peterdi написа:
Мен ми е по-интересно по коя система се работи... някой, който знае, може да сподели
Под система имаш предвид бойното изкуство, на което се набляга или нещо друго?
Има доста бойни изкуства, които се рекламират като система за самозащита и най-добри за самозащита. Има и учебни книги и видео по въпроса от десетки, ако не хиляди специалисти - кои по-известни, кои не толкова известни.
Идеята на този курс е да не се набляга само на статичното оттрениране на различни техники, а да се правят и симулации на различни ситуации, така че студентите да придобият чувство за отговор на атака. А също така и да научат основните принципи.
Идеята на курса е освен към чисто техническата част, т.е. научаването на различни "хватки", да е насочен и към тактикатана самоотбраната от рода на оценяване на обстановката, залъгване на нападателя, някои чисто женски хитринки, знанието кои предмети от дамската чанта могат да се използват като оръжие, както и познаване на съвременните средства за самозащита - спрейове, звукови устройства и т.н.
В техническата част са включени прийоми от джудо, карате, джу-джицу, както и техники, които под някаква форма сигурно присъстват в различни бойни изкуства. Напр. не мога да ти кажа в кое точно бойно изкуство си има наименование техниката за болезнено захващане на устните :)
И може би най-накрая ще трябва да уточня, че курсът ще се води от мен :) Запозната съм с джудо, самбо, джу-джицу, елементи от шотокан, елементи от граплинг. Познанията по първите три са успешно защитени в състезателна обстановка :) В момента съм съдия по джу-джицу.