Дата и час: 16 Яну 2026, 13:30

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кандидатстване - толкова много въпроси...
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 14:50 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!

Тази година ще съм 11 клас,но реших от рано да започна да се подготвям за този така тежък и страшен термин - кандидатстване. Насочила съм се към областта на правото. Изпитите са ясни - български и история. Имам няколко въпроса относно историята:

1. Закупих си учебници с развити теми,а именно: А. История на България - Милена Калфова и Б. Зелената книжка,препоръчвана от СУ. Там обаче наблюдавам известни разлики в годините (Например за обсадите над Солун,при Калфова - 597,602,620,622,645-647,а при Каймакамова - 586,608,614,618,676-8). Откриват се също и различни извори за историческата информация... На кой от двата учебника да се доверя? Мина ми през главата и идеята да си напиша темите сама,комбинирайки ги и двата,но със сигурност трябва да съм еманация на човешката воля,за да се справя и то,за отлична оценка...Все пак,някой от Вас правил ли го е?
2. Вие как сте се подготвяли за изпита по история? Бихте ли ми препоръчали добри части учители,които не пренатоварват с излишен материал? Честно казано,предпочитам да се подготвям сама,но не знам дали учебниците с развити теми + допълнителна литература ще са достатъчни.
3. Бихте ли ми препоръчали и допълнителна литература,защото четох,че написаното в темите рядко е достатъчно и е напълно задължително използването на такава.

Наистина,не бих отказала малко насоки и ще се радвам,ако някой от Вас бъде така добър да ми окаже помощ! Благодаря!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Кандидатстване - толкова много въпроси...
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 15:25 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Аз като кандидатствах не ходех на частни учители. Имахме кръжок по история в даскало (верно бяхме само 5-6 души), но там напреднах доста.

Изпита има 2 страни:

- стил на писане (който ще трябва да придобиеш, затова те съветвам да пишеш темите сама и да даваш на някой да ги преглежда и да ти помага да стигнеш до стила на писане)

- учене на информацията (това става като просто прочетеш историята - едно помагало ти стига, аз имах някво зелено там)

Също така за да избегнеш бисери - направи си речник с историческите термини и си ги научи, за да не използваш явни глупости като "Хан Крум наложил социализма на славяните" или тем подобни.

Частни уроци и зубрене ще имат обратния ефект - ще ти стане каша в главата ти и ще раждаш мъдри мисли като "Възходът на българската държава се движи по възходяща линия в началото, но постепенно тя става низходяща и продължава надолу до съответния му край"...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 15:37 
В началото бе словото

Благодаря ти за мнението. Помагалото явно е същото като моето - зелено. Да,това с речника е полезно,аз си правя и всякакви допълнителни таблици,списъци,карти и пр. Зубренето изобщо не го и обмислям като опция. По-скоро учене на години,имена,извори и местности,останалото трябва да е плод на т.нар. автор на темата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 16:29 
В началото бе словото

Няма да откажа и други мнения по въпроса. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 02:44 
В началото бе словото
Аватар

Аз бих ти дал съвет да го караш по-леко. Две години преди кандидатстването си се притеснила как да учиш. :D Aз го реших два месеца преди последният изпит за годината, че ще ставам студент и ме приеха без проблеми. Въобще не се затормозявай чак от толкова рано.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 08:01 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Нека да учи момичето, малко да се вдигне бала, че е плачевен сега :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 08:06 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
SHC написа:
Аз бих ти дал съвет да го караш по-леко. Две години преди кандидатстването си се притеснила как да учиш. :D Aз го реших два месеца преди последният изпит за годината, че ще ставам студент и ме приеха без проблеми. Въобще не се затормозявай чак от толкова рано.

По принцип е така и аз, също като тебе, го карах нехайно и пак ме приеха. Но все пак момичето иска по-сериозна специалност като правото и е по-редно да се подготви. Аз лично не знам за къде си се разбързала, имаш доста време. Съвета ми е - поживей си. Догодина като станеш 12-ти клас, ще имаш предостатъчно време да се подготвиш. Няма смисъл да почваш от сега, защото за 2 години ще се претовариш с информация. Но все пак ти си решаваш, аз не мога да ти определям бъдещето. Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 10:19 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Зеленият учебник е най-доброто, но е старичък и има някои обърквания в датите. Също така темите са разработени за 5 часов изпит, а не за 4. Мен ме е подготвяла лично Каймакамова и този учебник се съчетава с нейния план, който в по-голяма си част е дословно диктуване от учебника, но нали хората са казали, че магията се крие в детайлите. :lol: Иначе като време за подготовка мисля, че месец по литература (като си прочела произведенията преди това) и 1-2 месеца по история са напълно достатъчни. Успех!

