Когато правих избор между Стопанския факултет на СУ и УНСС и аз си зададох подобни въпроси. Ето предимствата на Стопанския факултет:
1. Най-скорошно потвържение за качеството е, че според класацията на университетите в България Стоп. фак. държи първите места и е пред УНСС.
2. Учи се от чуждестранни учебници. Това е огромен плюс, защото българската икономическа литература не става за нищо.
3. Двойни дипломи с уни Сиатъл, а финансов мениджмънт има двойна диплома с унверситет Монтескьо, курсове на Харвард(с харвардски преподаватели) като част от магистърска програма.
4. Добра подготовка по IT.
Сред проучванията, които съм чел работодателите наемат възпитаници на СтФ с 5-6 до 10% над тези на УНСС. Възпитаниците на СУ също започват с по-висока стартова заплата.
Но най-големият плюс са хората - с такива амбициозни и умни колеги в УНСС могат да се похвалят малко специалности, като не зачеквам темата с качеството - това се потвържава от състезанията, в огромната си част печелени от студенти на СтФ.
Относно финанси - там са нужни и счетоводство и математика. Но както вече казах трябва да сте завършили бакалавър от СтФ за да кандидатствате за тази програма. Разгледайте съдържанието на програмите от страницата на факултета.
Има и отрицателни страни, разбира се, присъщи за всеки български ВУЗ. Но определено ползите превъзхождат разходите според мен, така че на теория инвестицията си заслужава.