Още малко академичен хумор
В един бар си стоели функциите и си бъбрели (коя колко бързо клони към нула в безкрайност и т.н.). И изведнъж една от тях извикала:
- Ей, крийте се! Диференцирането идва!
Всички се скрили под масата, а само експонентата си останала кротко на стола. Тогава диференцирането я попитало:
- Ами, ти? Не се ли страхуваш от мен?
- Не. Аз съм
е на
хикс-та! - казала самоуверено експонентата.
- А на тебе кой ти е казал, че диференцирам по
хикс?
Най-краткият виц за математика:
Нека епсилон е по-малко от нула.
Защо физиците ги е страх да шофират?
Защото широчината на шосето може да се пренебрегне спрямо дължината му.
Математик и инженер присъствали на лекция на физик. Темата засягала физически процеси, протичащи в 9, 12 и повече измерни пространства. Математикът си седял доволно и се наслаждавал на лекцията, докато инженерът постоянно се мръщел, пъшкал и общо взето нищо не разбирал. Когато лекцията свършила, инженерът имал ужасно главоболие, а математикът разпалено коментирал поставените проблеми. Тогава инженерът попитал:
- Ама ти как ги разбираш тия работи, на мен главата ще ми се пръсне?!
- Просто си представям целия процес.
- Как, по дяволите, си представяш процес в 9-измерно пространство?
- Е, не става от веднъж, разбира се! Първо си го представяш в N-измерно пространство, а после разглеждаш случая N=9.
В един бар двама математици спорели колко малко разбира средностатистическият човек от елементарна математика. Единият отишъл до тоалетната, а през това време другият извикал сервитьорката и й казал, че когато приятелят му се върне, той ще я попита нещо и тя трябвало да отговори "
Хикс на куб върху три."
- Хикс кръг върху три ли беше? - попитала веднага тя.
- Не, хикс на куб върху три. - поправил я математикът.
- Ъъъ... квадратен хикс...?! - отново се объркала тя.
- Хикс на куб върху три.
Съгласила се и се отдалечила от масата, мърморейки си "Хикснакуб върхутри... хикснакуб върхутри... хикснакуб върхутри...".
Когато другият математик се върнал, първият му предложил да му докаже, че не е прав, като повикат русата сервитьорка.
- Колко е интеграл от хикс квадрат?
- Хикс на куб върху три - казала сервитьорката и добавила през рамо - Плюс константа!
Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
На вратата на лаборатория по лазерна физика:
"ВНИМАНИЕ! Не поглеждайте директно в лазера с останалото ви око!"
Професор по физика провеждал експеримент и получил емпирично уравнение, което изглежда обяснявало получените резултати. Затова се допитал до професора по математика.
След една седмица математикът заявил, че уравнението не става. Но през изминалото време физикът бил използвал уравнението, за да предвиди резултатите от по-нататъшни експерименти и получил отлично съвпадение. Затова накарал математика да прегледа уравнението още веднъж.
След още една седмица математикът отива при физика:
- Ами оказа се, че уравнението има решение... Ама само за тривиалния случай, когато числата са реални и положителни...
На таблото за обяви във физическия факултет: "Семинарът на тема "Пътуване във времето" ще се проведе преди 2 седмици."
Как се познава, че шофьорът, каращ насреща, е физик?
На предната броня на колата му има червена лепенка с надпис "Ако тази лепенка е синя, значи караш твърде бързо!"
Един физик изял една чиния макарони и една чиния антимакарони... и експлодирал.
Какво е черна дупка?
Мястото, където Бог е делил на нула.
В какво се изразява Божията сила?
Божията сила е Божията маса по Божието ускорение.
Един студент споделя с друг студент.
- Сънувам, че съм на лекции... Събуждам се - и наистина съм на лекции!
Когато раздробиш молекулите, намираш, че са пълни с атоми! Но когато раздробиш атомите, честито, намираш експлозия!