Щото не става! Не е нашата цивилизация, която е опряна върху две хиляди години християнска история. Тя е създала определен тип култура, с някои разновидности, определено възприемане на света, определено развитие на обществото, което се вижда с просто око, че няма нещо общо с другата съседна култура, формирана под въздействието на исляма. Нашата стига до идеите на Просвещение, Възраждане, Модерност, Хуманизъм и т.н., другата си стига до съвсем различни нейни си идеи. Предпочитам нашия рай, където до втръсване праведниците пеят химни, отколкото техния, където те обслужват по 70 прекрасни хурии и безбради юноши... Предпочитам нашия Страшен съд, където нашият Бог ще те претегли и отсъди пред техния, където се носиш по някакво острие на гърба на коч. Предпочитам нашия ад, където душата е осъдена да страда, защото не може да се съедини с Господ, пред техния...
Не вярвам някога да настъпи конвергенция между двете, както и между други култури - напр. исляма и будизма.
Лесно е да кажа, че нашата е по-добра, но ще се въздържа с големи усилия и ще кажа друго: Нашата е различна и е нормално ние да си харесваме нея. Затова не харесваме ходжата, който вие от минарето, но харесваме камбаната, която обективно погледнато не вдига по-малко шум. Харесваме разголени мацки, а не фереджета, предпочитаме супи пред чорби /с някои разумни изключения/, пасти пред баклави. Предпочитам Свети Петър в Рим и Александър Невски в София, пред джамията на Омаядите в Дамаск, предпочитам Храма на Гроба Господен пред Каабата, Виа Долороса пред кладенеца Зем-зем... И така до безкрайност.
Не мога да го обясня абсолютно логично и системно, но е така. Това е културата! Знаеш как е и не го обясняваш, няма нужда от рацио, защото има силна емоция. А емоцията те прави щастлив

Слушаш Вагнер, Моцарт, Чайковски, Владигеров. Там дори не знам какво да искам да слушам. Гледам Леонардо, Микеланджело, а там не знам какво да гледам. Нямам потребност дори да потърся. Може да ми стане любопитно, но няма как да му се накефя.