Дата и час: 16 Яну 2026, 14:52

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Възстановяване на права със заповед на Ректора ?
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2006, 18:27 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте колеги !
Завършвам в Биологическия бакалавър, но имам следния проблем -

прекъсвал съм вече 4 години - 1 път между 2-3ти курс, 1 път между 3-4ти курс и 2 последователни години след завършване на четвърти курс. Имам 4 останали семестриални изпита за взимане, за които ще имам право да си купя протоколи за септемврийска сесия. Един от тези изпити е насрочен за октомври (преподавателката отсъства), което означава, че дори и да взема останалите три, няма да мога да се явя на държавен изпит в края на септември.

Притеснявам се от следното - ако не успея да взема дори само един от тези 4 изпита, ще загубя ли студентските си права (в новия правилник е записано, че студентите имат право да прекъсват 4 години) ? От една страна съм завършил семестриално и няма по-горен курс, който да записвам, но от друга - не съм взел всички семестриални изпити ?

В чл. 167 ал.1 от правилника пише , че "Чл. 167. (1) Отстранен студент може да бъде възстановен по преценка и със заповед на Ректора не по-рано от 1 и не по-късно от 3 години след загубване на студентските права, само ако има завършен първи курс на обучение. Това право може да се упражнява еднократно."

Според Вас, това какво означава - ако ги загубя, мога ли да подам молба до Ректора, за да ми възстанови правата за предстоящата 2006/2007 учебна година, за да си взема този изпит и да отида на Държавен изпит през юли 2007, или ще трябва да подам молба, а самото възстановяване ще е възможно чак за учебната 2007-2008 ?

От друга страна, в чл. 163 ал. 9 пише - "(9) Ако студент не е завършил образованието си в сроковете по ал. 5, той има право да се яви срещу заплащане на две допълнителни изпитни сесии в срок до 3 години след изтичането на сроковете по ал. 5. Ако не завърши и в този срок, студентът се отстранява от Университета."
Но във въпросната ал. 5 аз поне не разбирам за какви срокове се говори, защото там пише " (5) До явяване на изпит се допуска студент, който е изпълнил успешно всички задачи през семестъра съгласно учебната програма по съответната учебна дисциплина. Изискванията към студентите се одобряват от катедрата и се обявяват със започване четенето на учебната дисциплина и не могат се променят по време на курса."

Моля, дайте мнение или споделете Вашия опит ?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2006, 22:32 
В началото бе словото
Аватар

не знам какво точно имаш предвид под загубване на права тук. Ако питаш дали ще имаш право да явиш на държавен изпит - да, имаш, без да подаваш молби то ректори и ала бала. Ако питаш за общежития, карти и т.н - тук вече не знам дали се водиш още студент или не.

За явяване на държавен изпит отиди и питай секретарката как е във вашия факултет, но щом ти е последна година завършването не ти мърда;) айде, и успех. Все пак си питай на място.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2006, 23:34 
В началото бе словото

grrr написа:
не знам какво точно имаш предвид под загубване на права тук. Ако питаш дали ще имаш право да явиш на държавен изпит - да, имаш, без да подаваш молби то ректори и ала бала. Ако питаш за общежития, карти и т.н - тук вече не знам дали се водиш още студент или не.

За явяване на държавен изпит отиди и питай секретарката как е във вашия факултет, но щом ти е последна година завършването не ти мърда;) айде, и успех. Все пак си питай на място.

Не, на мен общежития и тн не ми трябват - но студентските права включват и правото да се яваваш на изпити :) За това ми е притеснението, днес май ще отида направо в Ректората отдел Студенти :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: > Хайде някой да каже де ? :)
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2006, 23:14 
В началото бе словото

Някой, който си е възстановявал правата със заповед на Ректора ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Възстановяване на студ. права чрез КСК.

в Административни въпроси

marie_france

0

300

23 Ное 2008, 23:52

marie_france Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Възстановяване на права след прекъсване?

moridinbg

0

613

26 Май 2010, 17:49

moridinbg Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Възстановяване на студентски права - Молба

phpphp

1

1137

22 Авг 2012, 15:54