Дата и час: 17 Яну 2026, 04:58

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Приложна математика
МнениеПубликувано на: 19 Май 2008, 14:29 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте! Обръщам се към всички , изучаващи приложна математика или математика. Искам да ви попитам дали в специалността "приложна математика" човек може все пак да излезе толкова добър математик , колкото и от ''математика'' или се набляга върху приложенията и?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Приложна математика
МнениеПубликувано на: 19 Май 2008, 17:16 
Hate mode
Аватар

Предполагам си кандидат студент, търсещ инфомация и помощ и заради това ще подтисна първичното си желание за заяждане :)
Та, аз съм 2-ри курс приложна и мога да ти кажа, че изцяло от теб зависи какъв ще станеш. Ако си мислиш, че "математик" се излиза само от чистата математика се лъжеш, а и ако погледнеш в сайта на фми какво се учи в едната и какво в другата специалност няма да намериш големи разлики. От приложната може да се излезе както математик така и икономист или програмист, тъй като учебната програма е така направена, че има доста изборни предмети през годините, а дори 4 курс е изцяло само изборни и с един правилен подбор (който аз не го правя :oops: ) може да станеш какъвто си поискаш (може и прост алкохлик да станеш, като повечето хора във фми :P ).
За мен лично след КН, СИ и информатика се нарежда приложната математика (нз колко нови специалности са измислили, тъй че може и да пропусна някоя компютърна лудница, в която се влиза с 5.99 и 6-ици от дипломта), като е много по-добре от чиста математика, математика и информатика, статистика и секви такива нововъведени специалности (с риск да обидя някого, просто лично мнение).
Но те предупреждавам, че ФМИ не е за хора. Виж, ако си някой от НПМГ, СМГ и други такива и сънувш триъгълници, пирамиди, итеграли и Коши - заповядай в лудницата до семинарията :)

[00:18:27] GaVrosH каза: ше трябва така да ти гледам учите
Приложната не е за хора :(
Respect is earned, not given

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Май 2008, 22:28 
Primus inter pares
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Здравей и от мен. Тази година и аз съм кандидат-студент и също смятам да уча математика. В началото и аз се колебаех между "Приложна математика" и "Математика", но вече мога да каже, че съм се спрял на нещо конкретно. Според мен, за да направиш най-точен избор трябва да имаш ясни планове и цели за това с което искаш да се занимаваш в бъдеще и това, което искаш да постигнеш. По принцип аз се колебаех да се занимавам или с теоретична физика или с финансова математика. И за двете е от изключителна важност да имаш много добри познания по математика. Затова си и мислех, че приложната математика ще ми свърши добра работа. В крайна сметка се спрях на "Математика" и ще ти кажа защо. За мен това е специалността, в която може да получиш най-много знания по математика. Учебният план е направен така че да се занимаваш основно с математика и за мен това е специалността, в която научаваш не само основите на висшата математика, но и тук може да получиш много по задълбочени знания в сравнение с останалите специалности в ФМИ. В определи курсове имаш много повече часове лекции от другите и дори и някои дисциплини, за които са необходими много повече знания, които според мен могат да се добият на добро ниво единствено в тази специалност, просто защото за другите не е задължително да ги учат - за пример вземи частните диференциални уравнения и повечете лекции по анализ, ДИС (и не само). Аз съм на мнение, че сега е времето да се изгради една много добра основа по математика (каквато тази специалност ще ти даде), а вече по време на магистратурата и доктората да решиш в коя област ще се специализираш. Затова избрах "Математика" - просто има повече математика и това отговаря на моите интереси и планове. Ето защо ти казвам, че е важно да решиш какво искаш да правиш за в бъдеще с образованието по математика, което ще получиш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Май 2008, 11:00 
В началото бе словото
Аватар

Благодаря ви и най- вече на shayne . По принцип аз искам да се занимавам с чиста математика, обаче не съм сигурен дали нещо няма да ми бръмне докато уча. За това мисля да се запиша приложна - там ако реша мога да се занимавам и само с математиката, а и ще мога да ''избягам'' от нея. Иначе безпорен е факта, че в чистата математика знанията ще бъдат по- задълбочени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2008, 16:05 
В началото бе словото

Здравейте и от мен :)
Приложната математика е специалността, към която и аз съм се насочила. Искам да ви попитам за възможните реализации след това. Прочела съм информацията в справочника и на сайта на ФМИ, но бих искала да разбера и от човек, преминал през това, какви са истинските възможности пред него и какви магистратури в други факултети може да се запишат след това.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2008, 17:53 
От дъжд на вятър
Аватар

Здравейте, на мен програмата на ПМ ми харесва най-много ,но пък по-ниските възможности за реализация и ниският бал(от КН) ме възпират.Лошото е ,че времето изтича, а все още не съм решил... :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2008, 18:55 
Primus inter pares
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
sto_yan написа:
Здравейте, на мен програмата на ПМ ми харесва най-много ,но пък по-ниските възможности за реализация и ниският бал(от КН) ме възпират.Лошото е ,че времето изтича, а все още не съм решил... :?

В България може да няма много възможности за реализация, но в чужбина математиците са едни от най-търсените от работодателите. Математиката е приложима навсякъде. В САЩ вече е банално като се каже, че математиците и физиците са окупирали Wall Street. Само в България като кажеш, че ще учиш някаква наука, те свързват веднага с учителската професия.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2008, 20:32 
В началото бе словото
Аватар

sto_yan написа:

И аз още не мога да реша. От една страна обичам математиката и искам да се занимавам сериозно с нея, но от друга страна ме плаши липсата на успешна реализация в България. Затова сигурно ще се насоча към КН :roll:

PEOPLE ARE NOT PERFECT (EXCEPT WHEN THEY SMILE)!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2008, 10:02 
В началото бе словото

Още един въпрос от мен - на практика възможно ли е съчетаването на приложната математика със втора специалност информатика?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2008, 12:19 
Hate mode
Аватар

Marvin написа:
Още един въпрос от мен - на практика възможно ли е съчетаването на приложната математика със втора специалност информатика?

според мен не ти трябва, тъй като в ПМ има много избирателни и ти най-спокойно можеш да си изучиш същите неща, които учат и по кн и по си и в частност по информатика. да не говорим, че специално информатика 1-вата година програмта е еднаква с тази на пм, втората са същи на 60% някъде, като според мен нещата, които изучават информатика са некви глупости (не, че комплексния анализ и числените методи примерно са супер гига интересните предмети, но все пак...)
аз както съм си мислил по въпроса 1 време е да си завърша пм и след това една магистратурка СИ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2008, 12:39 
В началото бе словото

Благодаря за отговора :)
Само едно нещо ме стресна - подписа ти - тооолкова ли е трудна приложната?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2008, 13:03 
Hate mode
Аватар

еми аз съм го написал в началото на темата :)
ако се интересуваш и си ходиш редовно на лекциики и упражнения няма да имаш проблеми, но ако мислиш да съчетаваш учене с работа....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2008, 13:12 
В началото бе словото

SixkilleR написа:
ако мислиш да съчетаваш учене с работа....

за това жалко че няма да стане...

иначе съм учила досега в СМГ, за съжаление обикновено нищо не сънувам, но се надявам в следващата лудница(ФМИ) да не се чувствам по-зле отколкото в предната :

Последна промяна Marvin на 24 Окт 2008, 12:17, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2008, 20:36 
Плиний Стари
Аватар

Благодарил (а): 25 пъти.
Marvin написа:
SixkilleR написа:
ако мислиш да съчетаваш учене с работа....

за това жалко че няма да стане...

иначе съм учила досега в СМГ, за съжаление обикновено нищо не сънувам, но се надявам в следващата лудница(ФМИ) да не се чувствам по-зле отколкото в предната :D
Ти си мислиш че не сънуваш :) Просто спиш прекалено дълбоко и не помниш после, а това е хубаво. И аз съм така :) Като изключим че можеш да ме правиш каквото си искаш докато спя... Но пък само чистите хора спят така, поздравления :)

P.S. Другите колеги от ПМ, май не пишат по форума...

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Форум Берое - Приложна математика Неделя 11 часа НСА

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Спорт

17

1006

25 Мар 2007, 13:23

FeLiKS Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Форум СУ желае двустранна контрола с Приложна Математика

в Спорт

DobreFF

4

466

27 Мар 2007, 08:33

PoLk Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Приложна математика търси също опонент за събота?!

в Спорт

PoLk

0

332

22 Фев 2007, 21:36

PoLk Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. у4ене на програмиране в спец.Приложна математика

в Студенти - общ форум

electron

4

583

13 Окт 2007, 22:57

electron Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Приложна математика 2011-2015

в ФМИ

vbogoev

0

469

21 Сеп 2011, 17:11