Дата и час: 16 Яну 2026, 15:57

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: СУ - икономика
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2010, 19:43 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте! искам да попитам за приема в Су по икономика. 1. Су или унсс??? 2. видях списък с минималните балове и много се учудих, че за су икономика за жени миналата година,минималният бал е бил 25 и нещо. това възможно ли е, или нещо съм се объркала?? не е ли прекалено малко??? 3. трудно ли се влиза и горе долу с какви оценки приемат?? 4. какъв материал по математика влиза (защото в езиковите и хуманитарните училища се учи минимума матем. а на изпити мисля влизат и други неша)??? 5. Матура по английски може ли да се използва по някакъв начин, има ли някаква роля???

Ще съм много благодарна, ако отговорите :D
Поздрави Аделина :wink:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: СУ - икономика
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2010, 21:45 
Белодробна маниачка..
Аватар

Благодарил (а): 738 пъти.
Привет, привет!

1. Въпросът ти, мисля, е реторичен :)
2. Все пак кажи за какъв език говорим. По принцип с френски са най-ниски баловете, но ти май си с английски или? Иначе баловете падат от година на година..
3. Чак трудно не. За оценки не мога да ти кажа, понеже разликата в годините между моя опит с твоя, който предстои, е доста голям. Но определено не е ФМИ тук :)
4. Ако си в езикова гимназия, ще ти се наложи да посещаваш уроци или поне някакъв СИП по математика, защото, наистина производни, граници и тем подобни не влизат в гимназиалната програма, за сметка на изпита в СУ :)
5. До сега не знам да се е приемала, но тази година може и да я въведат. Просто изчакай да излезе справочникът пролетта и погледни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2010, 23:07 
В началото бе словото

много много благодаря!! ми да за английски говоря.. ;) иначе казваш,че балът пада... това до някаква степен е добре, но от друга говори за понижаване на нивото. но аз си искам су.. мноооого ме притеснява английския обаче :shock: :cry: :cry: С математиката ще се оправя, но като знам колко е труден изпитът по английски в Су направо ми се доплаква.. :cry: Иначе всичко ле се учи на английски - имам предвид всичко ли се преподава и изисква на англ. и ако не.. колко?И FloWersOfEviL какво е ФМИ (съжалявам, но още не мога да свикна със съкращенията :) :) ) Мерси много за вниманието :)

И имам още един въпрос:

6. ако кандидатствам на 2 места (УНСС и СУ) и да кажем ме приемат в УНСС, и се запиша, мога ли да чакам следващи класирания в СУ макар че съм записана в друг ВУЗ??? и ако ме приемат на последнно класиране в СУ да си изтегля документите прим????? :?:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2010, 23:26 
Пишете, о, братя
Аватар

Има и класация на Уни-тата, мярни я.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2010, 23:31 
Белодробна маниачка..
Аватар

Бе не е чак толкова труден изпитът. Поне каквото чувам от колегите де. Но матура мисля, че не приемат, поне до миналата година, казах ти вече, може и да го въведат тази година, трябва да почакаш.

Относно преподаването на английски - това е езикът на който се преподава най-малко в сравнение с немския и френския. По-лесно е да попиташ кое Е на английкси, пред това кое не е. Което е много странно принципно, защото литературата в тази сфера е главно на английски. Дори и аз съм учила на английски :lol: Но как да е.. факт е, че по специалността с английкси повечето се учи на български.

ФМИ е Факултет по математика и информатика в СУ. Мисълта ми беше, че те там вече се влиза трудно. С висок бал :)

6. Да кандидатстваш на 2, че и повече места можеш, разбира се. Но като дойде време - трябва да решиш овреме, защото ти искат оригинал на дипломата и можеш само на едното място да се запишеш в крайна сметка. Ако вече си се записала в УНСС, примерно, СУ отпада. Можеш да пазиш място в някакво класиране и да си изтеглиш дипломата, за да запишеш другаде, но веднъж записала се в университет, това е :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 00:43 
В началото бе словото

а хората които учат 2 неща едновременно??? при тях как става с оригинала на дипломата? :?
Много ви благоддаря на всички за отговорите наистина

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 00:57 
The Sound of Victory
Аватар

Благодарил (а): 29 пъти.
Хората, които учат на две места са на следния принцип :

Оригинал на дипломата - в държавния ВУЗ, а в частния нотариално заверено копие. ;)

Но принципно нямаш право в 2 държавни университета едновременно. Можеш в държавен и частен.

The names of the future are stamping of impatience.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 17:26 
В началото бе словото

да, ясно мерси . а някои може ли да ми каже кога са изпитите за су и за унсс (не точни дати, а горе долу като време) и съответно кога са класиранията и колко са на брой?? мисля че ще ми е най-лесно да намеря датите на миналогодишните изпити, но не успявам нещо. явно нз от къде :S ако някои помогне ще съм много благодарна. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 17:42 
miles davis - so what
Аватар

Благодарил (а): 14 пъти.
Zahariev написа:
Но принципно нямаш право в 2 държавни университета едновременно. Можеш в държавен и частен.

тва не е вярно. нямаш право в две субсидирани от държавата специалности едновременно (т.нар. държавна поръчка), а държавна поръчка има и в частните университети. проблемът не е във въпросния закон (който и без това абсолютно никой и абсолютно никога няма да тръгне да налага), а в това, че въпросните държавни университети са тъпи. впрочем не само те - бургаския свободен също държи дипломата, докато не изкласиш или не платиш някаква крупна сума.

също не е вярно, че в частен вуз (предполагам визираш нбу) се иска нотариално заверено копие, просто копие става. ако е след випуск 2008 си има онлайн архив на мон, а преди това се носи оригинала да се свери.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 17:52 
The Sound of Victory
Аватар

Айде само да ти кажа колко много грешиш за второто, защото съм минавал вече по този път ... ;)

Цитат:
проблемът не е във въпросния закон (който и без това абсолютно никой и абсолютно никога няма да тръгне да налага)

Ами да ... като има закон за какво му е на някого да го налага ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 17:53 
Белодробна маниачка..
Аватар

Кори, едното висше е дърважна поръчка, другото - не. Това е позволено. Ти и в СУ можеш да запишеш 2 специалности, но едната ще си я плащаш цялата сума.

Аделина, има предварителни изпити, които почват още пролетта, а редовните са в началото на лятото. Класациите излизат след приключване на всички изпити и това е след средата на август. Говоря абсолютно ориентировъчно, разбира се. Наясно си, че всеки ВУЗ си има собствени срокове и така нататък.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 17:57 
miles davis - so what
Аватар

Zahariev написа:
Айде само да ти кажа колко много грешиш за второто, защото съм минавал вече по този път ... ;)

Цитат:
проблемът не е във въпросния закон (който и без това абсолютно никой и абсолютно никога няма да тръгне да налага)

Ами да ... като има закон за какво му е на някого да го налага ?

не разбирам кое е второто, кой е пътя и за какво греша. във всеки случай аз също не съм чел въпросния закон само щото ми е много интересен.

FloWersOfEviL написа:
Кори, едното висше е дърважна поръчка, другото - не. Това е позволено. Ти и в СУ можеш да запишеш 2 специалности, но едната ще си я плащаш цялата сума.

точно за две различни и отделни и самостоятелни висши държавна поръчка говоря. само това е забранено от закона за висшето образование в България и въпреки, че е забранено, няма такова нещо като полиция на висшето образование или друг подобен орган, който да се сезира при такива случаи, още повече самостоятелно.

частните университети не иключват автоматично понятието държавна поръчка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 18:04 
The Sound of Victory
Аватар

Цитат:
също не е вярно, че в частен вуз (предполагам визираш нбу) се иска нотариално заверено копие, просто копие става. ако е след випуск 2008 си има онлайн архив на мон, а преди това се носи оригинала да се свери.

Иска се нотариално заверено копие. Отказват, когато им покажеш "просто" копие. Архивите на мон са факт, но все още искат копие, което е легитимно пред държавата.

От къде го знам ? Кандидатствах две години в частен вуз. Първата година реших да не влизам, а втората реших да вляза. Информацията от първата година я нямаше в системата и аз трябваше отново да докажа валидността на дипломата си за средно образование. А когато влезеш и в държавен и в частен, знаем, че дипломата ти остава в държавния. Те не ти я дават за по-дълго време, от което следва, че единствения начин да придадеш легитимност на копието ти е заверка.

От опит го говоря, не просто за да си чеша езика. ;)

А, колега, това че е забранено значи, че е забранено. Това, че няма орган, който да следи не означава, че злоупотребата е наложителна. Законите са създадени за да се спазват.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 18:11 
miles davis - so what
Аватар

Е, аз съм студент в НБУ и никога не съм си заверявал нотариално дипломата.

Кандидатствах 2008 (когато завърших), но се записах със същите резултати чак 2009, след като прекъснах първия си опит в СУ. Така че горе-долу квото ти си направил, само че отново: никога не съм си заверявал нотариално дипломата. На ти сега когнитивен дисонанс!

А относно закона - ако не ми харесва качеството и на двете места и се опитвам да компенсирам, учейки на двете места, ще го правя. Досега не познавам човек, който да е определил самоинициативата ми за самоусъвършенстване престъпна или подсъдна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 18:16 
The Sound of Victory
Аватар

Това говори лошо единствено за НБУ, че един има един опит, а друг - различен, когато става въпрос за едно и също нещо.

Последната ми забележка беше отправена към следването в два държавни. Твоята инициатива и аз я практикувам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща