Дата и час: 16 Яну 2026, 10:14

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ХОРА! СЪБУДЕТЕ СЕ! НЕКА ОБСЪДИМ ПРОБЛЕМИТЕ В ХФ!!!!
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2009, 18:16 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
На 20.01.2009 -вторник от 13 часа в 130 аудитория ще има среща на декана със студентите.
Аз и още няколко колеги набелязахме основните според нас проблеми и пътя, по които мислим че те ще се решат :
Според нас основните проблеми в момента са следните:

1. Несъобразяване на седмичните разписания на занятията и часовете с почивните дни и официалните празници, поради което се налагаше някои колеги да отработват упражнения и всички да взимаме допълнително лекции.
2. Липса на координация между отделните катедри по отношение датите на колоквиумите и несъобразяване на хорариума с количеството на учебния материал и броя на колоквиумите. Поради недостиг на часове колоквиумите ни са всяка събота, а в някои курсове – и в неделя.
3. Неясни изисквания по отношение на колоквиумите и формирането на текущите оценки от упражненията, съответно на крайните оценки. Липса на конспекти по някои дисциплини.
4. Проблеми при провеждането на лятната практика по Химични технолигии – разминаване между условията на фирмите и сроковете на катедрата.
5. При отсъствие от упражнения поради здравословни причини е трудно тези упражнения да бъдат отработени поради липса на време.

6. Прекалено бързо изнасяне на лекционния материал например по Математически анализ в първи курс и Инструментални методи за анализ в трети курс- за специалност Химия.

7. Голям обем на изнасяния материал, както за една лекция, така и за семестрите(например преподаване на четири аналитични метода по Инструментални методи за анализа на една лекция)

8. Несъответствие между теоретичната и практическата подготовка на студентите.

9. Недостатъчно упражнения по основните дисциплини като неорганична, органична и аналитична химия.

Смятаме, че проблемите могат да се решат чрез:

1. Съобразяване на седмичните разписания на занятията с почивните и празничните дни, за да не се налага допълнително отработване на часове по друго време.
2. В началото на всеки семестър на всеки студент да бъде връчен конспект по всяка дисциплина, чието изучаване се започва; в него точно и ясно да бъдат записани изискванията на преподавателите по отношение на колоквиумите, упражненията и семинарите. Да бъде приложена формулата за изчисляване на текущите оценки и също на крайната оценка по дисциплината, за да се знае тежестта на колоквиумите, упражненията и семинарите и оценките от тях върху нея.
3. Намаляване на хорариума по някои допълнителни курсове за сметка на основните курсове, за които той не е достатъчен, и обособяване на второстепенни дисциплини като избираеми курсове.
4. Координиране на материала във времето между лекции, семинари и упражнения – т.е. в една и съща седмица на лекции, семинари и упражнения да се работи върху една и съща част от материала, а допълнителният лекционен материал да не се взима за сметка на отлагане на упражнения и семинарни занятия.
5. Увеличаване работното време на факултетната библиотека от 9.00 до 20.00 или да работи и в събота от 10.00 до 14.00 часа.

От името на инициативната група студенти, желаем горепосочените проблеми да бъдат обсъдени на следващото заседание на Факултетния съвет на Химическия факултет, където да присъстват представители на всички заинтересовани страни.

Утре смятам да събера подписи и да ги връча заедно с този текст на декана.
Моля коментирайте!
И най-вече елата утре на сращата и кажете проблемите които ги няма в този списък, а мислите че са важни!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ХОРА! СЪБУДЕТЕ СЕ! НЕКА ОБСЪДИМ ПРОБЛЕМИТЕ В ХФ!!!!
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2009, 23:47 
disorder and disarray
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
5. При отсъствие от упражнения поради здравословни причини е трудно тези упражнения да бъдат отработени поради липса на време.

6. Прекалено бързо изнасяне на лекционния материал например по Математически анализ в първи курс и Инструментални методи за анализ в трети курс- за специалност Химия.

9. Недостатъчно упражнения по основните дисциплини като неорганична, органична и аналитична химия.

