|
| Лунатичка |
 |
Регистриран на: 20 Сеп 2007, 16:32 Местоположение: около век назад Благодарил (а): 0 пъти. Поблагодарили: 1 пъти.
|
От развитието на темата до момента ясно проличава, че повечето хора или не са съвсем наясно какво е култура, или просто не се осмеляват да си изказват мнението по толкова необятна и трудна тема...Не казвам, че аз съм изключение- даже дълго се чудех дали да давам мнение, при положение че и моите познания са крайно ограничени и съвсем не съм културолог... Но все пак е жалко такава тема да стои пасивна и то във форума на СУ! За някои културата е система от норми ,като спазване на етикет и адекватно на ситуацията поведение, за други е израз на национална или социална принадлежност, за трети е стремеж към информираност и необходимост винаги да успяват да защитават своята ясно изразена позиция... Според мен културата е свързана с естетиката,т.е с начина , по който възпреимаме изкуството под всичките му форми. Именно способността да оценяваме естетическите и художествени достойнства на нещо,създадено от друг човек / било то картина, книга, музика, или танц /, освен че ни отличава от животните, ни помага да се развиваме емоционално, т.е помага ни да останем човеци и да не "ампутираме" способността си да чувстваме. Различните хора се вълнуват от различни неща, затова понятието "култура" се употребява широко, но с различни определения пред него... Въпросът за т.нар "градска култура" е толкова труден, защото у нас тя не е добре развита. Поне аз така смятам. Да, имаме си Червената къща, театрите, операта, кино "Одеон" и някаква мълва за развитието на т. нар "градска" литература и музика, но все още не се усеща интерес от страна на "гражданското "общество към тази "градска" култура...Защото в града господства по-скоро "гето" културата, възприета от американските филми. И тук идва въпросът това култура ли е и , ако е, може ли да се нарече "низова"? Според мен може, защото тя предизвиква естетическа наслада у група хора / следователно е култура / , но в нея липсва висока организираност на похватите и изразните средства, затова е "низова"... За жалост, именно този последен тип култура е доминиращ в момента. Но аз отдавам това на трудния период, който изживя страната ни, и вярвам, че нещата ще се променят. Пълните театри са едно добро начало- хората се "събуждат" и бавно се превръщат в интелигентна и претенциозна публика. С тях се "събужда" и културата...
_________________ Не вийте, псета, аз не съм видение, кръвта във жилите ми дреме като в затоплени легла, ала от сън ме дигна месеца и рече ми: „Ела”.
|
|