Дата и час: 16 Яну 2026, 11:13

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: [КСК 2013] Оптометрия
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2013, 16:50 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Добър ден :D Предстои ми кандидатстване в Софийския университет и изпит по математика и физика,защото не съм решил още каква специалност искам да запиша.Като цяло харесвам всички от физическия и математическия факлутет без комютърните :D Разгледах учебния план на Оптометрията и наистина ми харесва.Това е нещото,което винаги ми е било най-интересно в училище,та изникнаха няколко въпроса,които искам да задам относно тази специалност.Първо има ли хора,които го учат това и как е преподаването?Освен това има ли някаква реална реализация след завършване (става дума за България,за чужбина е ясно)?Логиката ми е,че с навлизането на компютърните технологии и нездравословния начин на живот хората се нуждаят все повече от такива услуги,но тук развитието така или иначе идва по-бавно и не знам до колко може да се котира такъв специалист...Благодаря предварително :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Оптометрия
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2013, 21:24 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Scribbler написа:
... Първо има ли хора,които го учат това ...

Миналата година са приети 14 студенти в бакалавърска степен. Има приети и доста в магистърска, но не знам точния им брой.

Scribbler написа:
... Освен това има ли някаква реална реализация след завършване (става дума за България,за чужбина е ясно)? ...

Засега няма проблеми с реализацията. Голяма част от студентите в магистърската степен работят в магазини за оптика (очила).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2013, 16:21 
В началото бе словото

Благодаря за отговора.Другото от физическия факлутет,която ми хвана окото е Медицинската физика.Какво е мнението ти за тази специалност?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2013, 19:57 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Е тука удри в десятката! :)
П.С. Като ти отговори Dr Dulcamara ще разбереш.

Гласувайте и Top Gear ще дойде в България

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2013, 20:43 
В началото бе словото

В смисъл?Това ли учиш? :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2013, 21:03 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
На 21 завърших магистърската програма по Медицинска физика.

Гласувайте и Top Gear ще дойде в България

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2013, 19:37 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Scribbler написа:
... Другото от физическия факлутет,която ми хвана окото е Медицинската физика. Какво е мнението ти за тази специалност?

Специалността е много интересна и дава големи възможности за работа в областта. От друга страна материалът е доста разнороден. Човек трябва да проявява голяма любознателност и действителен интерес, а също и да полага повече усилия (не става дума за вземането на изпитите) за да стане добър специалист.

Добре ще е, ако още от самото начало осъзнаете, че професионалната Ви дейност ще бъде много отговорна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2013, 15:06 
В началото бе словото

Благодаря,наистина ми помогнахте :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: [КСК 2013] Оптометрия
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 16:16 
В началото бе словото

Още един въпрос:

Цитат:
Чл. 33. (1) Първият етап на класирането се обявява на 16 юли 2013 г.

(2) В този етап на класиране за специалностите от Физическия факултет участват само кандидати с успешно положен конкурсен изпит по физика или с оценки от държавни зрелостни изпити по физика и астрономия. При наличие на свободни места, те се попълват от кандидати, посочили тези специалности и положили успешно алтернативен изпит по математика или химия или положили държавен зрелостен изпит по математика или по химия и опазване на околната среда.

Това значи ли,че с оценка от изпита по математика не мога да участвам на първо класиране?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 17:55 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Така като чета - можеш, но първо се разглеждат и се класират тези, които имат изпит по физика. След тях са тези с математиката.

Да кажем има 10 места и 20 човека кандидатстват.
Пример 1: 8 кандидата с изпит по физика и 12 с математика - то след запълването на местата от тези 8 с изпит по физика, за останалите 2 места ще се изберат двама с изпит по математика.

Пример 2: има 12 кандидата с изпит по физика и 8 с изпит по математика, то първо се класират (и, примерно, запълват десетте места) тези с изпита по физика и .... за тези с математиката няма да остане място.

Така че имаш по-голям шанс, ако кандидатстваш с физика.
И оценката от изпита по физика ти носи повече точки по принцип, така че ще може да формираш по-висок бал. (Примерно с оценка 5 по физика и оценка 5 по математика - по-висок бал ще имаш с оценката от изпита по физика, защото се смята в бала с по-висок коефициент.)

Балообразуването го има на сайта на СУ, поразтърси се.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 18:09 
В началото бе словото

Ясно,благодаря.Държах и двата изпита,но днес като си видях оценката по Математика 1 излезе,че може да се получи така,че тя да ми образува по-добър състезателен бал,та за това питам,информативно :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 18:42 
В началото бе словото

Scribbler написа:
Ясно,благодаря.Държах и двата изпита,но днес като си видях оценката по Математика 1 излезе,че може да се получи така,че тя да ми образува по-добър състезателен бал,та за това питам,информативно :)

Защо така ти се е получило? Аз като студент първи курс си позволих да прегледам тазгодишния изпит по физика и мога с ръка на сърцето да кажа че е с една идея по-лек от миналогодишния, на който се явявах аз. В смисъл реших теста(и то на ум) за около 25-30мин, а задачите бяха елементарни. Ако прегледаш изпитите от 2001г. на сам ще забележиш че с всяка изминала година стават все по-елементарни. Явно това се дължи на ниското ниво на средното образование. До това становище са стигнали и много от моите (а надявам се и твой до година) преподаватели. Даже наскоро правеха анкета между първокурсниците,с въпроси от типа "това знаели ли сте го от училище или сте го научили във факултета", за да видят с какъв умствен багаж по математика и физика идват във ФЗФ. Най добре е да си видиш пропуските и да ги наваксаш, инак първия семестър ще ти се види ад.
PS: Не се безпокой, ще те приемат. Бройките по специалности във ФЗФ едвам се запълват. За съжаление това е неприятната истина. Не случайно се води за най-труден факултет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 19:02 
В началото бе словото

Ами честно казано не е оправдание,но изпитът по математика ми беше от 9 часа до към 13,а този по физика беше същия ден от 14 часа.В главата ми вече беше мармалад.Наистина не беше толкова труден,но направих някои глупави грешки,за които естествено се усетих чак когато беше късно.По математика имам 5,50,докато по физика по мои сметки ще хвана 4,50.А подготовката по физика,която получаваш от средното образование,няма да коментирам,тя на практика липсва :D Иначе толкова ли сериозни знания се изискват при започване на висшето образование?В смисъл,не се ли започва от нулата или направо те "хвърлят в екшъна"?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 19:34 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Като си видиш резултатите от изпита тогава го мисли - може да изкараш повече, отколкото си очакваш : )
Така или иначе има и други изпитни сесии, това не ти е единствения шанс за висока оценка ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 13:51 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Е то може да се кандидатства и с матура по биология. :) Избора с предметите е голям.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Оптометрия 2013-2017

в Кандидатстудентска кампания 2013-2014

did_

2

382

27 Сеп 2013, 11:34

katia_pk Преглежда последните мнения