Напълно съм съгласна с тези неща! Но утре по това време имам упражнение по ОФ, което не мога да пропусна, поради втората част от точка 5. Това със задължителните упражнения, както и точка осем, просто ми бъркат в здравето... поздравления от мен и успех с осъществяването на проекта!

http://judysays.wordpress.com

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 00:02 
В началото бе словото

Много студенти няма да могат да присъстват утре. Точно за това реших да напечатам тези проблеми и утре да ги прочета пред всички и да ги връча на Декана. И затова ги публикувам тук за да ги коментирате.
Само за едно съжалявам че не се сетих по-рано да ги публикувам.
Но си мисля че утре ще постигнем успех. А и декана е разбран човек.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 16:48 
disorder and disarray
Аватар

Оо, определено!
Ама то да ти кажа, тук няма много представители на Химическия.... понякога си мисля, че съм само аз :roll: Още веднъж успех! И наблегнете на точки 5.,6.,8. и 9.!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 18:30 
В началото бе словото

Интересна тема, но наистина късничко публикувана. Аз нямах възможност да присъствам днес на тази среща, т.к. за нея разбрах току-що с влизането си във форума :? Но като чета въпросите, които мислите да подложите на обсъждане се успокоих.

1. Несъобразяване на седмичните разписания на занятията и часовете с почивните дни и официалните празници, поради което се налагаше някои колеги да отработват упражнения и всички да взимаме допълнително лекции.
Това се случва единствено, когато през годината са се струпали много празнични дни в работно време. Този проблем едва ли може да се реши от ХФ (освен ако СУ не реши да удължи учебната година).

2. Липса на координация между отделните катедри по отношение датите на колоквиумите и несъобразяване на хорариума с количеството на учебния материал и броя на колоквиумите. Поради недостиг на часове колоквиумите ни са всяка събота, а в някои курсове – и в неделя.
Тук съм съгласна единствено с първото изречение, наистина е неприятно, когато два колоквиума са много близко.

3. Неясни изисквания по отношение на колоквиумите и формирането на текущите оценки от упражненията, съответно на крайните оценки. Липса на конспекти по някои дисциплини.
Конспекти винаги е имало по всички дисциплини, задължително е. Относно неясните критерии за формиране на оценките от упражненията се сещам само за един асистент по аналитична (за когото разбрах, че вече се е пенсионирал), който пишеше оценките си по "несимпатия". :lol:

4. Проблеми при провеждането на лятната практика по Химични технолигии – разминаване между условията на фирмите и сроковете на катедрата.
Това вече е смешка, каква ти практика би могло да се нарече това. :roll:

Този въпрос не мога да коментирам не ми се е случвало.

Инструменталните методи се дъвчат до омръзване. По МА каквото и да запомниш все тая, да му мислят теоретиците.

т.7 не искам да коментирам - много или малко, все пак сме студенти трябва да изискваме колкото се може повече материал (лично мнение).

Съгласна съм!

Отново съгласна, но си мислете как ще се отработват... :wink:

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 22:02 
В началото бе словото

Ахъм ще кажеш, че студентите в ХФ изобщо не използват интернет. :shock: И аз чакам отзивите от срещата...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 01:04 
В началото бе словото

Радвам се че има такава заинтересъваност :)
На срещата се обсъдиха повечето от тези проблеми, те бяха връчени писменно на замесник декана по учебната част ( тя беше много изненадана че имаме контролни в събота и неделя :o ). Очакваме някакви решения.
Има един проблем- на срещата бяха около 10 студента от специалност химия 3 курс , 2 от 4 курс, 1 от незнам кои курс и 4 студента от факултетен студентски съвет.
Има един съществен проблем :!: Хорака във факултетен студентски съвет са много малко :( Призовавам всички студенти, които искат да си защитават правата и да бъдат чути да участват във факултетния студентски съвет! Задължително е от всеки курс и всяка специалност да има поне по един представител :!:
Които иска да се вклучи във факултетния студентски събет нека пише на:
<fss@wmail.chem.uni-sofia.bg> (моля без спам :!: )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 09:20 
disorder and disarray
Аватар

Още ли може? Еми аз тогава кво чакам? Ще драсна един мейл още щом се прибера вкъщи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 18:43 
В началото бе словото

Пробвай пак! Ако не стане пищи на моя меил- hipnotick_rage@abv.bg

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ]