|
Здравейте, студенти физици!
Много се радвам, че сте така активни! И аз бях така миналата година, когато бях първи курс Инженерна Физика. Сега се готвя за втори, слава Богу, с всички взети изпити.
Да ви предупредя, уважаеми първокурсници, не е лесно... То нищо лесно няма. Но пък е забавно и приятно! Доказателство за трудността са числата - записани в началото на първи курс бяхме 16 човека, виждала съм максимум 10 от тях. След първата една-две седмици оставахме 8, от които 6 редовно посещавахме лекции и упражнения. Но пък се подкрепяме и си помагаме много. Често преди контролни се събираме в някоя свободна стая във факултета (а такива много) да решаваме задачи. Много често молим за консултация асистентите, а повече от тях се радват на интереса. Важно е да искате помощ, то това е работа на асистентите.
Тук май не е писал никой от ИФ, но мога да ви поразкажа малко, защото първите две години всички специалности учат приблизително едно и също.
- МА1: ох, това ми беше много трудно. Аз съм от хуманитарен профил и ми беше направо същински ужас. Преподавателят (поне този на нашия поток: ИФ, АМГ, ЯТЯЕ) доста държеше на теорията. Пуска контролни, струва ми се, 3 за целия семестър. Не беше леко, изобщо даже. Но щом аз, която и от производни нямах много добра представа, се справих, значи за вас няма да е никакъв проблем! - Механика: интересно, но доста материал и доста задачки. Пак сядате и решавате по цяла нощ (малко преувеличих). И протоколи пишете, ама наистина почти по цяла нощ. Като не стане една сметка и хайде пак, и пак... - ЛААГ: СУПЕР! Много ми беше интересно, а преподавателят на лекции (на нас ни беше гл. ас. д-р Левченко) преподава изключително увлекателно и забавно. Асистентът ни пък беше третокурсник от ФМИ - много приятен човек, много ни разбираше, че дори ни помагаше с интегралите по МА1. Но, не знам защо, за повечето студнти ЛААг-ът е отвратителен. - НКЗ: донякъде интересно, донякъде скучно.
Това ви чака повечето първият семестър. Ако искате мога да напиша нещо и за втория.
Иначе някои съвети и от мен: въоръжете се с търпение и постоянство. Обличайте се добре през студентите месеци, защото с парното сме зле. Например, на изпита по МА1 три-четири часа беше 7 градуса С.
С установките за практикумите също сме зле. Общо взето: "Дръжте така, докато мерите, че се откачва", "Като привърши вашият колега, вземете от него нещо си", "Еми, к`во да ви права сега, ше работите заедно тримата на една установка". Но повтарям, забавно е. Особено като мерите период на математично махало 100 или 300 пъти. Да, наистина базата е остаряла.
Интересувайте се, питайте, въпреки че някои преподаватели не обичат така. Но мисля, че не сме получавали отказ.
Ходете на лекции и упражнения. Ходете на показните (не се сещам как точно се наричаха) по механика. Там излизате от теорията и виждате приложенията й. Ходете и на изпити, разбира се!
Надявам се, че не ви уплаших много! Успех!
|