Не знаех в коя тема да пиша, а не ми се пускаше нова, затова в тази ще е.
Тази година завърших първи курс във ФзФ, специалност ККТФ и реших да споделя мнението си за учебният процес, как съм си прекарал и като цяло евентуално да информирам някои от новоприетите. Та така:
Първо и много важно - студено е. Ама, наистина е студено. Януари месец, лекции сутрин във А209 ще сънувам като кошмари до края на живота си. Затова - дебели якета и алпийска екипировка!
Шегата настрана. Първото и наистина най-важното е - във ФзФ има какво да научиш, ако имаш желание, малко възможностти, упорит си и отделяш време. Никой от преподавателите/асистентите никога не ми е отказвал помощ, не ме е отпращал заради въпрос. Било за определена задача, за сборник или учебник, насреща са. Засега не съм бил при преподавател, който да води лекции без желание или само по задължение. За това ФзФ получава един голям "+"
Така, нека преминем към преподавателите, които ми водиха курсовете и към самите курсове. Ще се опитам да ги разделя по семестри, надявам се да не сбъркам някое име или академично звание.
Първи семестър:Механика - проф. Мирослав Абрашев
Абрашев с много хумор и чувство води този курс. Наистина лекциите му са увлекателни, не се заплита много в математиката (освен там, където е наложително) и наистина си поставя за цел да обясни физиката зад уравненията. Малко трудно върви първите 2 месеца без знания по Математически анализ, но после нещата се изясняват. Изпита е сравнително лесен, но си трябва учене, защото материала е много.
Математически анализ (1) - доц. Първан Първанов
Общо взето важи същото, което казах за механиката. Тук материала е малко по-гаден, има много букви в проклетата "делта-епсилоника", но веднъж схванете ли това което стои зад тях, няма да имате проблеми. При Първанов изпита е само писмен и е съвсем поносим. Стига да се поразбрали теорията и да можете да решавате задачи.
Линейна Алгебра и Аналитична Геометрия - гл. асистент Диана Левченко
Нищо лично, може би проблема идва от мен, но за мен този курс беше адска скука. Безкрайното писане на индекси и монотонното водене на Левченко доведе до това, че 60% от времето слушах музика или изобщо не присъствах. Чак към края, когато стигнахме до оператори интереса ми отново се разпали. Въпреки скучното водене трябва да се знае, че, това е основна част на математиката и материала се налага да бъде усвоен.
Втори СеместърМолекулна физика - доц. Марина Бурова
Купих си учебика още първата седмица и материала изглеждаше доста интересен. И наистина е, но Бурова не ме грабна. Направи дотолкова обратното на "грабване", че за цял семестър съм бил на 4-5 лекции и на толкова упражнения (нямаше кой да ни води упражнения и Бурова водеше и тях). Принципно не препоръчвам да не ходите на лекции, но по МФ материала спокойно можете да го усвоите сами. Изпита е лесен, няма да ви пише 6 лесно, но и няма да ви скъса, стига да имате наистина базисни познания.
Математически анализ (2) - доц. Първан Първанов
Ами...продължението на курса от първи семестър при същият преподавател. Ако сте взели (1) и ви е интересно - ще се справите лесно и с (2)
Вероятности и физическа статистика - доц. Виктор Иванов
Курса е леко сух, но не досаден. Задачите са разбираеми, ако се усвоят основните принципи. Към края материала става малко по-засукан, става по-трудно ако не сте внимавали и се поизгубили нишката (като мен). Виктор Иванов дава няколко "задачи за освобождаване" през семестъра - опитайте се да ги решите. Не са толкова трудни, стига да положите усилия. Със сигурност 1 изпит по-малко през сесията е голяма плюс. А и Иванов обича да пише шестици.
Комплескен Анализ - проф. Николай Витанов
Този курс го карат май само ККТФ и Физика, но все пак ще дам мнение. Предмета беше един от най-интересните за мен през първи курс. Материала е малко засукан и неинтуитивен, но Витанов е изключително подреден в мислите си и ако внимаваш на лекции не са налага да четеш вкъщи. Лекциите ни бяха по 3 часа и бяха доста изморителни, но пък и усилието си заслужава. Витанов дава "домашни" - задачи, които носят бонус (обикновенно 0,25 или 0,3) към оценката на изпита на този който ги реши и му ги изпрати пръв. Ако се бързи, само от това можете да си изкарате единица отгоре на изпита. А самият изпит е лесен - максималната оценка отива към 7-8, тоест съвсем не се налага да решавате всички задачи и дори да не сте разбрали някой раздел перфектно, можете да се измъкнете.
Другите, "малки" курсове няма да обсъждам подробно. Само ще спомена, че Английският е фарс и "Начални компютърни знания" не трябва да се подценява.
Още едно наистина важно нещо - ХОДЕТЕ СИ НА ПРАКТИКУМИТЕ. Иначе е голяма занимавка. А пък така или иначе това е нещо, което трябва да изработите. Писането на протоколи е трудоемко и понякога досадно (особено когато получаваш земно ускорение 5 на Атвудова Машина и нямаш идея защо) но в есенцията си не е сложно и наистина помага за онагледяване на нещата които говорите на лекции.
Още един съвет - не се предавайте твърде рано, не вдигайте ръце освен ако не сте абсолютно сигурни, че това не е за вас. И аз имах този момент в средата на първи семестър, но се стегнах и въобще не съжалявам.
Това е всичко, което се сещам засега. Ако някой има въпроси, нека пита.
P.S. Като започне учебната година, ако ви е интересно, посетете кръжока по Астрономия. Безплатно е и даже да не ви харесат лекциите, поне можете да дойдете на някое на наблюденията. Стремим се към приятелска и неофициална атмосфера в кръжока, така че може да е приятно изживяване и за вас.
P.P.S. Съжелявам, ако имам правописни грешки, но нямам време да редактирам.