Richard B. Riddick написа:
MZ4 написа:
Превъзходствата му спрямо Microsoft,са десетки,не че искам да споря с Richard B. Riddick,но както беше писал някъде,ако ще си търси работа в инет ф-ма,да свиква с дЪбиана

Не се обиждай,но изказвания от типа на това ,че Уиндоус съкс,а Линукс имал "много предимства" са малко или много ламерски
Линукс е ОС за сървърни решения в мрежова и Инет среда.За домашни потребители върши толкова работа колкото вибратор за мъж(т.е. някой го ползват ,но те са малък процент

).Линкус е доста по не-юзър френдли в сравнение с УинХП,много малко от широко използваните програми вървят на него,има доста по-ограничени мултимедийни възможности,проблема с наличността на драйвери за хардуени компоненти е
очеваден,а въобще да не споменавам колко е популярен сред играещите братя 'щото е много "съвместим"(по малко и от горепосочения артикул

).Абе въобще страшна операционна система.И нямали вируси за линукс,да бе да....

По принцип изказвания тип "X смуче, Y управлява" се класират като ламерски, независимо какво са X и Y. Относно приветливостта (юзър-френдлито), някой беше казал: "Unix IS user friendly. It just chooses its friends very carefully."
Аз например съм си доволен потребител на Ubuntu
Dapper Drake. GNOME е достатъчно еволюирала десктоп среда с всичките шарении, които човек следва да очаква от един десктоп (и без изг*зиците на KDE), като прозоречният менаджер compiz с малко помощ от графичната подсистема прави всички ефекти, които народът чака с нетърпение във Vista, при това абсолютно гладко и без насичане на най-обикновено вградено лаптоповско видео Intel i855GM (аналогичните ефекти в Aero на Vista искаха някакви GeForce4+ и последни версии на ATI карти...). Чета си пощата с Evolution, който по нищо не отстъпва на Outlook, браузвам си с Mozilla Firefox, а комбинацията Totem + Real Player не се справя само с някои видеота, ползващи защитени версии на WMV и WMA (MPlayer няма пропуск, но е конзолно приложение и го изключваме от класацията). Чат-пат пиша документи на OpenOffice, като уважавам другите потребители и им изпращам документите в PDF формат, вместо да ги карам да се борят с бъгливи (и евентуално фрашкани с макро-вируси) DOC, XLS и др. Повечето неща мога да ги върша с кликане на мишката, въпреки че съм от старата школа и се справям по-бързо в терминала. WarCraft III ми върви под Wine толкова бързо, колкото и под Windows. Нямам нужда от Norton Antivirus, ZoneAlarm, Windows Defender и още 1000 други резидентни програми, които да ми гарантират, че след месец няма да ми се налага да преинсталирам. Освен това в момента пиша това от една машина с дъно Asus A8N-E, процесор AMD Athlon64 3200+, един SATA и един ATA диск, PCI-E видеокарта GeForce 6600 GT, аудио с висока разделителна способност и гигабитов Ethernet контролер, и всичко това свързано с един прекрасен 17" LG 1770H монитор през DVI. Хардуерът се разпознава на 100% по време на инсталацията и след това работи без никакви настройки от моя страна (което дори малко ме дразни, защото, както вече казах, съм от старата генерация Unix потребители). Плюс това, от време на време синхронизирам задачите и календара на Evolution с телефона ми през един USB Bluetooth адаптер с едно цъкане на мишката. Къде е очевадната липса на драйвери в случая? Операционната система не само е 64-битова, но е и безплатна. Абсолютно същата дистрибуция (дори от същото физическо CD) я инсталирах съвсем наскоро на един AMD Athlon64 X2 3800+ AM2 на дъно Asus M2N и някаква префърцунена nVidia карта. Като изключим фактът, че се инсталира 2x-3x по-бързо, отколкото на тази машина, не срещнах някакви проблеми.
Та май казваше, че Linux не ставал за домашни потребители... Майка ми 3 месеца ползва GNOME под FreeBSD (доста по хардкор Unix вариант) без никакви проблеми, докато аз бях в Единбург. Инструктажът как да си пуска браузър, пощенски клиент и филми ми отне по-малко от час, а тя разбира толкова от компютри, колкото аз разбирам китайски.
П.П. Някой от модовете или администраторите да повиши темата във важна. Първите два-три поста съдържат наистина ценна информация.