Цитат:
Ти, персонално, вярваш ли, че една твоя ученичка в края на годината ще може да се оправи успешно, ако аз, да речем, съм два пъти по-тежък от нея, нападна я в гръб и опра нож на гърлото?
Определено няма да се справи ако я нападнеш в гръб и опреш нож в гърлото. И аз няма да се справя
Само че:
1. До края на годината и ако продължи следващите години да посещава тези курсове ще намали сериозно вероятността да попадне в ситуация, където ти ще можеш да я нападнеш в гръб с нож в гърлото - защото, съгласи се, че за да го направиш, трябва да има подходящите условия, нали? Неслучайно говоря и за тактика на самоотбраната и за превенция - защо постоянно го забравяте и си мислите, че ще уча девойките само на ефектни хватки?
2. Ако някой тук има самочувствието, че ще се справи с човек на неговите килограми, който ВЕЧЕ му е опрял нож в гърлото откъм гърба, моля да ми се обади, за да ми демонстрира как става този номер
3. Познавам десетки жени, които са пострадали от изнасилване или ограбване без да е използван нож и от един човек - на улицата, вечер, докато са минавали през обезлюдени училищни дворове за по-напряко, във входа на блока, в който живеят или пък в собствените им домове или в домовете на уж приятеля и т.н. - примери колкото искаш, достатъчно е дори само да четеш печата.
Цитат:
Да не говорим за безспорния факт, хакартерен за 90% от трениращите нещо в тая насоченост - чувството за недосегаемост"Аз тренирам, мен тия пикльовци не могат да ме пипнат!".
Трябва да уточня, че това самочувствие е по-силно изразено при мъжете. Жените нямат нужда да показват колко са яки и какви хватки умеят, за разлика от мъжете. Жените няма нужда да показват, че превъзхождат някого физически (освен ако не става въпрос за изящност:) Жените не са агресивни по природа - не току така от 30000 осъдени миналата година 27000 са мъже. И още нещо - моята задача е и това: да дам знанията за реална преценка на ситуацията и на противника. Защото и Жан Клод Ван Дам казва, че ако някой насочи пистолет към него, ще предпочете да си даде портфейла, а не да показва бойни умения

Цитат:
Няма как за една година, по 1 път седмично, да отработите потискането на инстинкта "пищи и бягай" или поне в достатъчна степен
Подценяваш жените..както мнозина мъже и именно поради това се увеличава нашият шанс да спечелим - но не боя, а ситуацията

Щом се занимаваш с бойни изкуства, отдавна би трябвало да знаеш, че тактиката и психологията могат да бъдат решаващи в една ситуация - те са правели някого победител, но и са отнемали победата.
Цитат:
Жена, която иска да има умения в тази насока, хваща джудо/самбо за поне 2-3-4 годинки и задължително има познания по страйкинг
И още един път - самоотбраната не е само бой
Впрочем, да ти призная, методът "пищи и бягай" всъщност в някои случаи работи доста добре

Вече дори е измислено специално устройство за самозащита, наречено звуков спрей - със 110 децибела, който конкурира шума на излитащ самолет. Има и разни други по-прости устройства, с които се надявам в края на годината да потренираме, теб специално те каня за спаринг партньор