и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 13:42 
В началото бе словото

Macklemore написа:
SHC написа:

По принцип е така и аз, също като тебе, го карах нехайно и пак ме приеха. Но все пак момичето иска по-сериозна специалност като правото и е по-редно да се подготви. Аз лично не знам за къде си се разбързала, имаш доста време. Съвета ми е - поживей си. Догодина като станеш 12-ти клас, ще имаш предостатъчно време да се подготвиш. Няма смисъл да почваш от сега, защото за 2 години ще се претовариш с информация. Но все пак ти си решаваш, аз не мога да ти определям бъдещето. Успех!

Много ти благодаря! Те всички това ме съветват,да се поживея,но като знам,че ме чакат изпити за сертификати,матури,междувременно и училище и пр.,ще ми дойде много наведнъж. Нека сега направя една основа и вече 12 клас да я затвърдя.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 13:49 
В началото бе словото

Mondscreen написа:
Зеленият учебник е най-доброто, но е старичък и има някои обърквания в датите. Също така темите са разработени за 5 часов изпит, а не за 4. Мен ме е подготвяла лично Каймакамова и този учебник се съчетава с нейния план, който в по-голяма си част е дословно диктуване от учебника, но нали хората са казали, че магията се крие в детайлите. :lol: Иначе като време за подготовка мисля, че месец по литература (като си прочела произведенията преди това) и 1-2 месеца по история са напълно достатъчни. Успех!

Благодаря ти! По принцип учебникът е второ издание,но да,нищо чудно да има такива обърквания. Като обем не ми се струват чак толкова големи. Същественото като се извади,темата се смалява на 50 % и вече сам трябва да можеш да си направиш увода,връзките и заключението. Литературата не е проблем,мен историята ме интересуваше,а иначе да препоръчаш някой достоверен източник на дати,защото както казах, при Калфова и Каймакамова има доста големи разминавания и не знам вече..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 15:25 
В началото бе словото

thecoldone написа:
Macklemore написа:
SHC написа:

Много ти благодаря! Те всички това ме съветват,да се поживея,но като знам,че ме чакат изпити за сертификати,матури,междувременно и училище и пр.,ще ми дойде много наведнъж. Нека сега направя една основа и вече 12 клас да я затвърдя.

Не се притеснявай. Бях точно като теб, мислех си че матурите и всичките други работи ще са ужасни, а то се оказа точно обратното. За мен лично матурите бяха лесни. Ще се справиш, стига да внимаваш поне в 40% от часовете в 12-ти клас. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 21:44 
В началото бе словото
Аватар

thecoldone написа:

И аз бях като теб -сертификати,квалификация,матури,училище и същевременно работех.За капак-до последно не знаех какво ще уча :mrgreen: Така че,спокойно имаш предостатъчно време.Радвай се на свободното време,докато имаш възможност :wink: :drunken:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 22:04 
В началото бе словото

Ако знаеш езици по-добре отида да учиш в чужбина.. Аз досега не съм чул добра дума за СУ ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 22:07 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
yemim написа:
Ако знаеш езици по-добре отида да учиш в чужбина.. Аз досега не съм чул добра дума за СУ ...

Ще чуеш добра дума за СУ, ако попиташ точните въпроси за СУ...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 13:15 
В началото бе словото

Уча в английската и имам 2 допълнителни езика,така че нямам никакъв проблем с работенето в чужбина. Въпросът е,че искам да остана тук и да успея тук. Ако всички хора,които имат мотивацията и амбицията да се занимават сериозно с някаква дейност смятат,че съответната ни среда е неподходяща и във всеки случай не дава възможност за успех,то скоро ще изчезнем като нация от лицето на земята. Не си е работа да успееш навън,а тук.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща