Успях да прочета цялата тема, което си е рекорд за мен... обикновено не чета толкова и така задълбочено във форумите. Не очаквам, че някой ще намери начин да се изрази достатъчно ясно и дрън дрън... схванахте мисълта ми. Но темата ми хареса, както и това, че е има само филолози в нея, макар и да се намира тук таме някой псевдо...
Вече съм втора година филолог, макар и първи курс пак

.
Държа да се извиня на mebbeth, затова че й оспамих темите, но съм безкрайно щастлива, че ще уча чешка филология. Първата година в университета учих българска филология. Държа да отбележа, че очаквах абсолютна анархия от страна на прподавателите, тъпи колеги, смотана база, още по-страшна администрация, но не, поне за важните неща не бях права. Попаднах в съвсем различна среда от предишната си, учила съм смотана икономика в смотана т.нар. елитна гимназия. За първи път в живота си се чувствах на мястото си. Всичко това (е, не точно, ама така звучи по-силно), от което съм се интересувала бяха застъпени в програмата. Бях очарована. Преподавателите са уникални, а асистентите супер наясно с материята, за който говорят. И в мен за първи път се породи желание за учене и редовно посещаване на лекции и упражнения. Миналата година, моят първи курс беше невероятно изживяване, въпреки сградата, въпреки администрацията. Оказа се, обаче, че знанията, които получавам не ми бяха достатъчни. Да не говорим, че по неведоми пътища господни изкарвах и добри оценки... реших да се прхвърля. Какво? Славянска филология. Аз и преди исках, но не стана. И се преборих с админстрацията след цял месец "ходене по мъките". И всичко това само заради чешкият език. Цялата си енергия вложих в това. Харесвам Прага, харесвам и културата им. Искрено се надявам да се справя с езика, защото на мен езици по принцип не ми вървят. Знам, че ще трябва да полагам повече усилия от другите, но прекалено много го искам, за да не опитам. Дано, моля се (наум) да не се разочаровам.
Що се отнася до въпроса, кйто беше зададен в началото... един филолог е достатъчно интелигентен, че да не се пита защо уча това. Да, това е наука, която не е за всеки. Да, трудно е. Но, ако наистина си точният човек, значи ще ти хареса. А какво ще правиш? Аз лично исках бълг. филология, понеже съм си журналист. От време на време, някъде там... от малка знам, че това е моят път. Аналог на тази сфера няма. Но не исках да уча журналистика, исках филология и от момнета, в който започна второто ми упражнение, разбрах защо съм там.
За протокола, първо упр. нямахме, понеже никой не дойде
Да се намеся в темата за английския - никой не го интересува дали ти харесва или не този език. Факт е, че всеки технически прогрес се върши с помощта на него, следователно не можеш да си позволиш лукса да не го изполваш пък макар и пасивно. Днес, никой не те пита дали знаеш английски, той е задължителен.
От 1 октомври, тепърва ще се запознавам с чешкия. Стискайте палци!