Дата и час: 16 Яну 2026, 10:02

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 120 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: В какво вярвате?
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 00:19 
The bombardier
Аватар

Благодарил (а): 125 пъти.
Едни вярват във висша сила, която поддържа баланса във вселената и се грижи и добрите, и лошите рано или късно да получат полагащото им се. Други вярват, че като умрат мормонският Исус ще им даде планета, над която да властват като богове. Трети - че Исус Христос е разпнат, за да изкупи човешките грехове, четвърти - че хората сме създадени от извънземна раса, която ни използва, за да набави жизнено необходимото й злато. Има такива, за които "един е Аллах и Мохамед е неговият пророк."

Въпросът е: в какво вярвате вие?

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: В какво вярвате?
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 00:23 
SentineL
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
Висшата сила съществува. Едва ли някой или нещо може да я отрече. Друг е въпросът дали ще я наричаме Аллах, Христос, Мохамед и др.

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 00:25 
Staring at the world through my rearview
Аватар

Благодарил (а): 122 пъти.
хм в нито едно от горепосочените

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 00:27 
The bombardier
Аватар

Благодарил (а): 125 пъти.
Добре, опиши вярванията си (или атеистичните си разбирания) с думи прости (или сложни, ако предпочиташ). :D

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 00:36 
Аватар

трудно мога да опиша вярата си, а и съм в еуфористично-простовато състояние, което допринася за некачествения ми изказ, изпълнен с хаотични посоки :mrgreen:

вярвам, че има защо да съм тук и че ще направя нещо

звучи като реклама от Джони Уолкър

до там ми е вярата, твърде нарцистична, може би

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 03:16 
The best things in life aren't things
Аватар

Благодарил (а): 1423 пъти.
Вярвам в Живота, в смисъла на неоспоримо съществуване. Вярвам, че съм еднакво важна и незначителна част от Всичко, което някога, някъде, някак си съществува, може да- и/или ще съществува, е можело да- или е съществувало. Вярвам, че въпросът "Колко разстояние има от мен до Сатурн?" е безсмислен, защото Аз, Сатурн и пространството между нас са просто наименования на някак организирани атоми, които не могат да бъдат оценявани в своята организация, защото е ненужо и безпредметно. Вярвам, че разумните същества са сетивата и мозъкът на Вселената и чрез тях Тя осъзнава себе си. Вярвам, че всичко във Вселената е свързано, защото няма как иначе да бъде. Дали ще го наричаме Космос, само Ред, хармония, висши сили, свръхенергия, Бог, Господ, Отец, Майка Природа или Пешо е все тая. Така или иначе Вселената се подчинява на закони. Те са "създадани" от самата Нея за самата Нея, защото Тя е Всичко. Безумно смешно е да се говори и чуди какво е имало "преди нея", защото думата "преди" предполага наличие на време. Време извън Вселената няма, защото там няма и наличие. Няма как да се каже какво няма извън Вселената, защото там просто няма. Думата "извън" също не е подходяща, защото изисква представа за пространство, което е немислимо, ако не си част от Вселената - и пространството, и представата за него. Няма как да си представим друго, освен Вселената, защото ако се опитаме да си представим нещо, ние веднага тръгваме по грешен път - във Вселената има неща. Другаде няма. Защото няма другаде.

И така, Животът и Вселената са безкрайни и няма как да бъдат разбрани от човешки организъм. Никой отговор за Вселената, произходът й или законите в нея, дори и най-изчерпателният и логичен, не би бил достатъчен и удовлетворяващ за разума, с който разполагаме. Затова мисля, че да задаваме въпроси е безсмислено и грешно. Вместо това трябва да усетим Вселената и себе си като част от нея. "Аз" трябва или да изчезне, или да бъде употребявано единствено в смисъла на "всичко съществуващо". Едва след това ще можем да разберем. Затова ни има. Вероятно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 09:51 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
Вярвам в любовта, в приятелството, в истинността на тоя свят. Вярвам в прераждането, в метафизиката... Вярвам, че сме тук (на земята) с някаква мисия, всеки от нас има нещо, което трябва да изпълни, вярвам в Господ, или по-скоро в Силата, в Светлината ... Вярвам в природата и в егоизма на човека, който погубва целия му вид.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 10:01 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Вярвам, че има висша сила, която аз наричам Бог. Вярвам, че тя е поставила начало на нашето съществуване и е предопределила нашият край (да го наречем смърт). Всичко в тоя промежутък между тези две точки е наша работа, зависи от нас. Вярвам и че доброто привлича добро, а лошото - лошо. Вярвам и в късмета, но не като случайна величина, а по-скоро в натрупването му, в следствие на вършене на добри/невършене на лоши дела.

