Аз съм изключително разочарована и потресена от това, което ми се случи, когато си гледах изпитната работа. Става въпрос за изпита по английски.
Като влязох две лелички, едната осезаемо мустаката, другата с чисто бяла коса ми казаха да питам ако имам въпроси. На диктовката и теста имах общо 8 грешки, което за мен беше перфектно.. а есето - орязано с 10 точки.
Поправките по есето ми бяха частични, примерно подчертана една дума. Питам какво му е грешното на anxious, в предното изречение бях писала worried и да не се повтарят. Не, това изречение трябва да е с worried. Питам каква му е грешката на assignments? Не може, трябва да е tasks. Питам каква му е грешката на people, за бога? "Ммм... това не е грешно, сигурно са имали предвид думата над people.."

Питам каква му е грешката на most often - трябва да е most frequently. no wordz..
После попитах за още около 3 неща, за които ми казаха, че те лично не биха ги счели за грешка, били просто стилистична неточност, не успяха да измислят нищо адекватно, за да се оправдаят. Изсмях им се, а те казаха "Е, вижте, вие имате много добър резултат на теста и със сигурност проверяващите са очаквали да прочетат едно много добро есе, ако имахте нисък резултат нямаше да са така позитивно настроени."
Аз, изумена отвсякъде отвърнах "Трябва ли да има значение как съм се справила на предния компонент, за да бъдат снизходителни проверяващите? Не трябва ли независимо и безпристрастно да оценяват всяко есе?" Леличките се усмихнаха многозначително и ми казаха, че с тази оценка ще успея да вляза, аз обаче им отвърнах, че вече съм се преориентирала съм друг университет..
Жалка история, сега ме е яд, че се вътрих толкова за тоя изпит, ама така или иначе опресняването на езика никога не е излишно - жалко само за заблудените бабички от СУ.