наистина имате някакви мераци, предложете опера - тия дни съм само на "Турандот" и главата ми е празна. И "Amor ti vieta" от "Федора" си тананикам нещо (гениааааална ария, едно от най-любимите ми тенорови, наистина), ама вие хич не я отразихте нея. Как да не ми се изпари желанието да се занимавам с контести, м? :albino:

За Фишер-Дискау съм категорична. Ъ-ъ. Има нелош запис на "Отело", но мисля, че с това се изчерпва Вердиевият му репертоар. Т.е. жалко, че не се изчерпва с това, де.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 17:54 
Resurrected
Аватар

Предлагам "Brindisi" ("La Traviata"), ммм? :) Смятам, че е достатъчно популярна и слушана от всички, за да се включат повече хора в контеста. Нали това е идеята в крайна сметка, а не Ели да си пише сама... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 18:21 
My kinda heaven
Аватар

Осъзнаваш ли, че ще ви заровя в изпълнения? Вероятно в тюба могат да се намерят поне 15 съвсем равностойни такива.
Но ако и другите са съгласни, нека бъде таз прочута наздравица.

И докато вземете (ъъъъ... взема) решение, ето поздрав с една друууга наздравица, която аз лично харесвам повече: http://www.youtube.com/watch?v=oxEtyTd_7LI. Не е най-добрият запис - както разбирам от коментарите, Шърли Верет е била болна тогава.
Айде и един запис с Ренато Брузон и Силвия Шаш.

Оф... как обичам тая опера... :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 19:07 
Легендарен флуудър

Знам, че Търговецът е хвалила Корели до припадък... За разлика от дел Монако... :P

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 19:41 
My kinda heaven
Аватар

И на двамата тъй им бях сипала да хапнат, че и живи да бяха, нямаше да останат гладни...Но е истина, че за Дел Монако отстъпих малко - иначе накрая щях да се скарам с приятел. Но той пък не харесва Краус...
Стиснахме си ръцете относно Павароти. Него и двамата не го обичаме. :mrgreen:
Изобщо, баритоните са най-безопасната територия. Там има една-две противоречиви фигури, иначе любимците мога да ги изредя, все едно казвам едно име: Бастианинигранфортегобитадеипанераихерлеаданонепропускамнякойамамайне. Нали знаете - всеки луд...

Та... "Травиата" ли ще бъде? :mrgreen:

Ъм, малък едит - "Nessun Dorma" вие ли не я искахте, или аз я отрязах? Щото има двама българи, дето не е лошо да ги чуем - колкото и да ги плюят по различни причини. Да не говорим, че тук гледам един плейлист с 39 изпълнения... :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 22:30 
Легендарен флуудър

Несундормата, май я имаше... :roll:
Viva Corelli! :cheers:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 22:34 
Resurrected
Аватар

И аз си мисля, че вече е минавала "Nessun Dorma" - та... :scratch:
А тоз "Макбет" хич не го присламчвай тук - само с отварянето на линка ми се доспива :blackeye: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2009, 22:45 
My kinda heaven
Аватар

Мързи ме да проверявам, но съм доста сигурна, че държах на "Нидей рива, Лиу" за сметка на "Nessun Dorma" и накрая пуснах стретата на Манрико от "Трубадур" - даже май това беше сефтето. И всички изведнъж се влюбиха в Дел Монако, щото и аз, лебедът ми с лебед, бях подбрала възможно най-секси изпълнението. Утре, когато не ме мързи чак толкова, не кашлям до посиняване и не ми се спи като на куче, ще проверя. И, евентуално, ще я имам предвид за по-нататък, ако няяяяякой случааааайно се сети за тия контести. Почти се изкушавам да ви оставя вие да направите следващия. :albino: Никаква философия не е.

А това с Корели ще го подмина с леееедено мълчание - но се сещам за хора, които биха се радвали да се запознаят с теб. Всеки с вкусовете си - за мен Краус, Викърс, Карерас, Геда и Бьорлинг са хората сред тенорите.

Ееееееей, сетих се за култовата значка от Фейсбук: "Tenors get the girl during the show, baritones get her after." :salute:

Блъдииии... недей тъй, бре! Принуждаваш ме да те събудя грубо (не оставяйте волумето на мах, щото после ще ме мразите дълго). Това, впрочем, са две мои ужасно любими и близки същества, записът е правен в Русе. Камилчо май за тоя дует разправяше, че му напомнял за стретата на Манрико.
* Само да отбележа, че нямам никакво участие в тая постановка, нова е. Бързам да се разгранича от ставащото на сцената, разбирате. :lol: Много ме кефи колко излишни изглеждат мечовете. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 15 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 11 - "La ci darem la mano" ("Don Giovanni")

в Театър, кино и телевизия

Търговецът на кристал

2

245

19 Мар 2009, 01:06

Търговецът на кристал Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 8 - O Carlo, ascolta ("Don Carlo", Verdi)

Търговецът на кристал

10

383

24 Юли 2008, 17:55

camel Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 15 - "Je Veux Vivre" ("Romeo et Juliette")

Търговецът на кристал

8

543

17 Дек 2011, 18:29

alter ego Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 4 - "Ella giammai m'amò" ("Don Carlo", Verdi)

Boromir

12

456

08 Юли 2008, 21:01

camel Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 14 - "Sempre Libera" ("La Traviata", Verdi)

Търговецът на кристал

8

521

29 Ное 2011, 21:42

Dr Dulcamara Преглежда последните мнения