В такива неща вярвам аз ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 10:08 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
През годините ми костваше големи усилия да не вярвам в съдбата. Като че ли още не вярвам в нея, по-скоро вярвам, че пред човек винаги има избор и този избор по някакъв начин предопределя останалите избори, в смисъл във всяко нещо има някаква причинноследствена връзка, резултат от нещо-си. За себе си мога да кажа, че явно вървя по правилния път, защото в живота си до сега ми се случи на 2 пъти да имам шанса да РЕША бъдещия си живот. Без всякакви проблеми мога да назова тия два пъти и съм страшно благодарна, че имах възможността сама да реша какво да правя с живота си :D . Мисля, че всеки от нас има поне по един такъв спомен, в който е решил и предприел някакъв път, по който да тръгне и си спомня, че е бил на кръстопът, вайкал се е, и в крайна сметка е избрал настоящия, който съвсем не е лош.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 10:34 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 233 пъти.
Вярвам във висшата сила, която ни е създала с някаква цел, но и която ни е дала свободна воля, поне до края на жизнения ни път. Човекът поначало е твърде ограничено създание и от самото си раждане е настроен да възприема дадени неща за добро или зло, да се съобразява с абстракции като "време", които никога няма да разнищи, но по които закони ще живее, без значение дали ще следва дадена религия или ще се прави на бунтар и атеист. При това положение не остава друго, освен всеки сам да намери своята цел в живота в рамките на едни разумни морални ценности. Не намирам и нищо неприятно в тази вродена ни ограниченост, всъщност именно тя ни подтиква да сме полезни на обществото и да оставим нещо след себе си - без тиктакащия часовник и разбирането, че жизненият ни път е ограничен ние нямаше да имаме стимул за живот.

От чисто традиционалистки и консервативни съображения аз наричам гореспоменатата висша сила Бог и се стремя да задоволя духовните си потребности по православните канони, но нямам нищо против останалите религии.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 13:50 
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
Аватар

Благодарил (а): 151 пъти.
Вярвам, че всяко наше действие има отражение и че всичко - добро или зло, се връща. И че ако искаме повече светлина в живота си, трябва да даряваме другите с такава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 20:29 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
Първа глава

Вярвам, че съдбата ми е единствено в моите ръце. Всичко, което ми се случва и е извън моя контрол, е второстепенно. Вярвам в справедливостта - не в това, че тя винаги побеждава, а в това, че трябва да се борим, за да я защитаваме. Вярвам в свободата. Имам един живот и не мога да позволя той да принадлежи на друг. Вярвам в правото на човека сам да определя съдбата си. Пък това дали ще се възползва от това право, вече си е негов проблем. Също така вярвам, че не бива съзнателно да причиняваме страдания на другите, освен ако не сме предизвикани. А ако ни предизвикат и реакцията е неизбежна, тя не бива да надхвърля силата на нападението. Вярвам, че по подразбиране трябва да бъдем благосклонни към непознатите. Не резервирани и не напълно неутрални. Вярвам, че човекът е способен на велики дела, ако сам вярва в това. Също така вярвам, че е способен на отвратителни гадости, но за това - в друга глава. Вярвам, че животът е хубав и бъдещето е светло. Не безпроблемно, но постижимо хубаво. Вярвам, че в сравнение с повечето хора по света сме късметлии, че сме се родили тук и сега (добре де, не сега). Вярвам, че мрънкането е порок и губене на време (и характерна черта на нашия народ. Мрън!).

Вярвам, че бирата ми свърши, така че айде, до следващия път :P

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 20:50 
Аватар

да, бих казал, че вярвам в изброеното от Пора :--))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2010, 21:29 
In love with a mirror
Аватар

Благодарил (а): 45 пъти.
الله أَكْبَر

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2010, 08:16 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Вярвам в разумен ред, зад който стои висша сила, във взаимовръзката и целесъобразността на всичко случващо се.
Съществува енергия, която е породена от вярата на човека, от неговата воля и чувства. И още много видове енергия, които могат да въздействат на материалната действителност, по неизцяло обяснен за традиционната наука начин.
Вярвам в съдбата, но и в свободния избор на човека да определя живота си.
Често се чудя дали има карма...И сега си представям колко вулгарно биха прозвучали част от мненията, включително и моето, на някои, които смята, че животът несправедливо го е ощетил.
Знам колко много деца се раждат, без да получат никакъв шанс в живота, обречени по рождение. Някои ще кажат-това е карма. Но дали това обяснение би задоволило една майка, чието дете е неизлечимо болно? Даже един игумен от известен български манастир беше изгонил от манастира деца с увреждания, защото „имали лоша карма и опорочавали Божия дом”. Една от учителките ми отказа да преподава на клас, в които имаше две деца с увреждания, защото те били „кармично обременени” и трябвало сега да страдат заради греховете си от предишния живот.
От една страна не вярвам в кармата, но от друга не мога да си обясня защо толкова много деца страдат, без да имат никаква вина...Може пък и да има карма.
Може би 2% или 3%, с които работи човешкият мозък, са твърде малко, че човек да прозре всички взаимозависимости. :) А може би опитът да се рационализира вярата и да се дискутира за нея е смешен :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 120 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща